Dzień 1. testów L900. Jednym słowem - bałagan.
Zacznę od lokalizacji na których L900 ruszyło. Są to oczywiście stacje własności T-Mobile, lokalizacji jest sporo, więc wszystkich wymieniać nie będę. Pasmo nie zostało jedynie uruchomione na 4 stacjach w mieście. Być może szybki wjazd na L900 na większości stacji tłumaczy wcześniejsze modernizacje w mieście jak i w powiecie, które zaczęły się już przed wakacjami.
Z tego co widziałem nikt jeszcze nie pokazywał konfiguracji takiej stacji działającej w L900, więc poniżej trzy przykłady takich configów w strefie Nokii. Wszystkie trzy stacje obsługują MIMO 4x4.
Po drugie - sygnał.
Szczerze mówiąc bez szału, spodziewałem się czegoś lepszego. Wczoraj w domu wymusiłem L900, połączyło mnie
ze stacją przy ul. Dąbrowskiego, sygnał z odległości 2km przez miasto tragiczny -125dBm. Wychodząc z domu lepiej, bo -110dBm - tutaj już inna stacja oddalona o 1km. Generalnie L900 w telefonie miałem wymuszone ciągle i sygnał jest strasznie niestabilny, na zewnątrz robiąc dwa kroki do przodu sygnał nagle potrafi spaść o 10dBm.
Warto tutaj wspomnieć, że w centrum Elbląga stacji T-Mobile w pobliżu nigdzie nie ma i L900 łapane jest z odległych obiektów.
Przy ul. Grunwaldzkiej na zewnątrz przy wymuszonym L900 i odległości od stacji trzech kilometrów przez miasto sygnał wynosił -110dBm - 1Mbps. Tutaj pojawia się jedynie problem o którym wspominałem wyżej - brak stacji TMPL w Centrum. Jest bałagan, ciężko twierdzić jak wyglądałoby sumaryczne pokrycie, dodatkowo jest to miasto.
Zasięg L900 po wymuszeniu ciągle skacze po różnych stacjach. Jakaś reguła? brak.
Po trzecie - konfiguracja pasma.
Konfiguracja pasma pozostaje dla mnie po całym dniu testów wciąż jedną wielką zagadką.
Podjechałem do stacji z pierwszego zdjęcia powyżej - wieża przy Warszawskiej 120. Stojąc centralnie na wprost sektora, mimo tego, że L900 było dostępne na tej stacji inny telefon w trybie automatycznym nie chciał się zupełnie logować do pasma L900, ale to mnie nie zdziwiło, bo sygnał pozostałych pasm (dostępne L1800/2100) był wzorowy. Telefon ten jakby nie widział pasma, nie pojawiało się ono nawet w Netmonsterze, agregacji nie było.
Co dziwne to agregacja innych pasm z L900 nie załączyła się na żadnej (!!) stacji TMPL, a po pierwszym incydencie na Warszawskiej przejechałem całe miasto i sprawdziłem wszystkie lokalizacje. L900 na smartfonie z wymuszonym pasmem było z tych stacji, ale ponownie Samsung za nic w świecie nie chciał agregować, łączyć się z pasmem.
Po czwarte - sygnał w porównaniu z U900.
Tutaj porównanie U900 w Orange z L900 w T-Mobile na tej samej stacji, stojąc w odległości 200 metrów od obiektu.
Najwięcej dziś na tym paśmie w singlu widziałem 15Mbps. Wynik kiepski zwłaszcza patrząc na to, że pewnie byłem jedynym użytkownikiem podłączonym do tego pasma.
A mówili, że pasmo zasięgowe będzie, taaa... coś ja to cienko widzę.
Zaczyna się robić taki męt jak przy początkach fake 5G w N!. Sygnał w kratkę, kto mieszka w zasięgu stacji TM L900 teoretycznie ma, w praktyce jak widać nie bardzo, bo telefony nie chcą póki co wybierać tego pasma nawet do agregacji.
Prośba do kolegów o dodanie do bazy poniższych obiektów:
Elbląg, ul. Strażnicza 1 - dach budynku, CID 74,75,76
Elbląg, ul. Warszawska 120 - wieża T-Mobile, CID 74,75,76
Elbląg, ul. gen. Jarosława Dąbrowskiego 2E - rurowy maszt P4 Play, CID 74,75,76
Elbląg, ul. płk. Stanisława Dąbka 134 - maszt na budynku salonu Black Red White, CID 74,75,76
Elbląg, ul. Wiejska 4, CID 74,75,76
Elbląg, ul. J.Porazińskiej 9 - wieża T-Mobile, CID 74,75,76
edit. Dzięki! jak zwykle ekspresowo!