• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #1168627  autor: SRT10
 23 mar 2024, 18:31
Mam kartę orange, na której jest kilkaset złotych. Przez lata była doładowywana i nieużywana. Myślałem, że włączę teraz przelew SMS, ale okazało się, że wyłączyli już taką usługę. Jakie są aktualnie opcje na sensowne wykorzystanie tego?
 #1168630  autor: KC-KARLOS
 23 mar 2024, 18:45
macqmacq: nie znałeś takiej umowy mix typu "Zetafon"? Była taka opcja w Orange. "Tańszy" telefon w zamian za comiesięczne zobowiązanie do regularnych doładowań wybranym nominałem, przez 2 lub 3 lata. Niespełnienie tego warunku powodowało wydłużenie czasu zobowiązania oraz konfiskatę środków (odblokowanie w ciągu pierwszych 7 dni), po likwidacji Zetafonu, oraz wprowadzeniu możliwości odzyskania niewykorzystanych złotówek, zmienili "Gwarancję zwrotu" i ich mrożenie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1168633  autor: macqmacq
 23 mar 2024, 19:04
Karlos20 pisze:
23 mar 2024, 18:45
macqmacq: nie znałeś takiej umowy mix typu "Zetafon"? Była taka opcja w Orange. "Tańszy" telefon w zamian za comiesięczne zobowiązanie do regularnych doładowań wybranym nominałem, przez 2 lub 3 lata. Niespełnienie tego warunku powodowało wydłużenie czasu zobowiązania oraz konfiskatę środków (odblokowanie w ciągu pierwszych 7 dni), po likwidacji Zetafonu, oraz wprowadzeniu możliwości odzyskania niewykorzystanych złotówek, zmienili "Gwarancję zwrotu" i ich mrożenie.
Owszem znałem i swego czasu dzieciom przelałem ponad 2 tys. zł , jak można było robić przelew do 200zł! :mrgreen: Dlatego pytam, czemu do tej pory nic z tym nie robił... :wink:
 #1168634  autor: KC-KARLOS
 23 mar 2024, 19:09
To już pytanie do autora wątku. Po upływie obowiązku doładowań, numer wracał do normalnego trybu rozliczeń, zgodnie z daną taryfą.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1168647  autor: neotele
 24 mar 2024, 10:46
@SRT10
Skoro jest tam kilkaset złotych, to rozważyłbym opcję wypowiedzenia umowy/przeniesienia numeru, a następnie wnioskowanie o zwrot środków na konto bankowe (pomniejszone o 20 zł opłaty manipulacyjnej dla Orange).
Wtedy będziesz mógł wykorzystać środki na co tylko chcesz (niekoniecznie na usługi telekomunikacyjne).
 #1168752  autor: SRT10
 26 mar 2024, 20:27
Zawiła historia. Karta była doładowywana i bardzo sporadycznie używana.

@Neotele
To da się wypowiadać prepaid? Myślałem, że zwrot tylko jak skończy się termin przychodzących połączeń, czyli za rok. A do tego czasu pewnie się wyzeruje, bo teraz sieci co miesiąc zabierają kasę jak nie używasz.
 #1168754  autor: babciagienia1p
 26 mar 2024, 21:21
@SRT10
1) Aby ubiegać się o zwrot, należy wygasić numer u operatora, do którego kierujesz wniosek, czyli najprostszym sposobem jest przeniesienie numeru do innego operatora. Można to zrobić, w wybranych przypadkach, bez wizyty w punkcie stacjonarnym.
2) Orange zrezygnował z kar za brak aktywności.
 #1173530  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2024, 15:46
Remington: miałeś włączoną usługę "Zamów z Orange"? Działa to w prepaidzie.
Dodatkowo nie wolno mieć włączonych blokad lub limitów na usługi premium. Jest to poniekąd powiązane z tą formą płatności za wybrane usługi.
Google Play, SkyCash, Konto Apple wymagają subskrypcji abonamentowej, wówczas płatności z tych serwisów będą płatne z najbliższą fakturą.

#1173532  autor: Remington
 19 cze 2024, 15:51
Tak, mam aktywną "Zamów z Orange", a limit na usługi Premium standardowe 35 zł. Uważasz, że jego całkowite wyłączenie jest potrzebne?

Apple nie mówiło konkretnie jaka jest przyczyna, a Google wprost stwierdzało, że usługa jest dla klientów abonementowych.
 #1173534  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2024, 16:01
Remington: płatności za zakupy produktów cyfrowych w sklepach Google Play, App Store / Koncie Apple, SkyCash możesz dopisać do faktury w Orange, więc jest to równoznaczne z dostępnością tej rozliczeń płatności wyłącznie w postpaidzie.

Tak, dla pewności warto zmienić limit na usługi premium, gdyż za opłacenie wytypowanej opcji VOD możesz zapłacić więcej niż 35 zł.
Zresztą ta forma rozliczeń wymaga podania kodu PIN otrzymanego smsem, co sugeruje podobną formę płatności jak za subskrypcję smsów przychodzących premium.

#1173538  autor: Remington
 19 cze 2024, 16:13
KC-KARLOS pisze:
19 cze 2024, 16:01
Remington: płatności za zakupy produktów cyfrowych w sklepach Google Play, App Store / Koncie Apple, SkyCash możesz dopisać do faktury w Orange, więc jest to równoznaczne z dostępnością tej rozliczeń płatności wyłącznie w postpaidzie.

Tym bardziej gdzie znaleźć informację, które serwisy można opłacać z prepaida, a które tylko z abonamentu?
 #1173541  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2024, 17:06
Remington: w linku jest lista - uwaga, serwisy są pomieszane, niektóre z nich można opłacać wyłącznie w ramach postpaidu: https://www.orange.pl/zobacz/plac-z-ora ... omponent_8

#1173544  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2024, 17:52
Remington: Canal+Online, Megogo, Tinder, Wyborcza (nie wiem czy działa w prepaidzie, korzystniejsza promocja jest przy płatności kartą), OLX. Tylko tyle wiem, bo trzeba by było po kolei wchodzić, zakładać konta itd.
Jeśli przy wyborze formy płatności "Zapłać z Orange" nie będzie możliwości przepisania kodu PIN otrzymanego na numer telefonu, oznacza to, że należność za usługę może być ściągnięta jedynie w ramach postpaidu.