Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Ja się z nimi zgadzam ( z Wacławem). Używałem Play przez miesiąc około rok temu, głównie na terenie GOP i mam pewne obserwacje... Sieć działa średnio. Posiadają olbrzymią ilość stacji bazowych, z olbrzymią ilością pasma (przeważnie 55MHz) a działa to... podobnie do Plusa, który ma mniej więcej połowę tego. Jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Z tego powodu dałem sobie spokój z Play i wybrałem głównego operatora T-Mobile (sprawdzałem w tym okresie wszystkich czterech operatorów, gdyż przymierzałem się do zmiany operatora na moim głównym numerze), który średnio działa najlepiej w miejscach gdzie przebywam.Moonoon pisze:Jeleniogórski portal już to stosownie skomentował ...
Zgadzacie czy jednak przesadny defetyzm ?
To jest chyba to - istna komedia: https://www.youtube.com/watch?v=a9r2wcy5GcYMartino pisze: ↑29 lis 2021, 09:25Pojawiło się pozwolenie UKE na stację Play w miejscowości Międzygórze w gminie Bystrzyca Kłodzka. Jeśli ktoś z Was posiadałby jakieś szczegółowe informacje n.t. tej stacji ( ilość sektorów, pasma, azymuty, może jakieś mapki z graficznym przedstawieniem planów, radiolinie) to proszę ładnie o cynk![]()
Nr decyzji: MNET/4/10966/1/21
Nr działki: 361
Nr kodowy stacji: KLO3106
https://maps.google.com/?q=50.223372,16 ... &entry=gps
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 12&zoom=17
Dorzucę swoje trzy groszetomi81 pisze: ↑17 lis 2022, 23:41@Moonoon - nie, jadąc od Nowej Wsi Ełckiej, przez Pistki i dalej w kierunku Orzysza spodziewałem się że na tym odcinku, jak też w samych Pistkach, przejeżdżając obok masztu (sprawdź, stoi przy drodze) terminal będzie obsługiwany przez tą stacje, a nie Buniaki. Jeżeli ta stacja ma aktualnie nie obsługiwać ruchu to po co jest - sztuka dla sztuki? Na prawdę szanujmy się - co jest ok to jest ok i to trzeba chwalić, co jest skopane też trzeba jasno sygnalizować, bez taryfy ulgowej (dotyczy to każdej sieci).
Poważnie czujesz się tym moim stwierdzeniem urażony?Moonoon pisze:PS. Szanujmy się nawzajem i proszę bez wycieczek personalnych i uwag w stylu" tak jak pisałem przewrażliwiłeś się na punkcie Play". Wymieniamy się uwagami na temat sieci...
Fajnie, tylko po co tak robić? Sieć konfiguruje się do aktualnego stanu i zmienia konfiguracje wraz ze zmianami na sieci. A nie tak że konfigurujesz stację bez sensu bo kiedyś będzie kolejna stacja. A co jak nie będzie? A co jak lokalizacja będzie inna bo wynikną różne problemy? Za ile ta inna stacja będzie? Rok, dwa, dziesięć? I przez ten czas sieć musi działać źle? Jeśli tak faktycznie jest robione, to tylko świadczy o bardzo mało profesjonalnym podejściu Play do budowy sieci i chyba na prawdę radiowcy Plusa są potrzebni na wczorajMoonoon pisze:Przy stacjach w wiejskich czasami obraz fałszują stacje na mocach projektowych (czasami działające tak po pól roku i więcej) oraz nasz brak wiedzy w temacie rozwoju siatki i przyszłych lokalizacji stacji. Zakładamy np. na dany obszar max 2 stacje docelowo będzie ich 4 czy nawet pięć np. Pistki z postu powyżej wróże z fusów ale spodziewałeś się super sygnału w Ruskiej Wsi a rozkład sektorów jasno sugeruje, że ta miejscowość będzie miała własną stacje w przyszłości. Potwierdziło się to już wielu lokalizacjach które śledzę. W głowie trzeba mieść siatkę na minimum 14-15 tysięcy lokalizacji a nie w okolicach 10 tys. która jakiś czas temu wydawała się wystarczająca.
mariusz9a pisze: ↑18 lis 2022, 08:00
Fajnie, tylko po co tak robić? Sieć konfiguruje się do aktualnego stanu i zmienia konfiguracje wraz ze zmianami na sieci. A nie tak że konfigurujesz stację bez sensu bo kiedyś będzie kolejna stacja. A co jak nie będzie? A co jak lokalizacja będzie inna bo wynikną różne problemy? Za ile ta inna stacja będzie? Rok, dwa, dziesięć? I przez ten czas sieć musi działać źle? Jeśli tak faktycznie jest robione, to tylko świadczy o bardzo mało profesjonalnym podejściu Play do budowy sieci i chyba na prawdę radiowcy Plusa są potrzebni na wczoraj
PS. Mam nadzieje że Cię zaś czymś nie urażę![]()
Spacedust pisze: ↑17 lis 2022, 23:43
To jest chyba to - istna komedia: https://www.youtube.com/watch?v=a9r2wcy5GcY