Post trochę jako ciekawostka, ale w ramach tematu przewodniego:
W Czechach już od dawna funkcjonuje N28 - czyli 5G700. Testowałem głównie operatora T-Mobile.cz, który uważany jest za jednego z najlepszych pod względem zasięgu, nieźle też wypada o2 (to odpowiednik naszego Orange, który przejął tamże nasz odpowiednik TP - sieć stacjonarną).
Pokrycie mają bardzo dobre. Prędkości w nawet mniejszych miejscowościach często w okolicach 300 Mbps, a rzadko kiedy poniżej 100.
Dobre pokrycie zasięgowe jest też w obrębie dość trudnej Kolei Izerskiej, która biegnie od Szklarskiej Poręby do Liberca - może z pominięciem licznych tuneli, które wiadomo, tłumią widmo całkowicie.
Często przechadzam się w moich Górach Izerskich, gdzie nawet po "naszej" stronie czescy operatorzy oferują lepsze pokrycie zasięgiem. Często udawało mi się zalogować do 5G 700, mimo że przy samej granicy, nie ma nadajników obsługujących te pasmo w 5G - widocznie jeszcze czekają z dogadaniem się z naszą stroną.
Trzej operatorzy mają po 10 MHz w tym paśmie, tożsamo wygląda podział pasma 800. Prędkości i pokrycie zasięgiem wygląda obiecująco. W ostatnim czasie widać u nich inwestycje, bo zasięg się polepszył w miejscach, w których bywam od lat.
Jako ciekawostkę dodam, że o2.cz zdecydował się na komercyjne uruchomienie LTE 700, przez co spacerując w górach, często widywałem agregację LTE 700+800. O2 to sieć z największym priorytetem w Orange, aczkolwiek nie wiem czy coś się nie zmieniło, bo w październiku telefon silnie trzymał się t-mobile.cz.
Najsłabiej działa wg mnie Vodafone, w przeciwieństwie do O2 i T-Mobile, często Vodafone ma inne lokalizacje swoich przekaźników.
Do tego czeskie mapy pokrycia zasięgiem są projektowane rygorystycznie i dokładnie, w stronę że lepiej czegoś nie zaznaczyć, niż wprowadzać w błąd. U nas jest odwrotnie. Zasięg na mapie jest, a w górach sygnału brak. Doskonale znam pewne tereny i nijak się to z mapą nie pokrywa.
Niestety ceny usług są tam zaporowe. Stąd też i może dobre transfery. U nas każdy jedzie z nosem w komórce, tam tych nawyków nie mają - przez skromne pakiety

Vodafone podaje maksymalne prędkości:
5G 700 až 110 Mbit/s / 10 MHz
5G 1800 až 440 Mbit/s / 20 MHz [mają 27, ale reszta na LTE] (?)
5G 2100 až 440 Mbit/s / 20 MHz
5G 3500 až 600 Mbit/s / 40+20+40 MHz [ciężko powiedzieć, ale widziałem w eterze max 40 MHz]. Co ciekawe, T-Mobile podaje że mają max 500 Mbps, a posiadają 100 MHz w konfig. 80+20 MHz.