• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #117392  autor: pyp
 26 paź 2006, 18:54
...Czytajac ten artykuł, pragne twierdzić że telepolis i Witold Tomaszewski rzeczywiście "Uwzieli" się na Polkomtela. Dziwię się czemu Pan Witold Tomaszewski nie widzi zadnej pozytywnej strony w Plusie, na wszystko narzeka, wszystko krytykuje i wszystkim wmawia że Plus GSM to najgorsza siec (przynajmniej tak wynika z artykułu)

1. Zdziwienie Redaktora Telepolis.pl, czemu Polkomtel zdowbywa na swoja ofertę Pre-Paid uzytkowników. Prosta Odpowiedż, co z tego że oferta jest stara, porównywalnę są ceny jakie były kawałek czasu temu, ale ludzie widać dostrzegaja duże plusy w tej ofercie (Tanie sms`y - 1gr., połaczenia 4gr. i weiele wiele innych udogodnień) Więc powiedz mi Witek czemu Inni operatorzy mają lepsze oferty a pozyskiwają mniej klientów niz Polkomtel.

2. Wszyscy wiedzą że SamiSwoi był to niewypał ze strony Polkomtela, ale czemu odrazu narzekać na całą tą sieć ? Kiedyś polkomtel kierował tą efertę do poszególnej grupy odbiorców, taerz może kierują ją do wszystkich grup tzn. (Osoby ze wsi, z miasta itd.)

3. Co do UMTS, poprostu dopiero w tym felietonie piszecie że polkomtel ma najgorsza infrastrukturę UMTS, czemu dotychczas o tym nie pisaliscie, tylko za to akuraty Plusa chwaliliście? Zgodze się że może Plus ma słabiej rozwiniety UMTS niż Era ale ORANGE lepiej od Plusa ?? Oj w to nie uwierze... A o ile wiem to era ma zasięg UMTS w mniejszej ilości miast niz Plus, a to jest też wazne, bo potencjalni odbiorcy tej usługi nie przyjezdaja tylko np. do Warszawy, lub Łodzi.

4. Co do platformy...hmm Racja była dość poważna awaria, były problemy z doładowywaniem konta, sprawdzaniem salda konta, ważności, problem z raportami dostarczania wiadomości, Ale o ile wiem z waszych wiadomości i opinia uzytkowników Simplusa i Mix`a wiem że nie mieli zbytnio problemów z rozmowami, i wysyłaniu i odbieraniu SMS`ów. A chyba to w telefoni jest najważniejsze, przynajmniej priorytetowe. I co najwazniejsze ta awaria NIE dotyczyła wszystkich użytkowników.

5. Co do EDGE, trudno mi się tu wypowiedzieć, bo zabrdzo w tej sprawie nie jestem zorientowany, ale i tak mysle że leciutko przesadzacie...

6. A co do tego WOPR`U, nie miałeś Witek co wymyśleć... ?

6. Jeszcze jedna ciekawa rzecz "Czemu mówisz że Polkomtel będzie twój wyrzucony pre-paid trzymał jako aktywny przez 12 miesięcy" Ostatnio pisaliście że polkomtel podał liczbę klientów bez nieaktywnych pre-paidów, a teraz piszesz to żeby jeszcze sieci dokopać?
7. To może Witoldzie jeszcze napiszezs że Plus ma najgorszy zasięg z trzech sieci GSM ?

Powiem tak, wielu sobie pomysli że jestem "Fanem" Plusa, ale tak nie jest, staram sie czytac na bierzaco informacje z rynku telekomunikacyjnego, i tak samo oceniaż poszególne sieci, ja osobiście jestem abonenetem sieci Plus i widze wiele więcej plusów niż Witold Tomaszewski który jedynym plusem to Pakiet 180 minut i reklamy telewizyjne. Widze też duzo minusów, które pokrywają sie z wypowiedzią Witolda ale nie aż we takim nefatywnym obliczu. Chciałbym przeczytać w waszym serwisie skrócone 10 lat Ery i Orange.
Na koniec chciałbym się dowiedzieć waszą opinie na temat całego tego felietonu.

Pozdrawiam - pYp
 #117404  autor: JacekS
 26 paź 2006, 19:14
pyp pisze:...Czytajac ten artykuł, pragne twierdzić że telepolis i Witold Tomaszewski rzeczywiście "Uwzieli" się na Polkomtela. Dziwię się czemu Pan Witold Tomaszewski nie widzi zadnej pozytywnej strony w Plusie, na wszystko narzeka, wszystko krytykuje i wszystkim wmawia że Plus GSM to najgorsza siec (przynajmniej tak wynika z artykułu)

1. Zdziwienie Redaktora Telepolis.pl, czemu Polkomtel zdowbywa na swoja ofertę Pre-Paid uzytkowników. Prosta Odpowiedż, co z tego że oferta jest stara, porównywalnę są ceny jakie były kawałek czasu temu, ale ludzie widać dostrzegaja duże plusy w tej ofercie (Tanie sms`y - 1gr., połaczenia 4gr. i weiele wiele innych udogodnień) Więc powiedz mi Witek czemu Inni operatorzy mają lepsze oferty a pozyskiwają mniej klientów niz Polkomtel.

2. Wszyscy wiedzą że SamiSwoi był to niewypał ze strony Polkomtela, ale czemu odrazu narzekać na całą tą sieć ? Kiedyś polkomtel kierował tą efertę do poszególnej grupy odbiorców, taerz może kierują ją do wszystkich grup tzn. (Osoby ze wsi, z miasta itd.)

3. Co do UMTS, poprostu dopiero w tym felietonie piszecie że polkomtel ma najgorsza infrastrukturę UMTS, czemu dotychczas o tym nie pisaliscie, tylko za to akuraty Plusa chwaliliście? Zgodze się że może Plus ma słabiej rozwiniety UMTS niż Era ale ORANGE lepiej od Plusa ?? Oj w to nie uwierze... A o ile wiem to era ma zasięg UMTS w mniejszej ilości miast niz Plus, a to jest też wazne, bo potencjalni odbiorcy tej usługi nie przyjezdaja tylko np. do Warszawy, lub Łodzi.

4. Co do platformy...hmm Racja była dość poważna awaria, były problemy z doładowywaniem konta, sprawdzaniem salda konta, ważności, problem z raportami dostarczania wiadomości, Ale o ile wiem z waszych wiadomości i opinia uzytkowników Simplusa i Mix`a wiem że nie mieli zbytnio problemów z rozmowami, i wysyłaniu i odbieraniu SMS`ów. A chyba to w telefoni jest najważniejsze, przynajmniej priorytetowe. I co najwazniejsze ta awaria NIE dotyczyła wszystkich użytkowników.

5. Co do EDGE, trudno mi się tu wypowiedzieć, bo zabrdzo w tej sprawie nie jestem zorientowany, ale i tak mysle że leciutko przesadzacie...

6. A co do tego WOPR`U, nie miałeś Witek co wymyśleć... ?

6. Jeszcze jedna ciekawa rzecz "Czemu mówisz że Polkomtel będzie twój wyrzucony pre-paid trzymał jako aktywny przez 12 miesięcy" Ostatnio pisaliście że polkomtel podał liczbę klientów bez nieaktywnych pre-paidów, a teraz piszesz to żeby jeszcze sieci dokopać?
7. To może Witoldzie jeszcze napiszezs że Plus ma najgorszy zasięg z trzech sieci GSM ?

Powiem tak, wielu sobie pomysli że jestem "Fanem" Plusa, ale tak nie jest, staram sie czytac na bierzaco informacje z rynku telekomunikacyjnego, i tak samo oceniaż poszególne sieci, ja osobiście jestem abonenetem sieci Plus i widze wiele więcej plusów niż Witold Tomaszewski który jedynym plusem to Pakiet 180 minut i reklamy telewizyjne. Widze też duzo minusów, które pokrywają sie z wypowiedzią Witolda ale nie aż we takim nefatywnym obliczu. Chciałbym przeczytać w waszym serwisie skrócone 10 lat Ery i Orange.
Na koniec chciałbym się dowiedzieć waszą opinie na temat całego tego felietonu.
AD.1 Oferty prepeidowe ( mowa o mixie ) inni operatorzy mają gorsze niż Plus gdyz jest wyższy koszt za minute do innch sieci i są uwiązani na okres czasu natomiast w Plusie jest umowa na ilośc doładowań.
AD.2 Zgadzam sie z tym.
AD.4 Awaria była i to poważna. Niektórzy mieli poważne debety na kontach a inni mieli po 200 zł i nie wiadomo skąd.
AD.6 No właśnie

#117405  autor: przemek910
 26 paź 2006, 19:16
pyp pisze:Chciałbym przeczytać w waszym serwisie skrócone 10 lat Ery i Orange.
Co do okazji 10 lecia, byl stosowny artykuł potępiający tą ofertę.
...Czytajac ten artykuł, pragne twierdzić że telepolis i Witold Tomaszewski rzeczywiście "Uwzieli" się na Polkomtela. Dziwię się czemu Pan Witold Tomaszewski nie widzi zadnej pozytywnej strony w Plusie, na wszystko narzeka, wszystko krytykuje i wszystkim wmawia że Plus GSM to najgorsza siec (przynajmniej tak wynika z artykułu)
A Ty nie widzisz tych złych
pyp pisze:A chyba to w telefoni jest najważniejsze, przynajmniej priorytetowe. I co najwazniejsze ta awaria NIE dotyczyła wszystkich użytkowników.
? Ciągle sypiącą się platformę i fatalne podejście do klienta?Może nie wszystkich ale trwała ona ponad miesiąc... Co }Plus nie ma kasy na fachowców? :|

BĄDŹMY OBIKETYWNI.
Sądzę że cały artykuł jest jak najbardziej na miejscu i w czasie. Dobrze że ktoś się tym zajął, może PLUS w końcu zmieni podejście do klienta? Poprawi platformę? Pozatym nie rozumiem czemu pan Matuszak [? o ilę nazwiska nie przekręciłem] najeżdżał na Witka, chociaż Witek najeżdżał na PLUSA?

[ Dodano: 2006-10-26, 19:19 ]
Zawsze znajdą się przeciwnicy jak i zwolnnicy!

#117414  autor: Dociekliwy
 26 paź 2006, 19:30
Prawda jest taka - Plus nie wykazuje zainteresowania klientami ani obecnymi, ani przyszłymi. Od 2 lat nie dostałem odpowiedzi na maila :P

Moi znajomi potrafią sobie chwalić Plusa.

Prawda jest taka, że każda sieć ma upadki i wzloty, ale Plus to więcej jednak upadków.

A wracając do ERY, to przy okazji Żenady Dziesięciolecia był chyba artykuł wieszający psy na ofercie jak również stosowne opinie na forum - ERA kompletnie się zbłaźniła więc i jej się dostało.

Reasumując - artykuł moim zdaniem jak najbardziej na miejscu, zauważone problemy wytknięte w sensowny sposób.
A odpowiedź na ten artykuł była żenująca - ja w 100% stawiam się w obronie W.T. 8)

#117423  autor: pyp
 26 paź 2006, 19:39
Co do platformy to rzeczywiscie była duza ta awaria, ale ostatnio o problemach tej platformy nie piszecie... ? Nierozumie tylko jednej rzeczy czemu nikt z was nie widzi nic pozytywnego w Plusie ?

Pozdrawiam - pYp

#117431  autor: przemek910
 26 paź 2006, 19:51
pyp pisze:Nierozumie tylko jednej rzeczy czemu nikt z was nie widzi nic pozytywnego w Plusie ?
Hmmm... a jest coś?
pyp pisze:Co do platformy to rzeczywiscie była duza ta awaria, ale ostatnio o problemach tej platformy nie piszecie... ?
Bo nie ma sensu pisać ciągle o jedynym i tym samym, zwłaszcza że nie ma to żadnego skutku.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#117435  autor: pyp
 26 paź 2006, 19:56
*KIN nic dziwnego że nie widzisz zadnych pozytywnych stron, ponieważ jestes w T-Mobile a to jak wiadomo to Era. A takie wytłumaczenie że nie ma sensu pisać to wiesz komu mozesz powiedziec...

Pozdrawiam - pYp

#117446  autor: Rokko
 26 paź 2006, 20:21
tez lubie krytyke osob, ktore nie sa w tej sieci.

#117452  autor: przemek910
 26 paź 2006, 20:26
To że mam Erę wcale nie świadczy o tym że nie wiem co się dzieje w Plusie.
Mam znajomych z kartą Simplus i abo z Plusa.
CZy to normalne by po doładowaniu konta - blokowali to konto? Zablokowali tak jakby nie było na nim żadnych środków.
Dużo się oczytałem TU NA FORUM jak to Plus traktuje swoich klientów. Jest nawet temat "Czy przedluzyc oferte w Plusie" który ma ogromne wzięcie... Opisane tam jest o 'perypetiach' - że to tak nazwę- przy przedłużeniu umowy w plusie.

#117460  autor: JacekS
 26 paź 2006, 20:49
kin pisze:To że mam Erę wcale nie świadczy o tym że nie wiem co się dzieje w Plusie.
Mam znajomych z kartą Simplus i abo z Plusa.
CZy to normalne by po doładowaniu konta - blokowali to konto? Zablokowali tak jakby nie było na nim żadnych środków.
Dużo się oczytałem TU NA FORUM jak to Plus traktuje swoich klientów. Jest nawet temat "Czy przedluzyc oferte w Plusie" który ma ogromne wzięcie... Opisane tam jest o 'perypetiach' - że to tak nazwę- przy przedłużeniu umowy w plusie.
A u jakiego operatora nie masz perypetii przy przedłużaniu umowy ?
U każdego trzeba walczyć

#117464  autor: przemek910
 26 paź 2006, 20:51
jacenty1812 pisze:A u jakiego operatora nie masz perypetii przy przedłużaniu umowy ?
Wybacz.. w Erze aż tak nie walczyłem jak np Dario z Plusem(doszło do wyłączenia numeru). U mnie wystarczyło kilka telefonów i wyciągłem to co chciałem.

#117466  autor: JacekS
 26 paź 2006, 20:53
To miałeś szczęście, ale pewnie gdybyś wiecej naciskał to dostałbys wiecej

#117468  autor: przemek910
 26 paź 2006, 20:56
jacenty1812 pisze:To miałeś szczęście, ale pewnie gdybyś wiecej naciskał to dostałbys wiecej
Szczęscie? Nie sądzę. Rachunki zawsze płacone po terminie (płacone 10go a faktury wystawiane są 17). Do końca umowy było jeszcze 4 miesiące.

#117472  autor: JacekS
 26 paź 2006, 20:59
kin pisze:
jacenty1812 pisze:To miałeś szczęście, ale pewnie gdybyś wiecej naciskał to dostałbys wiecej
Szczęscie? Nie sądzę. Rachunki zawsze płacone po terminie (płacone 10go a faktury wystawiane są 17). Do końca umowy było jeszcze 4 miesiące.
No to miałeś niewielkie wymagania, albo dałeś sobie wcisnąć cos co było bardziej korzytsne dla operatora

#117474  autor: przemek910
 26 paź 2006, 21:00
jacenty1812 pisze:No to miałeś niewielkie wymagania, albo dałeś sobie wcisnąć cos co było bardziej korzytsne dla operatora
Upust 50%ceny na telefon to mało?
Ale nie róbmy offtopa.

#117476  autor: JacekS
 26 paź 2006, 21:02
W sumie niewiele, ja gdy miałem abo w erze to na poczatku oferowałi mi przy przedłużeniu SE K700i za 159 zł, a wynegocjowałem za 49 zł

#117477  autor: przemek910
 26 paź 2006, 21:04
No to SE k700i.. a d750i to różnica.

na początku oferowali za 411netto a skończyło się na 188 netto (więcej niz 50%upustu ;) )

#117479  autor: JacekS
 26 paź 2006, 21:06
Tylko że to było w zeszłym roku i k700i był w cenie

#117491  autor: sapv
 26 paź 2006, 21:19
Dziś czytam sobie ten artykuł:
-Tutuł "Polkomtel wypowiedział nam wojnę"
-Pierwsze zdanie "Rozpoczął się chyba telekomunikacyjny Jihad"

i już myślałem że Polkomtel podwyższył ceny taryf o 400% i już włączam TV na zbliżający się dziennik ale na szczęście w kolejnym zdaniu czytamy w ramach skromnej samooceny radaktorów telepolis :
"Polkomtel wypowiedział nam wojnę - nam, telekomunikacyjnym Szwajcarom, od lat neutralnym obserwatorom i analitykom rynku."
Uff a już myślałem że to coś poważnego :mrgreen:
Dalej czytam artkuł w którym pan Witold Tomaszewski ocenia 10 lat działalności Plusa:

WADY:
1. Słaba oferta prepaid dająca podejrzanie dużo klientów (czytaj: ciemna masa nie wie co jest złe)
2. Niezła oferta Sami Swoi dająca podejrzanie mało klientów (czytaj: ciemnia masa nie wie co jest dobre)
3. Straty polkomtela spowodowane z katastrofy platformy prepaid wyniosły 1 zł / użytkownika oraz 2 kartki papieru na napisanie dwóch lakonicznych komunikatów.
4. Słaby rozwój technologi 3G / EDGE i w ogóle kicha ten internet.
5. Megaafera WOPROWA dotycząca pisma WOPRu pisanym przez Plusa ( wkrótce zajmie się tym komisja śledcza )
6. Czasem kiepskie reklamy kabaretu Munio
7. Reklama usługi minut które zamiast być za friko są za złodziejskie 4 gr ( co jest typowym zadaniem w 3 klasie podstawówki)

ZALETY:
1. Czasem fajne reklamy kabaretu Munio
-------------------------

I teraz załóżmy że to wszystko jest 100% szwajcarską prawdą.

Ale poza tymi super ważnymi argumentami brakuje mi wspomnienia o takich nieistotnych pierdołach jak najniższych biznesowych stawek za połączenia na rynku, dobre terminale często szybciej niż u konkurencji, zmiana nastawienia i pozyskiwanie także klientów nie-biznesowych (co widać w niezlej ofercie indywidualnej). Fajnie by było coś wspomnieć o usługach jak monitoring plus czy asystent roaming. Nawiązując do iplusa dobrze by było poinformować o rutowalnym i statycznym IP pozwalającym na normalną zawodową prace z tą usługą a nie tylko na www i gadu-gadu.
Nie widzę nic o WUKu - dziwne chyba redaktor nie wie jak to sie sprzedaje i jakie dochody generuje.

Obawiam się że te 11 mln to nie jest ciemna masa i niekoniecznie interesuje ich aferta WOPRowa a raczej skupiają się na cenie usług i niezłych terminalach. Tak wiec może warto by było nawiązać także do tych tematów panowie "telekomunikacyjni Szwajcarzy, od lat neutralni obserwatorzy i analitycy rynku"? 8)

#117527  autor: oprych
 26 paź 2006, 23:15
Jak to nikt nie narzeka na simplusa i jego platformę?! A ten link chociażby?
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=10077

Ja cały czas nawet długo przed i po awarii na nowej platformie spotykałem siez problemami, a to sieć przeciążona, albo niemożność kupienia kolejnego pakietu, bo system czaegoś tam nie policzył, problemy ze sprawdzeniem stanu konta lub doładowaniem, nie było dnia aby coś nie nawalało. A BOK i czekanie na konsultanta to prawdziwa kpina! Do tego fałszywe reklamy sugerujące mneij obeznanym darmowe rozmowy po 16.

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...