Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Możliwe, że tak jest jak piszesz, też miałem taką sytuację, mianowicie jadąc szlakiem Green Velo przez las w stronę Budomierza karta T-Mobile zalogowała się do roamingu ukraińskiego (Vodafone lub Kyivstar). Wyszukałem manualnie sieć polską i się do niej zalogowałem. Po chwili dostałem komunikat taki jak ty, a po tym sms powitalny "Witaj za granicą...", w smsie jakieś opłaty itd. Gdybym się zalogował manualnie do sieci, raczej nie dostałbym smsa o próbie logowania do zagranicznej sieci, tego nie sprawdzałem. Ba, nawet jakieś logi zebrało wtedy w NetMonsterze, a w niektórych miejscach przed Budomierzem widać ukraiński BTS, a na nim anteny skierowane prosto w Polskę, tak mi się wydawałoDodo84 pisze: ↑27 maja 2024, 07:37Mały offtop:
W Pobierowie spośród W4 zadziwiająco najlepiej działał plus. W T-Mobile i Orange nie dało się na plaży skorzystać w ogóle z telefonu, aż uwaga, nagle w trybie automatycznym w T-Mobile telefon zalogował się do Niemieckiego telekomu do LTE 1800 ( nawet bym się nie zorientował gdyby nie sms o treści: "T-Mobile wita w kraju Niemcy". Po wyjściu z plaży telefon stracił zasięg i wrócił do polskiego T-Mobile. Kiedy próbowałem się manualnie zalogować do telekomu to ta operacja skończyła się na " tylko połączenia alarmowe" a w net monitorze normalnie widziałem GSM 900 Telekomu. Po powrocie do polskiej sieci przyszedł komunikat "Właśnie próbujesz się zalogować do sieci operatora zagranicznego...". Czy dobrze rozumiem, że operator jest w stanie rozróżnić czy ja sam się zalogowałem do operatora zagranicznego czy telefon sam z automatu mnie zalogował?
Przeszukując plik UKE musiałem pomylić ID stacji (z mapki było ciężko, w tamtym momencie pewnie wgrywały się pozwolenia UKE na mapę i mapka trochę chodziła ospale, więc ciężko było korzystać na chwilę), ale już poprawiłem.
w CID zamiast jednej 4 wpisałeś 2 i zamiast 22442 wpisałeś 22242. Jeśli możesz to popraw CID na: 22442
Tutaj jeden CID wpisałeś 23757 zamiast 23754. Powinno być: