W sprawie zablokowania wstępu do menu Band Selection na samsungach po aktualizacji zabezpieczeń z czerwca 2022 r.:
aby wywołać androidową aktywność samsungowej aplikacji ….telephonyui uruchamiającą menu wyboru pasm, potrzebne jest teraz posiadanie specjalnego prawa uruchamiania (coś z Knoksem, sprawdzałem kiedyś przez ADB, już zapomniałem, jak konkretnie ta flaga uruchomieniowa się nazywała).
Nie zagłębiałem się w to, jak można tę flagę ustawić, pewnie wymaga to roota i modyfikacji jakichś plików startowych, ale…
Jest aplikacja, która umożliwia ominięcie konieczności posiadania ustawionej flagi potrzebnej do uruchomienia Band Selection — nazywa się ona AllianceX Shield Rebirth. Jej instalacja jest niestety mocno zagmatwana odkąd unieważniono certyfikację Samsung Knox dla poprzedniej wersji aplikacji, AllianceX Shield (podobno przez możliwość omijania FRP). Do samej instalacji wymagany jest też Android 12, więc jeśli ktoś jest po upgrade'zie do One UI 5, musi wrócić do poprzedniej wersji systemu Odinem, co wiąże się niestety z wyczyszczeniem partycji danych (co jest w ogóle możliwe, o ile bootloader wciąż jest w tej samej wersji — seria S21 na ten moment w najnowszym oprogramowaniu DVKF nadal wykorzystuje bootloader, który był w ostatnich wersjach Androida 12). Trzeba też uiścić symboliczną opłatę 1 USD na rzecz autorów oprogramowania.
Zmierzam jednak ku temu, że rozwiązanie przedstawione powyżej działa. Na moim S21 byłem na oprogramowaniu DVKF, wróciłem do Androida 12, flashując w moim przypadku akurat oprogramowanie, które jeszcze wspierało normalnie uruchamianie Band Selection (CVDD — bootloader nadal w wersji 5.), wykonałem kroki podane przez autorów Shield Rebirth, by uruchomić ten program i nadać mu pokrętnie dostęp do Knoksa, a stamtąd już gładko uruchomiłem Band Selection Menu i na dodatek zablokowałem możliwość wyłączania tej aktywności w app switcherze. Po aktualizacji z powrotem do DVKF Band Selection menu nadal działa elegancko. Jestem ostatecznie bardzo zadowolony, mimo że musiałem backupować i przywracać zawartość pamięci telefonu (a niestety nie idzie to tak gładko, jak na iPhone'ach

)
Co warto zauważyć, dla zapaleńców telekomunikacyjnych, Shield Rebirthem można też odpalić wewnętrzne aplikacje Samsunga do modyfikacji działania klienta IMS-a (EpdgTestApp i IMSConfig), a tam można niemalże wszystko pozmieniać co dotyczy VoLTE/VoWiFi, także progi RSSI uruchamiające/kończące sesje VoWiFi czy VoLTE, o których wspomniałem tu:
viewtopic.php?p=1132215&sid=2b73161e06f ... 2#p1132215
Jest do sprawdzenia jeszcze inna opcja, niezweryfikowana przeze mnie, by pozostawić dostęp do Band Selection po aktualizacji — gdzieś mi się mignęła na zagranicznych forach:
wystarczy na jeszcze obsługiwanej wersji oprogramowania (z poziomem Security Patch sprzed 2022-06-01) zablokować możliwość czyszczenia z app switchera Band Selection menu — wystarczy przycisnąć ikonę aplikacji na ekranie otwartych aplikacji i tam wybrać opcję "Nie zamykaj". Rozważałem przywrócenie tego menu wyboru pasm właśnie tym sposobem, ale ostatecznie uruchomiłem Shield Rebirth, na pewno jest on bezpieczniejszy pod względem możliwości zachowania dostępu do wspomnianego menu.
Na koniec: nie odpowiadam za jakiekolwiek szkody, które mogą powstać w wyniku zastosowania podanych powyżej wskazówek

Natomiast u mnie po tych operacjach flaga Knox jest nienabita i gwarancja jest ważna… i mogę pomijać niedoinwestowane BTS-y LTE800-only, a VoWiFi Orange działa znacznie dalej od routera niż dotychczas.