Pawrzes pisze: ↑12 sty 2025, 22:59
DSS 2100 T-Mobile nie ma w Warszawie nie ma już pół roku, tam gdzie nie sięga n78 jest "LTE+" zamiast "5G". W Orange u mnie w centrum n1 nadal jest.
To też widać na odcinku S8 od Głuch (koniec strefy Nokii/początek Huawei - jadąc od Białegostoku), aż do wlotu do Warszawy (na stacjach, na których wcześniej było 5GDSS) - w Orange świeci cały czas, w TM - od dawna nie ma. Wcześniej pisałem też o Karpinie, gdzie od odpalenia stacji 5GDSS było dostępne dla Orange i brak dla TM.
Wczoraj wracałem z Warszawy to trafiłem na już odpalone n78 na stacji Emilianów (działa też n78 dla obu TM i O na stacji Nadma) - więcej 5G na tym odcinku (dla TM) aktualnie nie ma.
Temat braku odpalania 5GDSS w TMobile staje się szerszym tematem - nowo modernizowane stacje należące do Orange w woj podlaskim otrzymują 5GDSS w Orange, zaś dla TMobile dochodzą tylko kolejne pasma LTE (choćby Nowa Grzybowszczyzna czy też Makówka). Wkrótce pomiar PEM na zmodernizowanej stacji Siemianówka - obstawiam, że będzie tak samo. Pojawia się pytanie czym jest to spowodowane - $$$ czy też powolne odchodzenie TMobile od 5GDSS?