• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 202 z 211
  • 1
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • 211
 #1183590  autor: Remington
 03 gru 2024, 19:54
Sprawdź w praktyce czy działa, a nie pokazujesz nam ikonki. Włączasz tryb samolotowy, włączasz WiFi i po chwili widzisz czy możesz dzwonić.

Orange to najgorszy punkt odniesienia - oni na większości modeli mają inną wizualizację niż pozostali.
 #1183593  autor: wjk
 03 gru 2024, 20:04
Sprawdziłem i... działa. Mimo, że jak widać Android pokazuje, iż nie działa. Problem jak widać istnieje wyłącznie w samym interfejsie, który jest niekonsekwentny. To mnie zmyliło bo wg strony wificalling-volte.pl ten model obsługuje WiFi Calling u wszystkich operatorów.
 #1183596  autor: Remington
 03 gru 2024, 20:19
Czyli fałszywy alarm. Ogólnie z telefonami Xiaomi w Play nie ma problemów.

Wyjmij kartę Orange i zobacz czy w ogóle jeszcze będzie ta ikona dla karty Faktu. Możliwe, że to obecność karty Orange powoduje jej wyświetlanie.
 #1183598  autor: Zygzuso
 03 gru 2024, 20:43
Dobrze pokazuje, bo pasek statusu wyświetla aktywne vowifi.
To co jest nieaktywne to tryb wificalling dla play, bo oni realizują tryb połączenia przez wifi, bez czatu rcs.
 #1183599  autor: Remington
 03 gru 2024, 20:57
U mnie model niższy nie pokazywał tego kafelka dla karty Play. Był za to dla karty Orange, ale nie pamiętam czy kiedykolwiek miałem w nim obie karty jednocześnie.

P.S. później przeniosę to do wątku o VoLTE i WiFi Calling.
 #1183705  autor: wjk
 05 gru 2024, 16:41
Mam jeszcze pytanie z innej beczki.

Trochę teorii o mojej konfiguracji:
- SIM1 - tylko rozmowy/sms (karta 4G) Play bez danych mobilnych
- SIM2 - tylko internet (karta 5G) Orange

Wspomniany wyżej Poco X6 Pro 5G ma opcję, którą można włączyć:
Używanie danych mobilnych podczas połączeń VoLTE dla drugiej karty SIM

Zastanawiam się jak to ma działać, skoro telefon posiada Dual SIM stand-by, a nie Dual SIM Dual Active. W trakcie prowadzenia rozmowy na SIM1 przy włączonych danych mobilnych na SIM2, internet na SIM2 przestaje działać. Bez Dual SIM Dual Active tak to chyba powinno być.

Po testach, przy wyłączonej wyżej cytowanej opcji telefon na SIM1 jeden działa normalnie w sieci komórkowej, internet mobilny z SIM2 w trakcie rozmowy nie działa.

Przy włączonej opcji, w trakcie rozmowy na SIM1 zmienia się ikonka w statusie na 5G, jakby faktycznie używał danych mobilnych, które są wyłącznie na SIM2. Internet mimo wszystko wciąż nie działa w trakcie rozmowy.

Czy ta opcja to tylko wydmuszka czy faktycznie same dane VoLTE potrafią być aktywne na SIM2 w trakcie korzystania z SIM1? Jeśli tak to jakim cudem, czy nie da się tej opcji wykorzystać do włączenia mobilnego Internetu?
 #1183718  autor: maniek357
 05 gru 2024, 19:42
Być może nieco mylący jest ten opis (kiepskie tłumaczenie?). Chodzi właśnie o to, czy transmisja danych ma się przełączać na kartę, poprzez którą prowadzona jest rozmowa. Czyli w Twoim przypadku czy przełączać transmisję danych na SIM1 na czas prowadzonej rozmowy.

W Samsungu jest to lepiej opisane:
Przełącz na inną kartę SIM do obsługi danych komórkowych, jeśli preferowana karta SIM nie może się połączyć.
 #1183729  autor: wjk
 05 gru 2024, 21:00
Nie ma absolutnie, żadnej transmisji danych na karcie SIM1 (blokada z poziomu androida na korzystanie z danych mobilnych). SIM1 służy mi tylko do rozmów/sms, a SIM2 wyłącznie do transmisji danych. Dlatego właśnie zastanawiam się jak to działa.
 #1183738  autor: 3G
 05 gru 2024, 22:30
No ale skoro właśnie nie działa to może właśnie dlatego, że przełącza się na SIM1 (piszesz, że zmienia sie ikonka), na której nie masz netu.

https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
 #1183892  autor: kozien70
 08 gru 2024, 11:19
Wszystko fajnie, oprócz faktu, że artukuł dość nieaktualny w kwestii rozwoju roamingu VoLTE. Polskie sieci mają go już w całkiem sporej liczbie krajów. Polecam wyszukiwarkę usług roamingowych T-mobile: https://www.t-mobile.pl/c/informacje-i- ... bile-swiat oraz Orange https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binar ... 53116.xlsx Nie mam wiedzy, czy takie listy są dostępne dla Play i Plus.
 #1183896  autor: koszalineo941268
 08 gru 2024, 12:28
ERA_GSM pisze:
07 gru 2024, 05:07
tak tylko tu zostawię...niezła kopalnia wiedzy(cenne uwagi w komentarzach)
na szybko bo ktoś tu pytał w VoLTE voice ma najwyższy priorytet w sieci-data na końcu

https://prostoibezposrednio.pl/blog/vol ... ynarodowy/
Ten link w tym wątku pojawił się już dwa razy:
mp107 pisze:
11 lip 2021, 18:51
Wpis blogowy (obok tekstu również w formie podcastu) zawierający ogólne informacje dotyczące VoLTE i poruszający kwestie związane z połączeniami głosowymi w LTE (m.in. o CSFB), w tym krótkie nakreślenie problematyki związanej ze złożonością kwestii wdrażania VoLTE zarówno w sieciach komórkowych, jak i na terminalach. I nieco o roamingu, m.in. w kontekście VoLTE.
https://prostoibezposrednio.pl/blog/vol ... ynarodowy/
 #1183908  autor: matias55
 08 gru 2024, 16:37
kozien70 pisze:
08 gru 2024, 11:19
Wszystko fajnie, oprócz faktu, że artukuł dość nieaktualny w kwestii rozwoju roamingu VoLTE. Polskie sieci mają go już w całkiem sporej liczbie krajów. Polecam wyszukiwarkę usług roamingowych T-mobile: https://www.t-mobile.pl/c/informacje-i- ... bile-swiat oraz Orange https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binar ... 53116.xlsx Nie mam wiedzy, czy takie listy są dostępne dla Play i Plus.
Nie wiem o co chodzi w tej liście, ale np. Numer w T-Mobile.pl loguje się tylko do DT. Nie loguje się natomiast do o2.de, więc nie wiem czy ta lista podaje właściwe informacje.
 #1183909  autor: IC_Current
 08 gru 2024, 16:43
Nie wiem jak w TM, ale w Play jest podobnie. Roaming ograniczony tylko do wybranych partnerów. Jednak wystarczy w Play napisać na czacie z żądaniem włączenia usługi o nazwie "więcej sieci w roamingu" i mamy dwa razy więcej celów w zasięgu. Do tego usługa "utrzymuj preferencje sieci" i karta Play w roamingu trzyma jak szalony a wybranego ręcznie operatora (aż za bardzo, bo jak jego zasięgu brakuje, to się nie przełącza na inny cel, nawet ten z listy preferowanych przez operatora).
 #1183936  autor: muddy
 09 gru 2024, 10:31
matias55 pisze:
08 gru 2024, 16:37
Nie wiem o co chodzi w tej liście, ale np. Numer w T-Mobile.pl loguje się tylko do DT. Nie loguje się natomiast do o2.de, więc nie wiem czy ta lista podaje właściwe informacje.
Nie wiem jak jest teraz i czy to dotyczy także magentowych, ale swego czasu w Orange telefon uparcie logował się do "preferowanej" sieci roamingowej. Dostęp do innej był możliwy dopiero po kilku próbach: 2-3 próby logowania się do sieci wybranej ręcznie kończyły się komunikatem o nieudanej rejestracji, dopiero po n-tej próbie telefon był do niej wpuszczany. Kilkukrotne próby "ręcznego" wymuszania sieci symulowały brak zasięgu sieci preferowanej ("dobijanie" się telefonu do innej dostępnej sieci). Często stosowałem to w Niemczech, gdyż Telekom / T-Mobile miało zdecydowanie lepszą sieć od preferowanej przez Orange E-Plus (teraz O₂).

MM
 #1183964  autor: kwistas
 09 gru 2024, 19:20
IC_Current pisze:
08 gru 2024, 16:43
Nie wiem jak w TM, ale w Play jest podobnie. Roaming ograniczony tylko do wybranych partnerów. Jednak wystarczy w Play napisać na czacie z żądaniem włączenia usługi o nazwie "więcej sieci w roamingu" i mamy dwa razy więcej celów w zasięgu. Do tego usługa "utrzymuj preferencje sieci" i karta Play w roamingu trzyma jak szalony a wybranego ręcznie operatora (aż za bardzo, bo jak jego zasięgu brakuje, to się nie przełącza na inny cel, nawet ten z listy preferowanych przez operatora).
W praktyce nic to nie daje "więcej sieci w roamingu", karta Play np w Niemczech nie zaloguje się do Telekom, tylko trzyma się O2 od święta Vodafone. Jeśli roaming to tylko Plus wjazd jest do każdej sieci bez łaski praktycznie w całej UE. Orange (flex) lubi O2 w Niemczech do tego stopnia, że nawet jak zalogujesz się do Telekom full prawdziwe 5G, to i tak zrzuci do O2 nawet jak jest tylko EDGE xD Dobrze, że VoLTE z racji wyłączenia 3G u każdego operatora w Niemczech działa bez łaski
 #1183966  autor: IC_Current
 09 gru 2024, 19:28
Nie będę się wypowiadał o Niemczech, bo pewnie co operator to inaczej.
Bywam często na Słowacji i w tym kraju opcja "więcej sieci w roamingu" działa jak należy i jest bardzo przydatna. Tam często się jeździ różnymi dolinami i nieraz zmieniam ręcznie sieć na operatora, który akurat w danym zakamarku ma zasieg.
W Austrii też działa ręczny wybór spośród całej ichniej wielkiej trójki. Chociaż tam rzadko dotykam automatu - w Alpach nie bywam a zmieniam tylko jak ewidentnie nadajnik przeciążony.
 #1183967  autor: Remington
 09 gru 2024, 19:28
kwistas pisze:
09 gru 2024, 19:20
Jeśli roaming to tylko Plus wjazd jest do każdej sieci bez łaski praktycznie w całej UE.

Tylko jeśli roaming w ramach limitu GB lub bez FUP. Poza limitami za każdą nawiązaną sesję choćby najmniejszą Plus (i tylko on) nalicza 1 grosz, a nawiązuje tych sesji dziennie kilkadziesiąt (jeśli jesteśmy w jednym miejscu) lub kilkaset (gdy się przemieszczamy). I wówczas wychodzi drogo ta przyjemność dostępu do wielu operatorów.

P.S. to obserwacja z wielu pobytów zagranicznych z kartami Plusa na przestrzeni ponad 5 lat (różne telefony, a także tablety). Widziałem nawet sesje w UE poniżej 1kB policzone za 1 grosz.

Koniec OT
Ostatnio zmieniony 15 gru 2024, 11:31 przez Remington, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Uzupełnienie
 #1184207  autor: Ubinoob
 13 gru 2024, 09:49
W sumie to przydałaby się jakaś lista partnerów roamingowych per operator, który preferowany, do jakiej technologii wpuszcza i czy jest VoLTE. Orange ma fajnego Excela, TM stronę, ale np. Play nie chwali się tym kompletnie.

Z takich ostatnich testowanych zagranicznych w Playu:
Emiraty - preferowany Etisalat, VoLTE brak, 5G nie wiem, nie sprawdziłem
Hiszpania - preferowany Movistar (Telefonica), VoLTE brak, 5G działa i to bardzo przyzwoicie. Dostęp też jest do vodafone ES, ale tylko do LTE, VoLTE też brak. Powrót do Movistara następuje dosyć szybko, ale nie jest jakiś wybitnie agresywny.
Włochy - preferowany iliad (oczywiste), VoLTE brak, 5G działa, ale szału nie ma, raz jest raz, raz nie ma w tych samych miejscach (pewnie jakiś dziwny config sieci u nich). Dostęp jest też do vodafone, tylko do LTE i bez VoLTE. Wymuszanie iliada jest strasznie agresywne. Na tyle, że często telefon zostawał bez sieci i w kółko skakał.
  • Strona 202 z 211
  • 1
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • 211
  • 1
  • 200
  • 201
  • 202