• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 96 z 98
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
 #1175659  autor: kozien70
 25 lip 2024, 22:02
Dzwoniąc ajfonem z Tm do Orange kodek EVS działa tylko w trybie WB. W drugą stronę jest SWB. Jeżeli po stronie T-mobile jest android to SWB jest w obydwie strony. Sprawa znana, stara - od początku uruchomienia EVS między T-mobile a Orange jest ten problem. Właśnie jestem po dwumiesięcznej batalii w tej sprawie z tymi różowymi pałami. Ileś zgłoszeń, oczywiście zamykane bez słowa wyjaśnienia. Raz odpowiedź z szablonu typu "jakość połączenia jest zależna od wielu warunków, srutututu". W ostatnim zgłoszeniu ktoś bardziej się wysilił i napisał, że mają kilka punktów styku z OPL, no i że jakość może być różna zależnie od sytuacji w sieci i że zwykły WB zamiast SWB nie jest błędem, więc wszystko jest OK". Szkoda tylko, że dla iPhone nigdy nie zadziałał SWB, a dla tej samej karty w androidzie działa bez problemu.
Słowem "no future" i zlewka. Szkoda gadać. Jeśli komuś się chce, to niech pchnie zgłoszenie w tej sprawie do Tbombaju. Może jak będzie więcej, to w końcu ktoś na to spojrzy.
 #1175880  autor: matias55
 28 lip 2024, 00:48
kozien70 pisze:
25 lip 2024, 22:02
Dzwoniąc ajfonem z Tm do Orange kodek EVS działa tylko w trybie WB. W drugą stronę jest SWB. Jeżeli po stronie T-mobile jest android to SWB jest w obydwie strony. Sprawa znana, stara - od początku uruchomienia EVS między T-mobile a Orange jest ten problem. Właśnie jestem po dwumiesięcznej batalii w tej sprawie z tymi różowymi pałami. Ileś zgłoszeń, oczywiście zamykane bez słowa wyjaśnienia. Raz odpowiedź z szablonu typu "jakość połączenia jest zależna od wielu warunków, srutututu". W ostatnim zgłoszeniu ktoś bardziej się wysilił i napisał, że mają kilka punktów styku z OPL, no i że jakość może być różna zależnie od sytuacji w sieci i że zwykły WB zamiast SWB nie jest błędem, więc wszystko jest OK". Szkoda tylko, że dla iPhone nigdy nie zadziałał SWB, a dla tej samej karty w androidzie działa bez problemu.
Słowem "no future" i zlewka. Szkoda gadać. Jeśli komuś się chce, to niech pchnie zgłoszenie w tej sprawie do Tbombaju. Może jak będzie więcej, to w końcu ktoś na to spojrzy.
Mogę zorganizować iPhone, aby to weryfikować i pchać, ale sądząc po wcześniejszych zgłoszeniach, które dotyczyły EVS zanikającego po mojej stronie, gdy rozmawiałem z Playem, to nie wróżę wiele.
Przydałby się ktoś ogarnięty, który tam pracuje.
 #1176107  autor: p2225
 31 lip 2024, 08:52
Czy Plus ma z jakimkolwiek operatorem wymianę EVS? Zdawało mi się, że w relacji Orange -> Plus rozmawiałem właśnie w EVS z numerem, który według wyszukiwarki dostawcy usług jest w Plusie - https://bip.uke.gov.pl/numeracja/dostawca-uslug/
Próbując dzwonić ponownie i na mój testowy numer, nie udało mi się zestawić EVS

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #1176109  autor: Inferr
 31 lip 2024, 09:05
Na dzień dzisiejszy Plus (jako jedyny z resztą :D) nie ma połączeń EVS z innymi operatorami.
Faktycznie czasami potrafią być "przebłyski" i EVS potrafi się zestawić w połączeniu np. do Orange, lecz wg. mnie to kwestia błędnej sygnalizacji, bo jak miałem rozmowę w relacji Orange - Plus i miałem informacje o zestawieniu się rozmowy z EVS to jakość połączenia nie była jakaś lepsza.
 #1176117  autor: p2225
 31 lip 2024, 10:37
Tylko ja wyłapałem to po jakości dźwięku, ale po rozmowie tknęło mnie na sprawdzenie operatora, bo numer zaczyna się od 607, czyli prefix z puli Plusa i strona UKE twierdzi, że numer nadal jest w Plusie.

#1176194  autor: kozien70
 31 lip 2024, 18:49
p2225 pisze:
31 lip 2024, 10:37
Tylko ja wyłapałem to po jakości dźwięku, ale po rozmowie tknęło mnie na sprawdzenie operatora, bo numer zaczyna się od 607, czyli prefix z puli Plusa i strona UKE twierdzi, że numer nadal jest w Plusie.
Jeśli kodekiem był faktycznie EVS to trzeba byłoby jeszcze upewnić się, czy tryb był SWB czy tylko WB. Tryb WB jest jakościowo ciut lepszy od zwykłego AMR_WB i można ulec złudzeniu - a w szczególności Orange ma jakoś tak dziwnie skonfigurowane kodeki, że dla połączeń przychodzących od innych w zwykłym AMR_WB potrafi odpalić u siebie EVS WB. A że telefony często gęsto (np. Samsungi) nie weryfikują trybu tylko sam kodek, to i wyświetlają HD+ nawet gdy brak SWB.
 #1176200  autor: matias55
 31 lip 2024, 20:00
kozien70 pisze:
Orange ma jakoś tak dziwnie skonfigurowane kodeki, że dla połączeń przychodzących od innych w zwykłym AMR_WB potrafi odpalić u siebie EVS WB. A że telefony często gęsto (np. Samsungi) nie weryfikują trybu tylko sam kodek, to i wyświetlają HD+ nawet gdy brak SWB.
Jak na ironię Moja Nokia 8 od 2 dni zestawia AMR-WB 12,65 Kb/s w relacji T-Mobile -> Orange, nawet sygnał dzwonienia wrócił jak z czasów nawiązywania połączenia po 3G. Gdy osoba z Orange oddzwoni pojawia się EVS-SWB
Ciekawe kto jest temu winny?
 #1176202  autor: kozien70
 31 lip 2024, 20:20
Dokładnie to samo zauważyłem ostatnio u siebie gdy kartę T-mobile mam w iPhone. O ile wcześniej dzwoniąc do Orange zawsze miałem w tej konfiguracji EVS WB, to od paru tygodni zauważyłem że część połączeń do Orange zestawia się w starym AMR_WB. W przeciwną stronę był i nadal jest EVS SWB. Nie chcę sobie przypisywać nie wiadomo czego, ale w ostatnim czasie zrobiłem już w Tm 4 zgłoszenia w temacie braku SWB na linii Tm->Orange na japku. Może przez to zaczęli coś dłubać i jest jak jest... Rób i ty zgłoszenie do tych różowych pał, może ich w końcu zmęczymy i to naprawią.
 #1176206  autor: matias55
 31 lip 2024, 20:41
kozien70 pisze:
31 lip 2024, 20:20
Dokładnie to samo zauważyłem ostatnio u siebie gdy kartę T-mobile mam w iPhone. O ile wcześniej dzwoniąc do Orange zawsze miałem w tej konfiguracji EVS WB, to od paru tygodni zauważyłem że część połączeń do Orange zestawia się w starym AMR_WB. W przeciwną stronę był i nadal jest EVS SWB. Nie chcę sobie przypisywać nie wiadomo czego, ale w ostatnim czasie zrobiłem już w Tm 4 zgłoszenia w temacie braku SWB na linii Tm->Orange na japku. Może przez to zaczęli coś dłubać i jest jak jest... Rób i ty zgłoszenie do tych różowych pał, może ich w końcu zmęczymy i to naprawią.
Co Ciekawe to na bank, o czym piszesz dotyczy framework i kodeków po stronie konfiguracji IMS dla iPhone i Google, bo na Samsungu problem nie występuje w dwie strony.

Zgłoszenie poszło. Podałem dwa przykładowe połączenia i czekamy.
 #1176208  autor: kozien70
 31 lip 2024, 20:51
Zgadza się. Gdy karta T-mobile siedzi w Samsungu to EVS z SWB śmiga w obydwie strony. Podobnie na Xperii. Tak jest od początku uruchomienia EVS TM<->O. Mają skopaną konfigurację, ale idą w zaparte.
 #1176211  autor: matias55
 31 lip 2024, 21:02
Brak zrobionego spójnego standardu robi swoje. Xperia ma ten sam Framework co Motorola na 100%, więc obstawiam, że to należy do Google. Tak samo Nokia, jednak od czasów mojej Nokii się mogło sporo zmienić w tamtym czasie, ale póki działało, to nie miałem powodów by mieć pretensje. No zobaczymy.
 #1176212  autor: p2225
 31 lip 2024, 21:03
kozien70 pisze:
Jeśli kodekiem był faktycznie EVS to trzeba byłoby jeszcze upewnić się, czy tryb był SWB czy tylko WB. Tryb WB jest jakościowo ciut lepszy od zwykłego AMR_WB i można ulec złudzeniu - a w szczególności Orange ma jakoś tak dziwnie skonfigurowane kodeki, że dla połączeń przychodzących od innych w zwykłym AMR_WB potrafi odpalić u siebie EVS WB. A że telefony często gęsto (np. Samsungi) nie weryfikują trybu tylko sam kodek, to i wyświetlają HD+ nawet gdy brak SWB.
W tym rzecz, że na słuch to było dla mnie piękne, czyste EVS SWB

#1176219  autor: kozien70
 31 lip 2024, 22:18
Plus nie uporał się jeszcze z EVS w obrębie własnej sieci. Np ja na moim służbowym Plusie w Galaxy S24 jeszcze nigdy nie uświadczyłem EVS. Podobnie na prepaidzie, który mam od lat do testów. Więc byłoby to trochę dziwne, że w takiej sytuacji zabierają się już za interkonekt. Ale kto ich tam wie...
 #1176221  autor: matias55
 31 lip 2024, 22:31
kozien70 pisze:
31 lip 2024, 22:18
Plus nie uporał się jeszcze z EVS w obrębie własnej sieci. Np ja na moim służbowym Plusie w Galaxy S24 jeszcze nigdy nie uświadczyłem EVS. Podobnie na prepaidzie, który mam od lat do testów. Więc byłoby to trochę dziwne, że w takiej sytuacji zabierają się już za interkonekt. Ale kto ich tam wie...
Nie jest to ich priorytetem. Podobnie z resztą rozbudowa całej infrastruktury. Plus przecież był ostatnią siecią, która wdrożyła AMR-WB, więc tu byłoby wręcz dziwnie, że EVS wejdzie tak prędko.
 #1176323  autor: matias55
 04 sie 2024, 17:15
kozien70 pisze:
31 lip 2024, 20:51
Zgadza się. Gdy karta T-mobile siedzi w Samsungu to EVS z SWB śmiga w obydwie strony. Podobnie na Xperii. Tak jest od początku uruchomienia EVS TM<->O. Mają skopaną konfigurację, ale idą w zaparte.
Celowo cytuję posta. Udało mi się naprawić EVS gdy ja dzwonię do Orange. Zmieniłem konfigurację IMS zmieniając profil audio i dodając jedną linijkę do konfiguracji. Ciekawe czy po tych zmianach dzwoniąc do Play z Plusa będę miał AMR-WB 23.85 Kb/s.
  • Strona 96 z 98
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97