W Play są dziwne zależności. Obecnie skacze sobie troche po UE i mam dużo doświadczeń. Najdziwniejsze doświadczenia z Playem. Po pierwsze od tego roku nie ma możliwosc zalogowania sie do LTE w DT w DE. 5G w play na roamingowych sieciach w DE i FR działa bardzo dobrze tzn Orange i Vodafone. Co ciekawe mam też karte DT niemiecką i w Pl nie da sie zalogować do Play czyli nie mają chyba ze sobą umowy już bo nawet recznie mając usługe wiecej sieci roamingowych i po recznym zalogowaniu się do DT tylko 2G połączenia zestawic nie moge. Przychodzą tylko smsy. A w GB to już wogole. Play nie może sie zalogować do sieci o2GB a mam też simke o2 GB i znowu w Pl loguje sie tylko do Play jako podstawowa i do tmobile (brak danych, tylko rozmowy) Porypane.
Jeszcze tak odnośnie orange. Na kartach esim orange flex i nju roaming smiga fantastycznie. 5G leci pod 800Mb/s. Tymczasem na kartach prepaid orange free są porąbane lejki w każdej sieci i max 15/20Mbs. Chociaż czasem nawet flex i nju vodafone w Gb i DE blokuje od siebie karty orange jak sie sporo przesle np 2-3Gb za dzien. Narazie wg mnie liderem jak chodzi o raaming na polskich kartach tam gdzie byłem jest plus (testowane na karcie sim Phox) Każda sieć 5Gbez ograniczen, najniższy ping. Na festiwalach EDM w DE gdzie przez mobilne btsy najlepiej wyposażone bo z 5G na 3,6Ghz miał Deusche Telekom to plus działał w taki sam sposób jakbym miał niemiecką karte DT. Wiadomo korzystałem z plusa bo jednak DT jest koszmarnie drogi nadal. Nawet te pare Gb kosztują nieproporcjonalnie ze dużo.
Tmobile z polskich kart słabo testowałem. Mam jeszcze karty Drei.at, vodafone.de, DT.de, o2.GB, orange france no i wszystkie sieci z Pl.
Remington pisze: ↑25 lut 2023, 18:32
mikkel07 pisze: ↑01 lut 2023, 18:38
Wystarczy napisać w P24 na chacie o możliwość włączenia dodatkowej ale darmowej usługi o której mało kto wie a mianowicie więcej operatorów roamingowych.
…
Sam testowałem np w Deuche telekom w Niemczech i hulało aż miło. W normalnych warunkach do Telekomu nie da sie za nic zalogować.
Poleciłem Twój patent znajomemu przebywającemu w większości w Niemczech.
I faktycznie - bez problemu włączyli mu tę usługę na dwóch numerach i na obu może logować się już do Telekomu. Sukces jednak jest połowiczny - na obu numerach loguje się tylko do 2G, a próby logowania do LTE są odrzucane. W Play coś posprawdzali i odpowiedzieli, że u nich jest OK i to sprawa Telekomu.
Niestety tak jak pisałem wyżej Play i DT nie mają już prawdopodobnie umowy a jeżeli to tylko jakaś bardzo ograniczona. Karta DT nie jest wpuszczana wogóle w Pl do sieci Play. A play loguje sie tylko do 2G i nie zawsze udaje sie jeszcze zestawić połączenie. Rok temu normalnie leciało LTE.