Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Też mnie to zastanawia, mają pasma, oddali coś z części aktywnych/pasywnych sieci w zarząd i może coś z tego wyjść? Roaming krajowy jest najprostszy, emisja własnego sygnału też do zrobienia, a z ich zasobami, sieć luksusowa... I te reklamy "twój Op wyłącza ci zasięg, u nas działa i wciśniemy Ci gaz/prąd/foto/tv/net/tel itd.."
Bo w tej chwili to jedyne sensowne rozwiązanie i zapewne tak się stanie w stosownym czasie (czasu nie da się cofnąć/nawet gdyby właściciel sypnął kasą, to tych nowych nadajników nie wybudują-"opór materii"/protesty społeczne... ).zajadacz pisze: ↑01 sty 2023, 16:12Plus (gdyby chciał) może od ręki wejść na wszystkie wolnostojące stacje bazowe Playa, bo sieć dla nich ogarnia w 100% Cellnex, który ma 60% udziałów w wieżach Playa. Kwestia jest tylko woli i finansów. Tutaj właśnie jest pies pogrzebany, bo właściciel Plusa skąpi pieniędzy na inwestycje i chce wydoić Plusa ile się da.
Też miał pozwolenie na LTE1800, także:Martino pisze: PTTK Stożek w Wiśle
zajadacz pisze:Wniosek? UKE ma burdel (żadna nowość).
Dzięki wielkie za wyjaśnienie, właśnie tak myślałem, że gdzieś tutaj nasza kochana instytucja zgubiła się w swoich wydanych pozwoleniach. Pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją dlatego aż Was zapytałem, bo po prostu wydawało mi się to lekko mówiąc podejrzane, że pozwolenia brak, a Plus sobie nadaje w najlepsze. Swoją drogą ciekawe jak to się stało, że im pozwolenie znikło z bazy.zajadacz pisze: ↑10 lut 2023, 09:12@Martino: Głowę był dał, że Dom Śląski i Odrodzenie miały pozwolenia na LTE 1800 (albo zgłoszenia do wykazu UKE). Tam są normalne stacje bazowe, a nie repeatery.
Sprawdziłem, otworzyłem mapę z 10.2021 i jest pozwolenie na LTE 1800 AERO2 dla obu tych lokalizacji.
Wniosek? UKE ma burdel (żadna nowość).
To na Stożku w Wiśle był ktoś inny, ale relacja na jego portaluMixiorek pisze:Jakże apropos P. Wacław
No jak na gołe L1800 to wynik rewelacyjny tam wykręciłeś, jak w laboratorium. Biorąc pod uwagę fakt, że Plus nie bawi się w QAM256 na L1800, brak też M4x4 to generalnie rewelacja. To wygląda jakby nikt na tym sektorze nie siedział. Tak czy inaczej extra.
Można się zdziwić, ale do tego potrzebny dobry sygnał. Modulacja się bardzo sypie wraz z jakością sygnału. A w Plusie SNR zazwyczaj jest kiepski...Martino pisze:Plus nie bawi się w QAM256 na L1800
A pozwolenie do kiedy było ważne? Może Plus zapomniał przedłużyć?