• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 201 z 211
  • 1
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 211
 #1181726  autor: matias55
 23 paź 2024, 10:40
wiertolot pisze:
21 paź 2024, 16:01
Czemu w Plus VoLTE nie działa na EMUI 11, EMUI 10, EMUI 8 też? Natomiast na te same szmartfony obsługujące u nich te VoLTE na EMUI 12 już działa i jest ok. Cuda powiadają. Może ktoś to wytłumaczyć rozsądnie? WYMODEROWANO Proszę podpowiedzi, pomoc, bo zainstalowałem EMUI 12 było żle, wróciłem do EMUI 11, inny do EMUI10 to tam w Plus mi VoLTE nie obsługuje i też jest żle..........
Po prostu razem z aktualizacją zostały wgrane confingi operatora Plus dotyczące VoLTE.
 #1181923  autor: 88aska88
 27 paź 2024, 12:46
Witajcie,
Android 13, 14 w telefonach Motorola g54 PE 5G 12/256GB i g84 PE 5G 12/256GB. Ze sklepu, nie od Orange, jak radzą sobie z SMS po VoWifi?
Dziwny to operator, zacofany i idiotycznie blokujący usługi więc wolę zapytać..
 #1181924  autor: KC-KARLOS
 27 paź 2024, 13:03
88aska88: oj... to mocna obelga co do pomarańczki, która staje się coraz bardziej niesłuszna.

Moto G54 PE jest wspierany przez Orange (tym bardziej, że tego fona widziałem w Sklepie Flexa, a tam urządzenia nie są brandowane).
G84 PE - również.
Dostępność SMSonIP jest uzależniona od posiadania karty-klona. Jeśli masz taką kartę - WiFi Calling będzie okrojone - w przeciwnym wypadku będzie działać w pełni.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1181925  autor: 88aska88
 27 paź 2024, 13:13
KC-KARLOS pisze:
27 paź 2024, 13:03
...
Dostępność SMSonIP jest uzależniona od posiadania karty-klona. Jeśli masz taką kartę - WiFi Calling będzie okrojone - w przeciwnym wypadku będzie działać w pełni.
yyy.. usługa reklamowana jako "tylko u nas" powoduje iż na klonie i głównej NIE ma, ale jak nie ma tego "tylko u nas" to masz... czyli to co konkurencji :smt006
klon może być tylko @, wtedy zadziała?

A może Samsung albo Apple nie robi takich rzeczy - tam to działa? Czy to jednak przypadłość Orange?
 #1181926  autor: KC-KARLOS
 27 paź 2024, 13:23
88aska88: wyraziłem się jasno - masz aktywnego klona - SMSonIP nie zadziała, pozbędziesz się klona (nawet gdy na nim działa jedynie @ to działają na niej kilka bezpłatnych połączeń głosowych, np. do BOK) - to funkcjonalność wróci. Inne sieci mogą mieć inne ograniczenia co do posiadania eSIM czy klona.

Nie, nie krytykuj w głównej mierze pomarańczki, bo ilość modeli jest znaczna i nie wszystkie pozwalają na wdrożenie tego typu rozwiązań, tym bardziej, że pojawiają się sytuacje w których modele spoza "listy operatora" mają obsługę IMSa pomarańczki (i to poza Flexem czy nju subskrypcji) czy innej sieci - dodaj też czynniki: oprogramowanie bądź aktywacja usług z poziomu interfejsu klienta operatora.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1181949  autor: KC-KARLOS
 27 paź 2024, 22:21
88aska88: zasady te same. Jeśli numer dodatkowy nie ma klona - ma pełne WiFi Calling.

#1182013  autor: hugo5
 29 paź 2024, 11:20
To nie tylko brak sms over wifi ale ogólnie brak sms over ims czyli dotyczy zarówno dostarczania smsów przez volte jak i przez wifi calling. W takim wypadku sms musi być zawsze dostarczany przez sieć CS czyli za pomocą MSC i sieci SS7, w przypadku logowania w LTE także przez MME przez interfejs SGs z MSC. To może być problematycznie w volte roamingu jak sieci wyłącza całkowicie sieć CS a nie tylko brak radia 2G, 3G. Także to nie tylko nie pełne wifi calling ale także nie pełne VoLTE. IMS jako że nie bazuje na SS7 a na Diametrze to zestawienia pdn contextu w apn lte i ims to jest znacznie bezpiecznjejszy. Do tego dochodzi bezpieczne połączenie z siecią operatora.
 #1183306  autor: kryspin13
 26 lis 2024, 22:43
Od jakiegoś czasu jeżdżę często za granicę i zauważyłem problemy z działaniem VoWiFi w Orange we Włoszech. Usługa nie aktywuje się po połączeniu z siecią. Mogę ją wymusić trybem samolotowym, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie.

Problem występuje na 3 różnych telefonach na 3 różnych numerach (abo, subskrypcja). Po zgłoszeniu do Orange usłyszałem, że to wina telefonu i oni nic nie ograniczają.

Oczywiście po zapięciu VPN z tunelem gdziekolwiek indziej VoWiFi działa bez zarzutu. Podobnie w PL - VoWiFi zapina się natychmiast po połączeniu z siecią.

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
 #1183345  autor: IC_Current
 27 lis 2024, 20:38
Dobra wiadomość dla użytkowników Flexa. W Orange trwają już wewnetrzne testy SMSoIP przy aktywnych kilku kartach SIM. Jak się powiodą, to w tym roku można się spodziewać pierwszych wdrożeń (testowych) już na sieci produkcyjnej.
Zła wiadomość jest taka, że będzie to działało tylko w układzie "główna karta z usługami Voice a wszystkie pozostałe data only" i raczej nie ma planów, żeby (w przewidywalnym czasie) coś ruszyło na kartach dodatkowych.
 #1183350  autor: KC-KARLOS
 27 lis 2024, 23:01
IC_Current: to świetne wieści. Tak powinno być - kompromis dla tych co mają dokładnie taki układ: główny SIM/eSIM na voice, a klon jako data.
Nie wdrożą tego w układzie uniwersalnym, bo i tak to działa kłopotliwie (każde urządzenie otrzyma w tym samym czasie tą samą treść smsów/mmsów), a voice zadziała tak naprawdę, gdy karta nie jest w routerze, bądź router ma funkcję podłączenia klasycznego telefonu.

#1183382  autor: kemsinenu
 29 lis 2024, 09:14
Świetna wiadomość. Natomiast w układzie z kartami dodatkowymi voice w liczbie conajmniej 2, ciekawe czy byłaby kiedyś możliwość wyboru która karta ma dostawać SMSy. Każda ma swój unikalny identyfikator, więc sieć potrafi rozpoznać która jest która.
 #1183383  autor: IC_Current
 29 lis 2024, 09:47
Zdecydowanie wątpię. Gdyby to były tylko SMS, to pewnie jeszcze do zrobienia jakieś forwardowanie przychodzących i spoofing wychodzących. Ale:
- jest jeszcze RSC, gdzie rejestracja w Jibe następuje na podstawie identyfikatorów na karcie SIM. Tu już by się wszystko rozwaliło.
- nie mam kompletnie pojęcia czy by to było do zrobienia w sieci komutowanej i przy sygnalizacji SS7 oraz aktywnych filtrach ruchu u innych operatorów.
 #1183414  autor: muddy
 29 lis 2024, 18:40
No dobra, ale już teraz mam numer zarejestrowany w Jibe, dwie karty eSIM z tym samym numerem, odbieram SMSy zarówno na telefonie (często jako czat RCS), a kiedy zegarek ląduje w sieci LTE (tj. wyłączę telefon), przychodzą do mnie SMSy na zegarek. Jedyne, co nie działa, to odbieranie/wysyłanie przez WiFi.

MM
 #1183576  autor: wjk
 03 gru 2024, 16:54
Czy tylko mi się wydaje, czy WiFi Calling nie działa w Fakt Mobile nawet jeśli się go wymusi w opcjach karty SIM? Pojawia się ikonka na pasku stanu ale w panelu szybkiego dostępu wciąż pisze Niedostępne. Drugi SIM (Orange) w tym samym telefonie, po włączeniu tej samej opcji ma inną ikonkę na pasku stanu i na panelu mam opcje Wł/Wył.
 #1183578  autor: wjk
 03 gru 2024, 17:40
Telefon obsługuje, bo SIM innego operatora działa. Sama karta SIM też nowa bo dopiero co po wymianie. Więc w czym może być problem? W Play24 nie widzę opcji/zlecenia by to jakoś dodatkowo aktywować.
 #1183579  autor: bolek2004
 03 gru 2024, 17:52
To że telefon sam w sobie obsługuje to nie znaczy że play ten telefon wpuści do swojej sieci z volte i vowifi.
U mnie działa, ale tel jest na liście play jeśli chodzi o te usługi, ale mam w bliskim otoczeniu kilka przypadków że w fakcie mimo obsługującego to telefonu nie działa i nic z tym nie zrobisz.
Znaczy można do boku dzwonić ale czy pomogą to nie wiem.
 #1183583  autor: Remington
 03 gru 2024, 18:38
wjk pisze:
03 gru 2024, 16:54
Czy tylko mi się wydaje, czy WiFi Calling nie działa w Fakt Mobile nawet jeśli się go wymusi w opcjach karty SIM? Pojawia się ikonka na pasku stanu

Pierwsze słyszę, aby ikona na pasku stanu pokazywała coś innego niż aktualny stan tej usługi... Sprawdzałeś w ogóle czy to faktycznie nie działa, czy może rzeczywiście tylko Ci się... wydaje?

Modelu telefonu jak rozumiem mamy się domyślić?
bolek2004 pisze:
03 gru 2024, 17:52
mam w bliskim otoczeniu kilka przypadków że w fakcie mimo obsługującego to telefonu nie działa i nic z tym nie zrobisz.

Też znam takie przypadki, ale wszystkie mają wspólny mianownik - to Android i brakuje w nim przełącznika WiFi Calling.
  • Strona 201 z 211
  • 1
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 211
  • 1
  • 199
  • 200
  • 201