Zauważyłem dzisiaj, że w Orange działają kody USSD po VoLTE oraz VoWiFI. To, czy telefon używa IMS czy CS do USSD jest uzależnione od konfiguracji telefonu. Domyślnie w Pixel 6 jest preferowane CS i USSD po IMS idzie tylko w trybie samolotowym + VoWiFi, ale zmiana tej preferencji powoduje, że działa również w VoLTE.kacperek_z pisze: ↑20 lut 2023, 12:11Dziś zauważyłem, że Plus uruchomił obsługę USSD i MMS po VoLTE/VoWiFi.
W takim razie ostatnim operatorem bez działającego USSD po IMS jest Orange.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Czyli znowu mamy problem z androidem i jego konfiguracją per operator.
Czy w Orange jest to normalna sprawa, że nie ma ikonki VoLTE? Wykonałem połączenie testowe i z LTE nie zrzucało.
Michuuuu: to normalne na wielu telefonach.

Tak, taka jest konfiguracja kart SIM. Sami nawet piszą, że:
Orange pisze: Wykonaj połączenie głosowe w zasięgu sieci 4G / LTE (na wyświetlaczu przy ikonie „Siły sygnału” aktywny symbol 4G lub LTE). Jeżeli w trakcie rozmowy nie nastąpi zmiana ikony na 2G lub 3G, masz pewność, że Twój telefon wykorzystuje VoLTE.
W galaxy s21+ tylko w Orange nie ma ikonki VoLTE tak wszędzie jest plus/play,T-mobile no chore i tyle...
To jest detal w plikach konfiguracyjnych modemu trzeba po prostu dodać coś, ale to w sumie nie jest takie ważne. Z czasem pewnie jak VoLTE będzie powszechne, to w ogóle tych ikon nie będzie.
Telefon dość stary, ale np. w takim Xiaomi Redmi Note 7 z kartą Orange Flex widnieje znaczek VoLTE.

Wiele z tych wskaźników jest konfigurowanych "pod operatora": wyświetlanie LTE lub 4G, 4G zamiast H+, ikony VoLTE i VoWiFi, znaczek HD Audio...
Dokładnie. U nas przy wyborze trybu pracy telefonu mamy 2G/3G/LTE. Włożyłem karte OPa KievStar i pisało 2G/3G/4G. Informacje były zapisane na SIM.
Brak znaczka VoLTE ma taki sens, że 99.9% zwykłych użytkowników nie interesuje czy rozmowa jest VoLTE czy nie. Za to wyświetlająca się ikona VoLTE zabiera miejsce w pasku powiadomień
Mając Motorolę G60S w Fakt Mobile widziałem ikonkę VoLTE a Orange Flex już takiej nie pokazywało chociaż tam też działa VoLTE
Jak włączyć wifi calling i volte w plushu na kartę na Realme GT2 Pro? Kodem *101*11*1327# dostaje potwierdzenie że obie usługi są aktywne ale nic nie działa, kod *101*11*1317# włącza volte i pojawia się ikonka ale brak wifi calling.
Już wszystko działa.
Już wszystko działa.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2023, 19:54 przez luck-d, łącznie zmieniany 1 raz.
Rzeczywiście, Orange uruchomił interfejs Ut, ale nie każdemu telefonowi możliwość korzystania z niego jest zgłaszana.kszaq pisze: ↑05 kwie 2023, 12:03Zauważyłem dzisiaj, że w Orange działają kody USSD po VoLTE oraz VoWiFI. To, czy telefon używa IMS czy CS do USSD jest uzależnione od konfiguracji telefonu. Domyślnie w Pixel 6 jest preferowane CS i USSD po IMS idzie tylko w trybie samolotowym + VoWiFi, ale zmiana tej preferencji powoduje, że działa również w VoLTE.
Zgodnie z informacjami z bloga, pierwszym telefonem, który ma oficjalnie otrzymać obsługę USSD po IMS, jest Galaxy S21. Możliwe, że stanie się to już przy okazji udostępnienia poprawek kwietniowych.
Powinno być dokładnie odwrotnie. Znaczek powinien się wyświetlać, gdy nie ma VoLTE, np. w formie wkurzającego użytkownika żółtego trójkąta ostrzegawczego z wykrzyknikiem w środku (jako symbol, że jest coś nie tak, jakaś uwaga). I raz na jakiś czas powinno być jeszcze dodatkowe powiadomienie o niewłaściwej konfiguracji. Wtedy sami zwykli użytkownicy zaczęliby się interesować co zrobić, żeby pozbyć się "błędu".
Piszę o sytuacji, gdy dane urządzenie obsługuje VoLTE w określonej sieci. Kiedy użytkownik nie musi wymieniać telefonu i ma wykonać jakieś działanie. Znacznie łatwiej byłoby wtedy zachęcić do wymiany karty SIM lub włączenia VoLTE w ustawieniach.
W przypadku, gdy telefon nie obsługuje VoLTE w danej sieci, operator powinien regularnie słać SMS-y, maile, połączenia z informacją o co chodzi z tym całym VoLTE, dlaczego jest to potrzebne oraz z zachętą do wymiany urządzenia. Wtedy przy kolejnej wymianie urządzenia użytkownik będzie bardziej świadomy - "nie wiem o co chodzi z tym >>bolde<<, ale niech ten nowy telefon to ma, przynajmniej nie będą mnie męczyć".
Piszę o sytuacji, gdy dane urządzenie obsługuje VoLTE w określonej sieci. Kiedy użytkownik nie musi wymieniać telefonu i ma wykonać jakieś działanie. Znacznie łatwiej byłoby wtedy zachęcić do wymiany karty SIM lub włączenia VoLTE w ustawieniach.
W przypadku, gdy telefon nie obsługuje VoLTE w danej sieci, operator powinien regularnie słać SMS-y, maile, połączenia z informacją o co chodzi z tym całym VoLTE, dlaczego jest to potrzebne oraz z zachętą do wymiany urządzenia. Wtedy przy kolejnej wymianie urządzenia użytkownik będzie bardziej świadomy - "nie wiem o co chodzi z tym >>bolde<<, ale niech ten nowy telefon to ma, przynajmniej nie będą mnie męczyć".
No i wracamy do punktu wyjścia.Mateusz7 pisze: ↑06 kwie 2023, 13:43
Kupiłem sobie nowy telefon. OnePlus Nord N10. "Nowoczesny" z 5G, VoLTE i WiFi Calling

Czyli wracamy do punktu wyjścia. Albo kupujesz konkretny model telefonu od operatora, albo nie dzwonisz.
S23+ dzisiaj mi przyszedł.VoLTE i WifiCalling działa bezproblemowo.Orange i T mobile.
Za drogo

Czy ktoś korzysta z MultiSIM w T-mobile i może potwierdzić, że zarówno wychodzące i przychodzące na obydwu kartach mają identyczną jakość z działającym EVS w VoLTE?
Potrzebuję dwóch jednocześnie działających kart z tym samym numerem. Do wyboru mam albo Orange, albo T-mobile. Orange odpada ze względu na dramatyczne problemy z HD Voice i EVS w takiej konfiguracji. Zostaje T-mobile, a to u mnie operator ostatniego wyboru, więc wolę upewnić się, zanim przeniosę numer do najmniej lubianego opa.
Potrzebuję dwóch jednocześnie działających kart z tym samym numerem. Do wyboru mam albo Orange, albo T-mobile. Orange odpada ze względu na dramatyczne problemy z HD Voice i EVS w takiej konfiguracji. Zostaje T-mobile, a to u mnie operator ostatniego wyboru, więc wolę upewnić się, zanim przeniosę numer do najmniej lubianego opa.