kozien70 pisze:Nawiasem w ogóle zastanawiam się, czemu panuje tu teza, że w Play nie ma / nie było optymalizacji w międzyczasie
To jeśli była to ktoś ją chyba nogami robił. Ja opieram swoje gadanie na dość małym obszarze GOP - tam testowałem wszystkich operatorów i na tej podstawie wyciągam swoje wnioski. Może gdzie indziej optymalizację ktoś zrobił dobrze, albo w ogóle ją zrobił - nie wiem. W wielu miejscach sieć działa gorzej niż Plus, który ma uruchomiony "ułamek" tego co Play (dużo mniej nadajników i dużo mniej pasma).
kozien70 pisze:Ja nie widzę marnowania kupy pieniędzy.
A ja widzę - wybudowanie nadajnika kosztuje, powiedzmy że w mieście średnio ok 40tys zł (przynajmniej przed inflacją). Do tego licencje na pasma no i zasilanie - im tego więcej tym wyższy koszt generuje. I po co skoro działa podobnie jak Plus, który ma dużo mniej nadajników i najczęściej dwa pasma (najczęściej 25-35MHz, a Play najczęściej 55MHz)? I tak to działa latami i nikt nic z tym nie robi - a można by optymalizację zrobić już dawno. No chyba że optymalizacja była i tak ona wygląda w Play - to ja już nie mam pytań... I to nie jest marnowanie pieniędzy? Bo dla mnie to wywalenie pieniędzy w błoto, bo oprócz zakłócania sąsiednich stacji, to część tych nadajników nic pożytecznego nie robi. W GOP można wywalić połowę nadajników, a sieć w zasadzie nic na tym nie straci w porównaniu do tego co jest teraz. Są punktowe sektory które działają super i tyle. tylko że przy takiej ilości nadajników z taką ilością pasma to niemalże cała sieć powinna działać tak, jak te nieliczne sektory... Można mówić że to przyszłościowe - kurde serio? Latami takie nadajniki się marnują i pożerają tylko kasę. Równie dobrze można by je postawić "teraz", w przeddzień rozbudowy sieci do 5G, a nie 10 lat temu i przez tyle lat "łożyć" na ich utrzymanie nie dając w zamian zbyt wielkich korzyści oprócz zakłócania pozostałej sieci, bo przez tyle lat nikomu się nie chce zoptymalizować sieci, gdyż jest ona w budowie... Tylko że sieć komórkowa zawsze jest i będzie w budowie - taka to już jej specyfika :-]
Dlatego od początku powtarzam że każdy tutaj ma rację. Nikt nie zaprzecza budowie dużej ilości stacji, ale jeśli ktoś to robi z głową... - optymalizacja mogła już dawno być zrobiona w wielu obszarach kraju, bo takich miejsc jak u mnie jest pełno i tu sieci już się "nie buduje" - optymalizację można było zrobić już kilka lat temu (!!!) (no chyba że tak właśnie wygląda sieć po optymalizacji...

- to Plus wydając dużo mniej efekt ma zbliżony, więc na pewno nie ma marnowania pieniędzy?).
I na koniec powtórzę sam siebie:
mariusz9a pisze:Tylko z drugiej strony co z tego? Klient, jak pisałeś, w 99% nawet sobie nie zdaje sprawy że mógłby mieć lepiej, a zarząd ma to najwyraźniej gdzieś, że utrzymuje "pierdyliard" nadajników działających tak sobie, tylko dlatego bo ktoś podjął decyzję o takiej a nie innej strategii rozwoju sieci