• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
 #1186100  autor: internecik
 16 sty 2025, 20:10
Witam,

Mam Pixel 8 i Pixel Watch 3 LTE z tym samym numerem na obydwu urządzeniach (Orange Flex), ale niestety multisim nie działa za granicą. Szukam taniego rozwiązania aby za granicę (UE) mój zegarek miał w awaryjnych sytuacjach (np. utrata telefonu) kontakt ze światem.

Pomyślałem, że kupię starter Play na kartę, w salonie wymienię go na esim, zainstaluję numer na zegarku, a następnie zmienię ofertę na Fakt Mobile. Dalej doładuję konto za 10 zł i będę miał konto ważne cały rok. A gdy będę w awaryjnej sytuacji za granicą (np. stracę telefon), to krótkim kodem za 6 zł kupię Pakiet 500 MB w Strefie Euro i już będę mógł uruchomić nawigację na zegarku. Profilaktycznie też na telefonie mogę ustawić przekierowanie połączeń na numer w zegarku (np. gdy nie odbieram).

Czy to ma prawo działać? Czy karta esim Fakt Mobile będzie działała w Pixel Watch 3? Konsultant na czacie Play twierdzi, że instalacja esim możliwa jest tylko na zegarkach Samsunga.

Ewentualnie może macie jakieś inne pomysły?
 #1186102  autor: KC-KARLOS
 16 sty 2025, 21:29
Play odpada. Lepszym pomysłem będzie kupienie nowego numeru we Flexie z tego samego konta za 15 zł, możesz od razu ogarnąć eSIMa, a następnie zmienić na tym nowym numerze plan za 35 zł (zmiana darmowa) gdzie wpadnie 9,87 GB w UE. Po powrocie do Polski możesz wyłączyć odnawianie planu (uwaga, w pierwszych 14 dniach możesz odzyskać 100% kasy za rezygnacje z nowego numeru).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186109  autor: KC-KARLOS
 16 sty 2025, 22:41
internecik: masz większą szansę, aby Flex normalnie działał na eSIM w roamingu w ramach dodatkowego numeru w zegarku (nawet spoza listy).
Play obsługuje eSIM tylko na Samsungach i to jeszcze na wybranych urządzeniach, a proces nie jest aż tak prosty jak we Flexie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186126  autor: neotele
 17 sty 2025, 10:39
Skoro ma być do ew. awaryjnego użycia przez ok 6 miesięcy za granicą i względnie tanio, to rozważ następującą opcję:
- przenieś nr z obcej względem Orange sieci (do końca czerwca) do OFnK i otrzymaj Bonus za przeniesienie: rok ważności konta ( +1 TB w kraju, ale to akurat dla Ciebie za granicą nie będzie istotne),
- zamień nr na eSIM,
- doładuj kwotą min 10 zł (lub wyższą), abyś miał środki na ew. wykonanie awaryjnego połączenia i/lub awaryjne wykupienie jakiegoś pakietu GB.
https://www.orange.pl/view/oferta-na-karte
 #1186128  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 10:42
Warto wiedzieć, że obecnie są kłopoty z otrzymaniem eSIMa w "dużym" Orange na kartę. Niektórzy nie mają możliwości w Mój Orange wygenerować tejże karty.

Co do pakietów w UE na dłuższy czas, polecam wysyłać PAKIET na 411 - za 5,79 zł dostajemy ekstra 5 GB do salda z zasileń w tym 1,41 GB w UE, które jest ważne tak długo, co ważność salda GB z zasileń.

#1186131  autor: neotele
 17 sty 2025, 10:52
KC-KARLOS pisze:
17 sty 2025, 10:42
Warto wiedzieć, że obecnie są kłopoty z otrzymaniem eSIMa w "dużym" Orange na kartę. Niektórzy nie mają możliwości w Mój Orange wygenerować tejże karty.
Być może to był jakiś problem, który już został rozwiązany.
Znajomy dwa dni temu wyrabiał eSIM w OFnK poprzez darmową infolinie: *100 i nie było żadnych problemów.
 #1186133  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 10:54
Tak czy inaczej warto uważać na te 4 miesiące ciągłego korzystania / zalogowania w sieciach UE poza Polską. Wówczas na nic się zdadzą zebrane GB w UE np. na kilka lat. I tutaj polecam Flexa.

#1186154  autor: neotele
 17 sty 2025, 11:54
W takim razie opcja z OFnK wydaje się być najtańsza. Po każdym doładowaniu masz RWK (a kwota doładowania pozostaje do wykorzystania). Zatem minimalny wydatek (nie koszt!) roczny może tu wynieść 5 zł.
 #1186156  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 11:59
neotele: nawet nieco powyżej 5, to trzeba zapewnic 79 gr za smsa, aby kupić 5 GB które dostanie 1,41 GB w UE z tą samą ważnością, co bonusowe GB po zasileniach, szczególnie, gdy net jest ważny rok po promocji MNP.

#1186169  autor: internecik
 17 sty 2025, 12:46
W Orange aby kupić jakiś pakiet, to trzeba wysłać sms. Natomiast w Fakt Mobile można to zrobić krótkim kodem.

Testowo zainstalowałem esim Fakt Mobile na Pixel Watch 3 LTE i próbowałem wysłać bezpłatnego sms na nr 4949 z kodem na darmowe 50 mb internetu, ale ten sms tak jakby nie może być wysłany z zegarka, bo na telefonie Pixel 8 pojawiło się okno z informacją o próbie wysłania sms. W zegarku wyłączyłem BT i wifi, w telefonie wyłączyłem BT i nie mam pojęcia w jaki sposób zegarek komunikuje się z telefonem i wyświetla te okno z próbą wysłania sms. Na zegarku i telefonie mam inne numery.
 #1186171  autor: neotele
 17 sty 2025, 13:05
@Karlos
Wydatek minimalny roczny (tytułem zasilenia) to 5 zł.
Natomiast faktyczny koszt zależy od tego, czy nadarzy się potrzeba, aby awaryjnie skorzystać z minut/SMSów, czy wykupić pakiet GB (A jeśli TAK, to który? Np. pakiet za 5 zł na Internet na 30 dni w UE 1,19 GB można aktywować kodem *115*5*31# )

@internecik
Jak uda się ogarnąć problemy techniczne z tym zegarkiem, to możesz zostawić tam eSIM od Fakt i przez pierwsze 2-3 miesiące korzystać nawet z darmowych rozmów rozmów i SMSów z kodów w Fakt. Natomiast Pakiet 500 MB w Strefie Euro za 6 zł aktywujesz tu kodem: https://www.faktmobile.pl/oferta/atrakcyjne-pakiety
 #1186172  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 13:21
neotele: a dlaczego akurat ten pakiet, skoro ma tylko 1 GB w UE, bo też ma 1 GB w Polsce? Nie lepszy 5GB za 5 zł? Wpada więcej neta w UE, bo 1,41 GB + jest ważny tyle, co saldo BIZD, czyli nawet na rok, nie 30 dni.
Doładujesz online i włączasz kiedy chcesz.

#1186173  autor: neotele
 17 sty 2025, 13:29
@Karlos
Wszystko zależy od strategii, aktualnych potrzeb i możliwości.
Generalnie pakiet roczny ma większy sens, ale mogą być sytuacje, w których np. jest tylko 5 zł na koncie, a 30 dni wystarczy.
 #1186174  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 13:32
neotele: przypominam o możliwości zdebetowania konta o 5 zł. Jeśli na saldzie będzie nie mniej niż 79 gr, można za kredyt kupić 5GB (1,41 GB w UE) ważne tyle, co BIZD w Polsce.