U mnie gaśnie 2/3G PLAY od 24 do 3 rano i jajko Orange.. o dziwo LTE jest cały czas.chris22 pisze: ↑01 lut 2024, 20:35Czy ktoś ma wiedzę czemu od wczoraj zgasło orange i t-mobile z tej lokalizacji http://beta.btsearch.pl/bts/details/34476/
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
wczoraj zgasło około 12 w południe i do dziś nic nie ma ani lte 800, 900, 1800, 2100, 3G też zgasło
A najprostsze pytanie: zapytałeś operatora?
https://biuroprasowe.orange.pl/blog/5g- ... ozliwosci/Tylko w ciągu ostatniego roku postawiliśmy 261 nowych stacji bazowych w całej Polsce, a prawie 3 000 zmodernizowaliśmy. Łącznie klienci Orange korzystać mogą z ponad 12,3 tysiąca stacji bazowych w całej Polsce, w ramach NetWorks (współpraca z T-Mobile). W przypadku sieci 5G – dostępnych jest ponad 1 000 stacji bazowych, a kolejne przed nami, więc ich liczba będzie sukcesywnie wzrastać.
261 nowych stacji, ale ogólny bilans stoi właściwie w miejscu ... Czyli zdecydowana większość nowości to zamienniki. Play już bardzo blisko.
Chorzów w pobliżu szybu Prezydent, w samochodzie, na światłach w bezpośredniej linii wzroku do nadajnika. Iphone 13 Pro, Orange Flex. Pierwsza próba, podejrzewam że to nie maksimum.
Szkoda, że tylko centralno-północna część Chorzowa ma pokrycie C-bandem.
https://www.speedtest.net/result/i/5967946676
Szkoda, że tylko centralno-północna część Chorzowa ma pokrycie C-bandem.
https://www.speedtest.net/result/i/5967946676
Wszyscy piszą o sieci 5G a ja chciałbym napisać trochę o 3G
W Bydgoszczy w sieci Orange nie da się obecne korzystać z sieci 3G - większość rozmów jest "szatkowanych" mimo pełnego "zasięgu" na urządzeniach, a wybieranie numeru często kończy się brakiem zestawienia połączenia.
Niestety telefon z automatu wybiera sieć 3G w piwnicach czy miejscach gdzie zasięg LTE jest niedostępny (budynki z żelbetowymi ścianami).
Problem ten dotknął już wielu pracowników naszej korporacji, posiadających różne telefony w różnych dzielnicach miasta.
Przełączenie telefonu w tryb "tylko 2G" - rozwiązuje problemy z łącznością.
Taki to właśnie postęp techniczny
W Bydgoszczy w sieci Orange nie da się obecne korzystać z sieci 3G - większość rozmów jest "szatkowanych" mimo pełnego "zasięgu" na urządzeniach, a wybieranie numeru często kończy się brakiem zestawienia połączenia.
Niestety telefon z automatu wybiera sieć 3G w piwnicach czy miejscach gdzie zasięg LTE jest niedostępny (budynki z żelbetowymi ścianami).
Problem ten dotknął już wielu pracowników naszej korporacji, posiadających różne telefony w różnych dzielnicach miasta.
Jeszcze do tego całkowicie wyłącza 3G i będzie to nieszczęsne 2G, które jakością nie grzeszy, ale nadal rozmawiać się przez to da.lordbyd pisze: ↑07 lut 2024, 19:19Wszyscy piszą o sieci 5G a ja chciałbym napisać trochę o 3G
Nie wiem ale dziś w centrum Cieszyna właściwie kawałek do mostu granicznego w okolicach II liceum telefon w Tmobile cały czas pokazywał silne H+ na wyświetlaczu, to oni nie wyłączyli całkowicie tego 3G czy może to jakieś przygraniczne regulacje spowodowały pozostawienie 3G?
A nie działa tam czasem U2100? Tereny przygraniczne rządzą się nieco innymi prawami
https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
Od mniej więcej 22:00 dnia 12.02.2024 w powiecie krośnienskim nagle przestało działać 5 stacji bazowych NetWorks.
- Wrocanka, ul. Pańska - wieża T-Mobile (52728)
- Iwonicz, ul. Zadwór - wieża T-Mobile (59234)
- Łęki Dukielskie - wieża Cellnex/Play (56359)
- Rymanów, Beska Góra - wieża T-Mobile (59119)
- Besko, wieża Cellnex/Towerlink (9762)
Nie było zasięgu zarówno Orange jak i T-Mobile z tych stacji. W wielu miejscowościach całkowicie nie łapało zasięgu, w niektórych był słaby zasięg z innych, działających stacji. Te inne, działające stacje w okolicy się poprzeciążały i były z nich bardzo niskie prędkości transferu.
13.02.2024 około 15 zgłosiłem usterkę do T-Mobile i około 18 zasięg ze wszystkich tych stacji wrócił. Przynajmniej dosyć szybko usunęli usterkę, Plus ostatnio usuwał awarie stacji 5 dni. Ciekawi mnie jaka mogłaby przyczyną tej awarii bo raczej 5 stacji nie popsuło się w tym samym czasie a przyczyną raczej była jedna. Stacje Iwonicz i Wrocanka są połączone ze sobą radiolinią. Stacje Rymanów, Besko i Łęki Dukielskie równiez, ale pomiędzy tymi dwoma kompletami stacji na mapie nie ma żadnego połączenia radioliniami. Nie wiem czy może mieć na tą awarie jakieś wpływ to że w tej okolicy idzie budowa drogi S19, np. przerwanie jakiegoś światłowodu?
Na tych samych wieżach są też instalacje innych operatorów (Plusa lub Playa) i te normalnie w tym czasie działały.
- Wrocanka, ul. Pańska - wieża T-Mobile (52728)
- Iwonicz, ul. Zadwór - wieża T-Mobile (59234)
- Łęki Dukielskie - wieża Cellnex/Play (56359)
- Rymanów, Beska Góra - wieża T-Mobile (59119)
- Besko, wieża Cellnex/Towerlink (9762)
Nie było zasięgu zarówno Orange jak i T-Mobile z tych stacji. W wielu miejscowościach całkowicie nie łapało zasięgu, w niektórych był słaby zasięg z innych, działających stacji. Te inne, działające stacje w okolicy się poprzeciążały i były z nich bardzo niskie prędkości transferu.
13.02.2024 około 15 zgłosiłem usterkę do T-Mobile i około 18 zasięg ze wszystkich tych stacji wrócił. Przynajmniej dosyć szybko usunęli usterkę, Plus ostatnio usuwał awarie stacji 5 dni. Ciekawi mnie jaka mogłaby przyczyną tej awarii bo raczej 5 stacji nie popsuło się w tym samym czasie a przyczyną raczej była jedna. Stacje Iwonicz i Wrocanka są połączone ze sobą radiolinią. Stacje Rymanów, Besko i Łęki Dukielskie równiez, ale pomiędzy tymi dwoma kompletami stacji na mapie nie ma żadnego połączenia radioliniami. Nie wiem czy może mieć na tą awarie jakieś wpływ to że w tej okolicy idzie budowa drogi S19, np. przerwanie jakiegoś światłowodu?
Na tych samych wieżach są też instalacje innych operatorów (Plusa lub Playa) i te normalnie w tym czasie działały.
discord: qklon
W warszawskim metrze, na I linii na odcinku od Kabat do Racławickiej T-mobile uruchomiło 5G DSS 2100 oraz LTE 900. Mamy zatem agregowane trzy pasma: 900, 1800, 2100. Działa też MIMO2x2 oraz 256QAM.
O godzinie 17, pora szczytu, metro wypchane po brzegi, 90% gapi się w telefony - osiągnąłem 45Mbps/20Mbps. Dla porównania Plus dał mi wtedy 0.5 Mbps/0.1 Mbps. To nie żart. Plus w metrze ma jedynie 5MHz LTE2100, na dodatek w SISO. Często można przejechać też kawał trasy mając na karcie "zielonych" U2100, również na 5MHz.
Można uznać, że T-mobile ma teraz najlepszą sieć w metrze.
O godzinie 17, pora szczytu, metro wypchane po brzegi, 90% gapi się w telefony - osiągnąłem 45Mbps/20Mbps. Dla porównania Plus dał mi wtedy 0.5 Mbps/0.1 Mbps. To nie żart. Plus w metrze ma jedynie 5MHz LTE2100, na dodatek w SISO. Często można przejechać też kawał trasy mając na karcie "zielonych" U2100, również na 5MHz.
Można uznać, że T-mobile ma teraz najlepszą sieć w metrze.
Od Kabat do Politechniki jest 5G. Wczoraj sprawdzone. Na Centrum wręcz łączność się sypie jakakolwiek. Na M2 brak 5G.
Czy ktoś się orientuję Ile mniej więcej trwa budowa i uruchomienie stacji bazowej od momentu uzyskania pozwolenia na budowę w N!? Zasilanie już jest doprowadzone do działki jakby co
Raczej Operator "pali głupa" i SPECJALNIE nie uruchamia tego, na co pozwala sprzęt. Taka PL specyfika, tylko w reklamie pięknie... po co wykorzystać możliwości sprzętu?
Sprzęt jest obecnie wymieniany. O czym ty w ogóle piszesz? Masz wiedzę, jaki sprzęt w metrze był do tej pory zamontowany? Skoro tak piszesz, to najwyraźniej taką wiedzę masz. Podaj zatem konkretne modele.
Nie wiem czy to dobre miejsce aby podpytac kto kolwiek wie ktokolwiek cos słyszal:
97-400Bełchatów jak wygląda temat 5g true w PLAY /T/O?
97-400Bełchatów jak wygląda temat 5g true w PLAY /T/O?
Powitać po wielu latach
@kaspeed
T-Mobile możesz sprawdzić w podawanym wcześniej linku:
Musisz cierpliwie czekać. Na razie można przyjąć, że uruchomiono na - maksimum - około 10-14% powierzchni dotychczasowych zasięgów, więc ogólne podniecenie jest przedwczesne.
W moich czterech lokalizacjach w Warszawie, w mieszkaniach, nie mam nigdzie.
PS. Pomijam 2600 MHz Plusa.
T-Mobile możesz sprawdzić w podawanym wcześniej linku:
Wygląda, że - w Bełchatowie - na razie ani widu, ani słychu.
Musisz cierpliwie czekać. Na razie można przyjąć, że uruchomiono na - maksimum - około 10-14% powierzchni dotychczasowych zasięgów, więc ogólne podniecenie jest przedwczesne.
W moich czterech lokalizacjach w Warszawie, w mieszkaniach, nie mam nigdzie.
PS. Pomijam 2600 MHz Plusa.
Fake 5g jest bo jestem w zasięgu. Mi chodzi o TRUE a tu ani nie moge sie dokopać do pozwoleń ani nic innego Nawet nie wiem jakie graty są na 2 masztach T/O i PLAY które mam pod nosem....
Powitać po wielu latach
@kaspeed
Tak, wiem o co Ci chodziło. W przypadku 5G T-Mobile, na mapce jest oznaczenie 5G+. Zerknij na dwa BTS-y koło Piotrkowa, przy S8 i A1 (Raków-Michałów niedaleko magazynu Ikei oraz w Rokszycach blisko magazynu Kauflandu).
Gdyby planowali coś u Ciebie, w najbliższym czasie, byłoby widoczne już na którymś - w Bełchatowie - 5G+.
------------Edycja_1-----------
W Piotrkowie znalazłam nawet BTS, który ma już pozwolenie, ale pewnie jeszcze nie działa, bo mapka T-Mobile pokazuje go jako niby-5G (komin elektrociepłowni).
W Bełchatowie nie potrafiłam znaleźć takiego przypadku.
Tak, wiem o co Ci chodziło. W przypadku 5G T-Mobile, na mapce jest oznaczenie 5G+. Zerknij na dwa BTS-y koło Piotrkowa, przy S8 i A1 (Raków-Michałów niedaleko magazynu Ikei oraz w Rokszycach blisko magazynu Kauflandu).
Gdyby planowali coś u Ciebie, w najbliższym czasie, byłoby widoczne już na którymś - w Bełchatowie - 5G+.
------------Edycja_1-----------
W Piotrkowie znalazłam nawet BTS, który ma już pozwolenie, ale pewnie jeszcze nie działa, bo mapka T-Mobile pokazuje go jako niby-5G (komin elektrociepłowni).
W Bełchatowie nie potrafiłam znaleźć takiego przypadku.
Piotrków Rokszyce nadajnik true cband działa.( sprawdzone fizycznie)
Powitać po wielu latach