Wracam z tematem EVS ponieważ dzisiaj zrobiłem trochę testów. Testy robiłem na Iphonie 13 Pro oraz Galaxy S9 oraz niektóre połączenia na S10e.
Zacznę od tego, że mam obecnie nr w Play gdzie z EVS na Iphone 13 Pro nie ma żadnych problemów w każdej relacji. Lecz mam też najsłabszy zasięg z tej sieci dlatego chciałbym z głównym numerem znowu przejść do TM albo Orange.
Włożyłem kartę TM do Iphone 13 Pro i takie rezultaty otrzymałem:
TM<--->TM(S9) EVS w obie strony
TM<-->Play(S9) EVS w obie strony
TM-->Orange(S9) EVS WB, czyli de facto brak EVS, zwykłe HD. Orange(S9)-->TM EVS działa.
Ciekawostka, połączenie TM(S9)<-->Orange(S10e), w obie strony EVS.
Na Samsungu S9, na karcie TM EVS występuje w każdej relacji. Natomiast na Iphone brakuje EVS tylko przy połączeniach wychodzących do Orange.
Nadal brak HD Voice (tylko kiedy jest aktywne VoLTE) przy połączeniach TM-->Plus. W drugą stronę Ok.
Karta Orange(Nju oraz Flex-zamiennie) włożona do Iphone 13 Pro:
Orange<-->Orange(S9) EVS w obie strony
Play(S9)-->Orange EVS
Wszystkie inne relacje z kartą Orange w Iphonie- brak EVS.
Natomiast jeśli karta Orange znajdowała się w Samsungu S9- EVS działało w każdej konfiguracji prawidłowo.
Z moich własnych testów wynika, że w TM i co gorsza w Orange, nie do końca prawidłowo funkcjonuje EVS na Iphonach. Mam odniesienie do 13 Pro, ale wcześniej na zwykłej 12 było tak samo. Nie wiem z czego to wynika aczkolwiek skoro w Play to wszystko działa, to znaczy, że się da. Wcześniej będąc w TM zgłaszałem tę kwestię chyba trzy razy ale nawet nie odpisywali na zgłoszenia. Ale i tak pewnie znowu numer trafi do TM i będę ich znowu męczył...