Użytkownik
mariusz9a
Tak. Przeglądając internet używając karty SIM jest możliwość identyfikacji MSISDN. Tak działają płatności DCB. I nie musi być to telefon, bo naliczenia także można zrobić sobie na routerze, jeśli karta SIM się w nim znajduje. I nie, nie są to żadne wirusy. Dla przykładu: możesz wyszukać serwis playallgames (podobny do ESR Live) korzystając z internetu mobilnego. Gdy klikniesz zamów od razu dostaniesz smsa z kodem PIN, pomimo, że numeru telefonu nigdzie nie wpisywałeś.mariusz9a pisze: ↑12 sie 2024, 08:30Samo klikniecie w link na stronie www obciąża rachunek u operatora? Na pewno? Skąd ktoś ma wiedzieć czyj numer/konto abonenckie obciążyć? Telefon nie identyfikuje się numerem abonenta ani żadnymi tego typu danymi, które pozwoliłyby po stronie dostawcy takiej szemranej subskrypcji na obciążenie rachunku konkretnego abonenta
Zamówienie Treści za pośrednictwem Usługi „Zamów z Play” musi zostać autoryzowane za pomocą Urządzenia z Kartą SIM aktywną w Sieci Telekomunikacyjnej P4. W celu dokonania autoryzacji zamówienia dokonywanego przy użyciu Urządzenia niewyposażonego w Kartę SIM aktywną w Sieci Telekomunikacyjnej P4, Abonent musi podać na Platformie swój Numer
MSISDN aktywny w sieci P4, a następnie wpisać jednorazowy kod PIN wysłany przez P4 na podany Numer MSISDN. W przypadku zamówienia Treści dokonywanego przez Abonenta przy użyciu Urządzenia z Kartą SIM aktywną w Sieci Telekomunikacyjnej P4, Numer MSISDN Abonenta może zostać automatycznie rozpoznany, a autoryzacja może nastąpić bez konieczności wpisywania na Platformie jednorazowego kodu PIN.
Więc tak, subskrypcje DCB mogą "same z siebie" się aktywować.użytkownik korzystający z internetu mobilnego, rejestruje się do subskrypcji przez kliknięcie w odpowiedni link, nie jest wymagane wysłanie SMS-a ani wprowadzanie PIN-u. Metoda dostępna w sieciach: Orange, Play, Plus i T-Mobile.
Jeśli wejdziesz na stronę bezpośrednio to tak, znajdź reklamę ESR Live i kliknij w nią to się przekonasz, że nie poprosi cie o żaden kod pinmariusz9a pisze: ↑12 sie 2024, 08:30Na stronie ESR Live nie da się wykupić subskrypcji nie wpisując świadomie swojego numeru telefonu i nie przepisując PINu zwrotnego - także proszę tu bajek nie opowiadać że wystarczy tam w coś kliknąć :-] Trzeba wprowadzić numer a następnie otrzymany zwrotnie PIN na podany numer - sam pofatygowałem się i to sprawdziłem wpisując mój numer. Także głupoty wypisujecie że coś się samo wykupuje przez klikniecie w baner
Tylko że WAP już nie działa od kilku lat. Być może niepotrzebnie w tym tekście znajduje się określenie "WAP" bo może to z WAP-em nie ma nic wspólnego. Ale czytając to tak jak jest napisane, to nie powinno to już działać. Nawet numery dostępowe WAP są już u wszystkich operatorów niedostępne, ale w 2015 roku jak najbardziej działały. Wtedy ma to większy sens, bo takie połączenie działało jak niegdyś modemowe, gdzie też można było się naciąć na usługi o podwyższonych płatnościach. Ale tak jak pisałem wcześniej, najwyraźniej określenie "WAP" jest tu niefartownie używane. Może tak jest, że jeśli użytkownik wyrazi na to zgodę to operator przekazuje numer tej firmie. Co nie zmienia faktu, że ja bym to przetestował na sobie i przeanalizował co i jak. Niestety ja nie potrafię jakoś specjalnie łatwo trafić na tego typu baner firmy ESR Live, a świadome kliknięcie w zamówienie subskrypcji na ich stronie nie powoduje automatycznego pobrania mojego numeru od operatora.Jak działa WAP Billing
Jak informuje Wikipedia, jeśli użytkownik internetu mobilnego wejdzie na stronę przedającą usługi WAP, to jej właściciel przekierowuje go (po klinięciu) na stronę operatora, która pobiera MSISDN, (zapewne poprzez korelację z adresem IP) i na tej podstawie operator rozpoznaje użytkownika oraz nalicza mu opłatę za usługę bezpośrednio do rachunku. Tak. Jedno kliknięcie == natychmiastowa opłata.