Dziewięcierz (pow. lubaczowski, gm. Horyniec-Zdrój) - mała wieś, w większości lasy, do granicy z Ukrainą ok. 600-700m.
Swoje przemyślenia z N! opisałem w tym wątku:
viewtopic.php?f=24&t=129838&p=1147510#p1147510, teraz czas na Playa.
Stacja Playa
lokalizacja na BTSearch. Oddalona od drogi asfaltowej o ok. 300-400m, lampy i malowanie ostrzegawcze, dwie anteny sektorowe i radiolinia 242Mb/s. Na stacji jest E-GSM900 i UMTS2100 (nośna 10837). Zauważyłem, że jest kilka takich stacji o takiej konfiguracji, np. w Stuposianach w Bieszczadach, w Żegiestowie koło Muszyny czy dowieszka w Szczawnicy na TSR Emitela. Nie wiem z czego wynikają takie ograniczenia, obiekty znajdują się w odległości do 1km od granicy. Pokrycie zasięgiem jest średnie, o ile w samym Dziewięcierzu jest bezproblemowo zasięg 3G, to korzystanie z internetu jest bardziej niemożliwe niż możliwe, a prędkości sięgały koło 1-2Mb/s przy kiepskim sygnale. Koło obiektu Plusa zasięg był w porządku, ale zasięg indoor był kiepski, telefon siedział w 2G i to 600m od nadajnika. Tak to telefon trzymał się RK Orange, gdzie było LTE. Nie wiem czy ten region ma takie problemy z zasięgiem macierzystym Playa, może po modernizacji lub po wygaszeniu 3G coś się zmieni. Albo jak wygaśnie RK. Poniżej zdjęcie stacji (tylko jedno i w kiepskiej jakości, robione z drogi asfaltowej a polna droga do stacji była ubłocona i to 400m trzeba iść) i wyniki testów.

Stacja po prawej, głównie planem jest okolica, gdzie testowałem

.
NetMonster na zewnątrz (górna część screena):

NetMonster wewnątrz budynku:

Speedtest: