Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
Regulamin forum:
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament
Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem
KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
Chciałbym mieć drugi numer do odbierania SMSów oraz jako zapasowy. Potrzebne:
- SMSoIP
- 10 zł na koncie albo pakiety dostępne do wysłania SMS lub wykonania awaryjnego połączenia
- w miarę bezobsługowy, czyli nie częściej niż raz do roku jakieś przedłużenie, doładowanie, itp
Mile widziane:
- 1 GB internetu
- SMSoIP działające okazjonalnie w UE
Popatrzyłem na oferty i na razie takie wnioski:
OFnK nie działa SMSoIP za granicą. Czy da się taniej, niż 29 zł/rok?
Play OdNowa, ale tam jest czyszczenie konta. Z włączonymi pakietami brak możliwości dzwonienia do Play.
kemsinenu: Fakt lub Virgin. Obie submarki-taryfy Playa na kartę. RWK po każdym doładowaniu. Szczególnie polecam Virgin. Tam kupujesz Mini3 za trójkę i możesz dokupić 1 GB za złotówkę. Ewentualnie Mini9 za 9 zł gdzie jest 300 minut + 300 SMSów + 1 GB w PL i 1GB w UE. Minuty i smsy są też w euroroamingu. SMSonIP w ramach WiFi Calling - bez problemu.
Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam
Dzięki, Virgin wygląda ciekawie. Przyznam, że nieco ukryli pakiet Mini9 na stronce. Trzeba kliknąć w strzałkę w lewo, aby przejść do niego z nolimitów. Natomiast Mini3 jest tylko w regulaminach. Podsumowując, w przypadku wykonywania połączeń lub używania internetu odpalam jeden z tych pakietów.
1 GB potrzebne co miesiąc? Przelicz, czy zamiast Virgin nie lepiej wyjdzie Fakt Mobile. Co prawda 1 GB kosztuje 3 zł, ale SMSy załatwisz kodami z gazety (co tydzień 10 SMSów gratis, kody są na forum). Darmowy pakiet się kumuluje, więc z czasem możesz uzbierać niezłą ilość.
Nie będzie stałego comiesięcznego zużycia. Ten numer czasem odbiera SMSa z banku itp. Raz na jakiś czas może być użyty do awaryjnego połączenia, smsa lub internetu. Wygląda, że FAKT ma cennikowo lepiej niż Virgin, więc to będzie mój wybór. Będę go używał jak tradycyjnego numeru na kartę z saldem.
Aktualizacja: Zauważyłem, że Fakt nie ma cennikowego internetu. Jest mizerny lejek 32 kb/s lub trzeba kupić pakiet. Jak rozumiem Virgin ma internet w cenniku, więc prostota obsługi wygra i wybiorę Virgin.
@kemsinenu
Virgin ma z internetem tak samo jak Fakt - lejek jeśli nie kupiłeś pakietu.
Cennikowo Fakt jest tańszy od Virgin, więc na Twoim miejscu brałbym Fakt. Moi krewni mieszkający za granicą i używający telefonu tak jak w Twoim opisie, przesiedli się za moją radą właśnie z Virgin na Fakt.
Masz rację. Zmylił mnie zapis w cenniku Virgin "Przesyłanie danych..." "Cena promocyjna 0,00 PLN /1MB" oraz "Cena poza
promocją 0,04 PLN/1MB". Zawsze myślałem, że promocje nie są obowiązkowe. Tymczasem regulamin "oferty promocyjnej" "Darmowy Internet w lejku"https://virginmobile.pl/media/documents ... .2022.pdf mówi, że jest włączana każdemu jak leci i nie ma możliwości rezygnacji. "Oferta promocyjna" ma się tak do "oferty" jak "krzesło elektryczne" do "krzesła".
Po co rezygnować z promocji, która jest korzystna dla klienta?
Wydaje mi się, że @kemsinenu zrozumiał, że lejek jest tylko dla warunków promocyjnych, a bez promocji leci na pełnej prędkości. Lejek jest w VM i FM zawsze.
@vwgofik
To nieprawda - WiFi Calling działa w Fakcie. Za granicą blokuje je tylko Orange w ofertach prepaid - nikt inny.
@Remington dziękuję Ci bardzo, bo chciałem przejść z PLAY do FM, ale odpuściłem po tym telefonie na infolinię. Co ciekawe pani z infolinii powiedziała mi, że nawet w Polsce nie działa wifi calling w fakt mobile. Czy nadal można przejść kodem czy trzeba zrobić zlecenie przez infolinię?
Wygląda na to że trzeba przejść na Plan Na Kartę 3.0 najpierw kodem *163# i odpowiedzieć TAK na sms.
Potem można pójść dalej kodem *163*12# na FM odpowiadając TAK na kolejnego smsa z regulaminem.
Po co rezygnować z promocji, która jest korzystna dla klienta?
W moim przypadku sporadycznego korzystania z tego numeru jest dla mnie praktyczniejsze posiadanie salda na koncie i płacenie za MB. Nie planuję oglądać filmów, ani przeprowadzać wideokonferencji na tym numerze. Z lejkiem 32 kbps nic pewnie nie uda się zrobić, więc trzeba za każdym razem kupić pakiet. Spodziewam się, że będzie to rzadki przypadek.
Ciekawy pod tym względem jest Mobile Vikings, bo nie ma lejka i jest RWK za 25 zł (po aktywacji no-limitu na miesiąc). Zaletą jest możliwość pobrania eSIM. Zdaje się, że Virgin ani Fakt nie dają takiej możliwości.
W Fakcie działa Wifi Calling. Sprawdziłem osobiście. Nie wiem natomiast jak z SMSami przez Wifi.
W Fakcie są jeszcze kody na darmowe MB (50MB tygodniowo, niestety do wykorzystania tylko na terenie kraju). Może wystarczy jeśli skumulujesz przez kilka tygodni? Nie wiem tylko jak z wysyłaniem SMSów na numer promocyjny poza krajem. Może ktoś sprawdzał?
Co do eSIM. Podobno można mieć eSIM w Fakcie. Najpierw trzeba przejść do Play, pobrać eSIM i przenieść się do Faktu. Tak wyczytałem.
SMS-y są, inaczej bym tej oferty nie polecał. Skoro internet jednak jest potrzebny, to obok darmowej (ale wymagającej dyscypliny) zabawy z kodami, można aktywować comiesięczny pakiet 1GB w najniższej cenie na rynku - 3 zł. Płatny pakiet, więc przysługuje też internet w Unii.
Vieslav: W Fakt działają rozmowy i SMSy po WiFi, można mieć eSIM dokładnie w sposób, który opisałeś. W dedykowanym wątku Fakt inni użytkownicy pisali, że SMSy z kodami można wysyłać będąc za granicą.