• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 114 z 134
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 134
 #1182585  autor: astelitt
 11 lis 2024, 16:08
A co powiecie na to? Tylko w T spotkałem się z czymś takim. Podczas czuwania, gdy nie ma żadnej aktywnej transmisji telefon skacze po pasmach i cellkach w błyskawicznym tempie. Nierzadko co sekundę następuje cell reselection. Dopiero wejście do NR lub aktywna transmisja kończą te skoki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
 #1182590  autor: Mateusz7
 11 lis 2024, 18:05
smagnows pisze:
10 lis 2024, 08:53
"Pasmo N1 musieliby przenieść w całości do 5G" - nie. Po to jest DSS.
Jeśli wprowadzą 5G SA, to możliwe, że nie będziemy połączeni z pasmami 4G, dzięki temu idea DSS nabiera sensu. n28 da zasięg, n1 (współdzielone z LTE - po to jest DSS) nieco pojemności i prędkości, a n78 wiadomo co da. Aktualnie w niektórych miejscach są w trakcie wyłączania pasma 2100 MHz na cele 5G. Do tej pory było 4G/5G DSS. Jeśli to zostanie kontynuowane, to wróżę z fusów, że w trybie SA zostanie tylko n28 i n78, co jest nieco za mało? A co jeśli będzie brak zasięgu n78, a użytkownik będzie w 5G SA? 5 lub 10 MHz pasemka? Chyba że to moje subiektywne wrażenie.

Też o tym myślałem. Zwróć proszę uwagę w kontekście tego, co napisał @kowcio, że z jego pomiarów wynika, że NR3500 zasięgowo jest mniej więcej na poziomie LTE1800. Prawdopodobnie na otwartym obszarze ta ocena może wyglądać inaczej, ale przynajmniej w miejskiej zabudowie przy Massive MIMO możemy przyjąć takie uproszczenie. A to oznacza, że jeśli dzisiaj nie mamy zasięgu n78, to i tak mamy tylko LTE800 z ewentualnym słabym LTE1800. Czyli też małe pasemko, w dodatku czasami niepotrzebnie obciążone. W obszarach miejskich, przy dobrej siatce operatora samotny n28 powinien przynieść przyzwoite przepustowości, gdy znajdujesz się w stosunkowo tłumionym miejscu: parking podziemny, winda, głębokie wnętrze budynku.

Druga kwestia jest taka, że n78 TDD w SA z agregacją z pasmem n28 FDD teoretycznie może się jeszcze lepiej sprawować niż teraz pod względem zasięgowym. @mariokpnc wskazywał, że problemem jest kwestia uploadu, gdyż urządzenia końcowe mają niską moc nadawania. Czyli n28 tworzy dużą komórkę, w której idzie uformowana silna wiązka sygnału n78 do konkretnego użytkownika, która przebija się przez ściany budynku dla downloadu. Ale nie da się już tak zrobić w drugą stronę z uploadem w n78, przy określonym tłumieniu sygnału. Upload musi wtedy iść pasmem FDD. I w zasadzie tutaj bardzo pomocne są te wszystkie pasma, które wykorzystywane są teraz do LTE.

Podejrzewam, że spektakularne wyniki w uploadzie będzie można uzyskać dopiero przy falach milimetrowych. Czyli chcesz pobierać - sygnał pojemnego 5G prawdopodobnie cię znajdzie. Jeżeli zależy ci na strumieniowaniu, wysyłaniu dużych plików w krótkim czasie - trzeba być w dobrym miejscu lub mieć światłowód.
KC-KARLOS pisze:
10 lis 2024, 10:25
smagnows: Orange zapowiadał, że na pozostałych pasmach LTE planuje refarming na 5G (jedno pasmo na pewno na voice pozostawią), jeśli wgl chcemy myśleć o NR SA. Ale to pieśń przyszłości. Może 2030 lub dalej? Zdążymy się zestarzeć.
kowcio pisze:
10 lis 2024, 11:15
Swego czasu mówili, że tylko pasmo 900 będzie do LTE i ew. GSM, a cała reszta sukcesywnie przerabiana na 5G, ale patrząc na nasze realia minie tu jeszcze około 10 lat nim się to wydarzy, a świat będzie przełączał się na telefonię szóstej generacji.
Musimy mieć na uwadze wyśrubowane zobowiązania jakościowe narzucone operatorom oraz to, że mamy cykle technologiczne zgodnie z którymi korporacje funkcjonują.
 #1182594  autor: kowcio
 11 lis 2024, 19:12
Post trochę jako ciekawostka, ale w ramach tematu przewodniego:
W Czechach już od dawna funkcjonuje N28 - czyli 5G700. Testowałem głównie operatora T-Mobile.cz, który uważany jest za jednego z najlepszych pod względem zasięgu, nieźle też wypada o2 (to odpowiednik naszego Orange, który przejął tamże nasz odpowiednik TP - sieć stacjonarną).
Pokrycie mają bardzo dobre. Prędkości w nawet mniejszych miejscowościach często w okolicach 300 Mbps, a rzadko kiedy poniżej 100.
Dobre pokrycie zasięgowe jest też w obrębie dość trudnej Kolei Izerskiej, która biegnie od Szklarskiej Poręby do Liberca - może z pominięciem licznych tuneli, które wiadomo, tłumią widmo całkowicie.
Często przechadzam się w moich Górach Izerskich, gdzie nawet po "naszej" stronie czescy operatorzy oferują lepsze pokrycie zasięgiem. Często udawało mi się zalogować do 5G 700, mimo że przy samej granicy, nie ma nadajników obsługujących te pasmo w 5G - widocznie jeszcze czekają z dogadaniem się z naszą stroną.
Trzej operatorzy mają po 10 MHz w tym paśmie, tożsamo wygląda podział pasma 800. Prędkości i pokrycie zasięgiem wygląda obiecująco. W ostatnim czasie widać u nich inwestycje, bo zasięg się polepszył w miejscach, w których bywam od lat.
Jako ciekawostkę dodam, że o2.cz zdecydował się na komercyjne uruchomienie LTE 700, przez co spacerując w górach, często widywałem agregację LTE 700+800. O2 to sieć z największym priorytetem w Orange, aczkolwiek nie wiem czy coś się nie zmieniło, bo w październiku telefon silnie trzymał się t-mobile.cz.
Najsłabiej działa wg mnie Vodafone, w przeciwieństwie do O2 i T-Mobile, często Vodafone ma inne lokalizacje swoich przekaźników.
Do tego czeskie mapy pokrycia zasięgiem są projektowane rygorystycznie i dokładnie, w stronę że lepiej czegoś nie zaznaczyć, niż wprowadzać w błąd. U nas jest odwrotnie. Zasięg na mapie jest, a w górach sygnału brak. Doskonale znam pewne tereny i nijak się to z mapą nie pokrywa.
Niestety ceny usług są tam zaporowe. Stąd też i może dobre transfery. U nas każdy jedzie z nosem w komórce, tam tych nawyków nie mają - przez skromne pakiety :)
Vodafone podaje maksymalne prędkości:
5G 700 až 110 Mbit/s / 10 MHz
5G 1800 až 440 Mbit/s / 20 MHz [mają 27, ale reszta na LTE] (?)
5G 2100 až 440 Mbit/s / 20 MHz
5G 3500 až 600 Mbit/s / 40+20+40 MHz [ciężko powiedzieć, ale widziałem w eterze max 40 MHz]. Co ciekawe, T-Mobile podaje że mają max 500 Mbps, a posiadają 100 MHz w konfig. 80+20 MHz.
 #1182611  autor: rogmaniek
 11 lis 2024, 23:43
illicit pisze:
11 lis 2024, 21:45

Pierwszy z 5G NSA

Że co proszę?! Z tego, co mi wiadomo i się chwiali tym fioletowy operator, to P4 odpalił komercyjnie "5G" jako pierwszy. I było to na koniec 2019 r.

A jeśli masz na myśli, że niby Polkombinat jako pierwszy z "W4" przeprowadził testy 5G, to bez jaj proszę. Jeśli tak było, to tylko dla takich ludzi, jak Ty - aby mogli się podniecać, że przecież "majom pińć gie" jako pierwsi. A, że wtedy dla zwykłego kowalskiego niedostępne, to już nieważne :lol:

Teraz też się mogą chwalić, że przecież mają pasmo C Band. Ale... że tylko jedna stacja w Polsce, to cóż... nieważne :roll:

Przepraszam za ot, ale musiałem na te "mądrości" odpowiedzieć.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
 #1182623  autor: Mateusz7
 12 lis 2024, 11:19
illicit pisze:
11 lis 2024, 21:45
Mateusz7 pisze:
11 lis 2024, 18:52
to Plus marketingowo wyszedłby na pioniera technologicznego (a wiemy jak jest).
No a nie jest?
Pierwszy z technologią LTE
Pierwszy z agregacją intra band LTE
Pierwszy z agregacją upload LTE
Pierwszy z 5G NSA
Pierwszy z agregacją pasm 5G NSA
Szanuję twoją opinię i oczywiście da się to tak przedstawić, ale brakuje pełnego kontekstu. Wszyscy dobrze wiemy, że jest to wynik politycznych układanek, a nie typowej gry rynkowej. Przykładowo wytłumacz mi proszę jak to jest możliwe, że w ramach tarczy antykryzysowej, czyli działań osłonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 dokonano niemal natychmiastowego skrócenia kadencji prezesa UKE. I zupełnie przypadkowo została wówczas zamrożona ogłoszona już aukcja 3,5 GHz na ponad 3 lata.

Wytłumacz mi także dlaczego Plus nie buduje normalnego 5G w paśmie TDD na antenach Massive MIMO, lecz wykorzystuje do tego "zwykłe" MIMO 4x4. To jest tylko i wyłącznie kolejne pasmo do agregacji, aby obsłużyć większy ruch, ale nie kierunek ku właściwemu 5G. Nawet nie wykorzystują w ten sposób potencjalnej przewagi zasięgowej n41 nad n78. Tak naprawdę budują jakby LTE2600TDD z 10-letnim opóźnieniem tyle, że w momencie "odpalenia" pasma/stacji robią refarming do 5G i mamy wtedy 5G2600TDD. To jest infrastruktura pod stary system. Wynik download związany jest z tym, że jest to 40 MHz pasma i nie ma tam wszystkich użytkowników. Tam nie będzie radykalnego skoku pojemnościowego lub zasięgowego z racji nowej technologii. Jest to więc taki DSS Super Premium. Albo takie osobne, drugie LTE, tylko że trzeba kupić nowy smartfon, aby mieć do niego dostęp.

A gdzie nowa infrastruktura pod 5G, jaką stosuje konkurencja? Przykładowo bohaterowie tego wątku.
 #1182640  autor: illicit
 12 lis 2024, 14:38
Dyskusja się rozwija, to może moderacja niech przeniesie ją do właściwego wątku.

@p2225, jeszcze dopisuje Playowi synchronizację fazy, też miał pierwszy.
@rogmaniek, ok, Play miał pierwszy DSS, Plus miał pierwszy 5G na dedykowanym pasmie.
@Mateusz7, pierwszy argument słaby, UKE działało, działa i będzie działać poniżej wszelkiej krytyki, tak już mają.
5G N41 to pełnoprawne pasmo 5G, a nie "drugie LTE", dlaczego twierdzisz że nie ma tak wszystkich użytkowników? To pasmo jest budowane od prawie 5 lat, może będzie kiedyś SWAP na MM.
A do twierdzenia że 5G3600 zasiegowo równa się L1800, to ja bym pochodził z przymrużeniem oka.

A CBand będzie w Plusie, bo musi być, mają określone ilości stacji do wybudowania w określonym czasie.
 #1182663  autor: Mateusz7
 12 lis 2024, 19:12
Tak, proszę przenieść. Ja odpiszę już tutaj, żeby zachować ciągłość.

@illicit Ale jak argument? Ja naprawdę chcę zrozumieć jaki jest związek między tarczą przeciw epidemii a prezesem od telekomunikacji. Nie odniosłeś się, ale masz do tego prawo. Po prostu talent w operowaniu na styku polityki i biznesu zdecydował o tej przewadze. Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu w tej kwestii.

To pasmo jest pełnoprawne do obsługi 5G, jak każde inne. Tylko, że możliwe zastosowanie 5G jest na tyle szerokie, że trudno wypracować porozumienie czym owe 5G tak naprawdę dla każdego jest. Stąd te swobodne określenia typu pseudo 5G, prawdziwe 5G, 5G Bardziej itp. Tak jak pisałem, 5G Plusa to taki bardzo szeroki DSS, który ciężko zapchać i gdzie nie ma współdzielenia z LTE. To samo będą docelowo robić wszyscy operatorzy z pasmami 800, 1800, 2100, 2600 itd.

Podobnie jak przy DSS 5G w tym przypadku jest pretekstem do utworzenia wydzielonej, drugiej podsieci, która sprzętowo ma praktycznie te same możliwości co LTE, stąd pisałem, że to takie "drugie" LTE. Pojemność i te rekordy w speedtestach zbudowana jest na takich samych zasadach jak w przypadku LTE, czyli na tym, że jest to szerokie pasmo. I w zasadzie tylko na tym. A nie na tym, że korzystamy z dobrodziejstw technologii 5G jako takiej, która wprowadza nowe rozwiązania, które nie były dotąd zaimplementowane w LTE.

No i nie ma tam wszystkich użytkowników, czyli nie każdy ma urządzenie 5G i nie każdy jest w zasięgu tego pasma, co na jakiś czas sprzyja utrzymaniu dobrych wyników.
 #1182667  autor: illicit
 12 lis 2024, 20:46
5G2600TDD ma na stałe przydzielone 40MHz a w DSS nigdy nie wiadomo ile właściwie tego pasma masz dostępne.

W sieci LTE TDD 40MHz dawało „do 224Mbps” , 5G TDD daje „do 600Mbps” więc różnica w zastosowanej technologii jest kolosalna.
Nie jest to więc „drugie LTE”
 #1182679  autor: rogmaniek
 12 lis 2024, 23:21
Mateusz7 pisze:
12 lis 2024, 19:12

Podobnie jak przy DSS 5G w tym przypadku jest pretekstem do utworzenia wydzielonej, drugiej podsieci, która sprzętowo ma praktycznie te same możliwości co LTE, stąd pisałem, że to takie "drugie" LTE. Pojemność i te rekordy w speedtestach zbudowana jest na takich samych zasadach jak w przypadku LTE, czyli na tym, że jest to szerokie pasmo. I w zasadzie tylko na tym. A nie na tym, że korzystamy z dobrodziejstw technologii 5G jako takiej, która wprowadza nowe rozwiązania, które nie były dotąd zaimplementowane w LTE.

"5G" DSS jednak ma jakiś plus, o czym ja i inni na forum wspominali. A mianowicie znacznie wyższy upload. Tak, wiem, że nie każdy tego potrzebuje, bo nie każdy gra w gry, robi speedtesty, itp. Ale, skoro wtedy Solorz miał fory, to chociaż pozostała "trójca "próbowała mieć to niby "5G". I jakieś tam korzyści jednak były ;-)

O2 - Together is better!
 #1182680  autor: KC-KARLOS
 12 lis 2024, 23:31
Tylko szkoda, że DSS jest wykorzystywany marketingowo na terenach mało zurbanizowanych w niewielkich miejscowościach, pogarszając osiągi 3CA w LTE, bo na wsi raczej L2600 nie uświadczymy, dlatego czekamy na te 5G 700.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1182733  autor: rogmaniek
 14 lis 2024, 00:27
Chyba dość ciekawy i rzetelny artykuł (chyba, że się mylę), znaleziony dość przypadkowo ;-) Główny wątek nawiązuje do tego tematu: https://interline.pl/pl/Siec-5G-Niemczech

Teraz już wiem, jakie pasma na 5G, jak i LTE, posiadają niemieccy operatorzy. Artykuł raczej z 2020 albo 2021 roku, wnioskując po jego treści.

O2 - Together is better!
 #1182833  autor: Spacedust
 16 lis 2024, 18:32
Wczorajsze wyniki Plusa w Poznaniu w trakcie meczu reprezentacji Polski:

5G - 52,2 Mbps download, 14,6 Mbps upload
LTE - 4,54 Mbps download, 11,0 Mbps upload
3G - 3,38 Mbps download, 1,09 Mbps upload

Jest coraz gorzej, 100 Mbps w domu na 5G to już dawno nie widziałem...
 #1182836  autor: KC-KARLOS
 16 lis 2024, 19:18
illicit: a to nie jest oczywiste? 5G2600 ma "większą władzę" niż 5G2100.
Już kiedyś wrzucałem na ten temat swoje spostrzeżenia przy korzystaniu z Plusa m.in. na ZTE MC888, który pozwala na sporą weryfikację pasm - nie da się ukryć, że Plus słabnie w 5G, tym bardziej, że w wielu regionach 5G działa jedynie z L900+L1800 - jak np. u mnie. Nawet rzadko spotykana agregacja n1+n41 nie pomoże, bo lepsze osiągi mają N! oraz PLAY przy dużo słabszym sygnale n78 wraz z L2600+L2100+L1800.
Zastoju technologicznego Plusa nikt nie podważy, a mają możliwości rozwoju, nie tylko marketingowego. A tak, to im pozostaje sprzedawać 5G Ultra-widmo, gdzie jest wolniejsze nawet 2-3x niż osiągalne na większej ilości urządzeń n78 z LTE u konkurencji.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
  • Strona 114 z 134
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 134
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114