Po prostu razem z aktualizacją zostały wgrane confingi operatora Plus dotyczące VoLTE.wiertolot pisze: ↑21 paź 2024, 16:01Czemu w Plus VoLTE nie działa na EMUI 11, EMUI 10, EMUI 8 też? Natomiast na te same szmartfony obsługujące u nich te VoLTE na EMUI 12 już działa i jest ok. Cuda powiadają. Może ktoś to wytłumaczyć rozsądnie? WYMODEROWANO Proszę podpowiedzi, pomoc, bo zainstalowałem EMUI 12 było żle, wróciłem do EMUI 11, inny do EMUI10 to tam w Plus mi VoLTE nie obsługuje i też jest żle..........
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Witajcie,
Android 13, 14 w telefonach Motorola g54 PE 5G 12/256GB i g84 PE 5G 12/256GB. Ze sklepu, nie od Orange, jak radzą sobie z SMS po VoWifi?
Dziwny to operator, zacofany i idiotycznie blokujący usługi więc wolę zapytać..
Android 13, 14 w telefonach Motorola g54 PE 5G 12/256GB i g84 PE 5G 12/256GB. Ze sklepu, nie od Orange, jak radzą sobie z SMS po VoWifi?
Dziwny to operator, zacofany i idiotycznie blokujący usługi więc wolę zapytać..
88aska88: oj... to mocna obelga co do pomarańczki, która staje się coraz bardziej niesłuszna.
Moto G54 PE jest wspierany przez Orange (tym bardziej, że tego fona widziałem w Sklepie Flexa, a tam urządzenia nie są brandowane).
G84 PE - również.
Dostępność SMSonIP jest uzależniona od posiadania karty-klona. Jeśli masz taką kartę - WiFi Calling będzie okrojone - w przeciwnym wypadku będzie działać w pełni.
Moto G54 PE jest wspierany przez Orange (tym bardziej, że tego fona widziałem w Sklepie Flexa, a tam urządzenia nie są brandowane).
G84 PE - również.
Dostępność SMSonIP jest uzależniona od posiadania karty-klona. Jeśli masz taką kartę - WiFi Calling będzie okrojone - w przeciwnym wypadku będzie działać w pełni.

yyy.. usługa reklamowana jako "tylko u nas" powoduje iż na klonie i głównej NIE ma, ale jak nie ma tego "tylko u nas" to masz... czyli to co konkurencji

klon może być tylko @, wtedy zadziała?
A może Samsung albo Apple nie robi takich rzeczy - tam to działa? Czy to jednak przypadłość Orange?
88aska88: wyraziłem się jasno - masz aktywnego klona - SMSonIP nie zadziała, pozbędziesz się klona (nawet gdy na nim działa jedynie @ to działają na niej kilka bezpłatnych połączeń głosowych, np. do BOK) - to funkcjonalność wróci. Inne sieci mogą mieć inne ograniczenia co do posiadania eSIM czy klona.
Nie, nie krytykuj w głównej mierze pomarańczki, bo ilość modeli jest znaczna i nie wszystkie pozwalają na wdrożenie tego typu rozwiązań, tym bardziej, że pojawiają się sytuacje w których modele spoza "listy operatora" mają obsługę IMSa pomarańczki (i to poza Flexem czy nju subskrypcji) czy innej sieci - dodaj też czynniki: oprogramowanie bądź aktywacja usług z poziomu interfejsu klienta operatora.
Nie, nie krytykuj w głównej mierze pomarańczki, bo ilość modeli jest znaczna i nie wszystkie pozwalają na wdrożenie tego typu rozwiązań, tym bardziej, że pojawiają się sytuacje w których modele spoza "listy operatora" mają obsługę IMSa pomarańczki (i to poza Flexem czy nju subskrypcji) czy innej sieci - dodaj też czynniki: oprogramowanie bądź aktywacja usług z poziomu interfejsu klienta operatora.

88aska88: zasady te same. Jeśli numer dodatkowy nie ma klona - ma pełne WiFi Calling.

To nie tylko brak sms over wifi ale ogólnie brak sms over ims czyli dotyczy zarówno dostarczania smsów przez volte jak i przez wifi calling. W takim wypadku sms musi być zawsze dostarczany przez sieć CS czyli za pomocą MSC i sieci SS7, w przypadku logowania w LTE także przez MME przez interfejs SGs z MSC. To może być problematycznie w volte roamingu jak sieci wyłącza całkowicie sieć CS a nie tylko brak radia 2G, 3G. Także to nie tylko nie pełne wifi calling ale także nie pełne VoLTE. IMS jako że nie bazuje na SS7 a na Diametrze to zestawienia pdn contextu w apn lte i ims to jest znacznie bezpiecznjejszy. Do tego dochodzi bezpieczne połączenie z siecią operatora.
Od jakiegoś czasu jeżdżę często za granicę i zauważyłem problemy z działaniem VoWiFi w Orange we Włoszech. Usługa nie aktywuje się po połączeniu z siecią. Mogę ją wymusić trybem samolotowym, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie.
Problem występuje na 3 różnych telefonach na 3 różnych numerach (abo, subskrypcja). Po zgłoszeniu do Orange usłyszałem, że to wina telefonu i oni nic nie ograniczają.
Oczywiście po zapięciu VPN z tunelem gdziekolwiek indziej VoWiFi działa bez zarzutu. Podobnie w PL - VoWiFi zapina się natychmiast po połączeniu z siecią.
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Problem występuje na 3 różnych telefonach na 3 różnych numerach (abo, subskrypcja). Po zgłoszeniu do Orange usłyszałem, że to wina telefonu i oni nic nie ograniczają.
Oczywiście po zapięciu VPN z tunelem gdziekolwiek indziej VoWiFi działa bez zarzutu. Podobnie w PL - VoWiFi zapina się natychmiast po połączeniu z siecią.
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Dobra wiadomość dla użytkowników Flexa. W Orange trwają już wewnetrzne testy SMSoIP przy aktywnych kilku kartach SIM. Jak się powiodą, to w tym roku można się spodziewać pierwszych wdrożeń (testowych) już na sieci produkcyjnej.
Zła wiadomość jest taka, że będzie to działało tylko w układzie "główna karta z usługami Voice a wszystkie pozostałe data only" i raczej nie ma planów, żeby (w przewidywalnym czasie) coś ruszyło na kartach dodatkowych.
Zła wiadomość jest taka, że będzie to działało tylko w układzie "główna karta z usługami Voice a wszystkie pozostałe data only" i raczej nie ma planów, żeby (w przewidywalnym czasie) coś ruszyło na kartach dodatkowych.
IC_Current: to świetne wieści. Tak powinno być - kompromis dla tych co mają dokładnie taki układ: główny SIM/eSIM na voice, a klon jako data.
Nie wdrożą tego w układzie uniwersalnym, bo i tak to działa kłopotliwie (każde urządzenie otrzyma w tym samym czasie tą samą treść smsów/mmsów), a voice zadziała tak naprawdę, gdy karta nie jest w routerze, bądź router ma funkcję podłączenia klasycznego telefonu.
Nie wdrożą tego w układzie uniwersalnym, bo i tak to działa kłopotliwie (każde urządzenie otrzyma w tym samym czasie tą samą treść smsów/mmsów), a voice zadziała tak naprawdę, gdy karta nie jest w routerze, bądź router ma funkcję podłączenia klasycznego telefonu.

Świetna wiadomość. Natomiast w układzie z kartami dodatkowymi voice w liczbie conajmniej 2, ciekawe czy byłaby kiedyś możliwość wyboru która karta ma dostawać SMSy. Każda ma swój unikalny identyfikator, więc sieć potrafi rozpoznać która jest która.
Zdecydowanie wątpię. Gdyby to były tylko SMS, to pewnie jeszcze do zrobienia jakieś forwardowanie przychodzących i spoofing wychodzących. Ale:
- jest jeszcze RSC, gdzie rejestracja w Jibe następuje na podstawie identyfikatorów na karcie SIM. Tu już by się wszystko rozwaliło.
- nie mam kompletnie pojęcia czy by to było do zrobienia w sieci komutowanej i przy sygnalizacji SS7 oraz aktywnych filtrach ruchu u innych operatorów.
- jest jeszcze RSC, gdzie rejestracja w Jibe następuje na podstawie identyfikatorów na karcie SIM. Tu już by się wszystko rozwaliło.
- nie mam kompletnie pojęcia czy by to było do zrobienia w sieci komutowanej i przy sygnalizacji SS7 oraz aktywnych filtrach ruchu u innych operatorów.
No dobra, ale już teraz mam numer zarejestrowany w Jibe, dwie karty eSIM z tym samym numerem, odbieram SMSy zarówno na telefonie (często jako czat RCS), a kiedy zegarek ląduje w sieci LTE (tj. wyłączę telefon), przychodzą do mnie SMSy na zegarek. Jedyne, co nie działa, to odbieranie/wysyłanie przez WiFi.
MM
Czy tylko mi się wydaje, czy WiFi Calling nie działa w Fakt Mobile nawet jeśli się go wymusi w opcjach karty SIM? Pojawia się ikonka na pasku stanu ale w panelu szybkiego dostępu wciąż pisze Niedostępne. Drugi SIM (Orange) w tym samym telefonie, po włączeniu tej samej opcji ma inną ikonkę na pasku stanu i na panelu mam opcje Wł/Wył.
@wjk u mnie hula aż miło. Za granicą też
Telefon obsługuje, bo SIM innego operatora działa. Sama karta SIM też nowa bo dopiero co po wymianie. Więc w czym może być problem? W Play24 nie widzę opcji/zlecenia by to jakoś dodatkowo aktywować.
To że telefon sam w sobie obsługuje to nie znaczy że play ten telefon wpuści do swojej sieci z volte i vowifi.
U mnie działa, ale tel jest na liście play jeśli chodzi o te usługi, ale mam w bliskim otoczeniu kilka przypadków że w fakcie mimo obsługującego to telefonu nie działa i nic z tym nie zrobisz.
Znaczy można do boku dzwonić ale czy pomogą to nie wiem.
U mnie działa, ale tel jest na liście play jeśli chodzi o te usługi, ale mam w bliskim otoczeniu kilka przypadków że w fakcie mimo obsługującego to telefonu nie działa i nic z tym nie zrobisz.
Znaczy można do boku dzwonić ale czy pomogą to nie wiem.
Ok, dzięki za info. W takim razie skieruje się do BOKu.
Pierwsze słyszę, aby ikona na pasku stanu pokazywała coś innego niż aktualny stan tej usługi... Sprawdzałeś w ogóle czy to faktycznie nie działa, czy może rzeczywiście tylko Ci się... wydaje?
Modelu telefonu jak rozumiem mamy się domyślić?
Też znam takie przypadki, ale wszystkie mają wspólny mianownik - to Android i brakuje w nim przełącznika WiFi Calling.