Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
W Krakowie testuje w różnych lokalizacjach,i zależy.Max wyciagnąłem upload 71MB na 5G,ale testy robione teraz w dzień.Po wyłączeniu 5G i zostawieniu 4CA w LTE jest lepiej ale to już zależy od miejsca.Jeśli chodzi o Orange internet w Krk działa bardzo dobrze,pomijając fakt, że jest pełno dziur w zasięgu...szczególnie w budynkach a i to że ta ich mapa 5g jest taka sobie,i 5G nie jest wszędzie nawet na zewnątrz.
Mam to samo z S20 FE w T-mobile na kartę, po stronie operatora niby aktywne. ( Na karcie Play działa ) Może ktoś wie o co chodzi ?
Sprawdzasz tylko w jakimś jednym obszarze czy sprawdzałeś w różnych miejscach rozrzuconych po mieście?
Nie wymusisz konkretnej stacji. A terminal będzie "siedział" tam, gdzie, ma lepsze parametry sygnału + wyższą dostępną częstotliwość.Martino pisze: ↑06 kwie 2022, 12:57Pozwólcie, że zadam takie pytanko techniczne. Jako że od kilku dni mam mniejszą bądź większą przyjemność testować 5G w Polkomunie na S20 FE 5G zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Jednak jedna mnie najbardziej zastanawia, mianowicie fakt tej tzw. kotwicy jaką jest LTE dla 5G NSA. Mam taką sytuację, że w domu podczas gdy telefon korzysta z 5G to LTE 1800, które jest wówczas kotwicą dla NSA pochodzi z innej stacji niż ta, która daje 5G na 2600. Stacje te są od siebie oddalone o jakieś 200-250 m w linii prostej. Tutaj też zaznaczę iż stacja, która daje kotwicę nie jest wyposażona w 5G, ale posiada LTE w paśmie B7 (ale nie posiada B38), natomiast stacja dająca 5G nie posiada LTE w paśmie B7. Próbowałem na różne sposoby przez netmonitora wymusić, żeby kotwica B3 pochodziła z tej samej stacji co NR NSA, ale bezskutecznie. Usilnie terminal wybiera B3 ze stacji pobliskiej. To normlane zjawisko ?
W całej Warszawie jest to samo. Telefon czasem chyba próbuje wbić się do 5G i wyświetla na ekranie znaczek 5G, ale Service Menu tego nie potwierdza, tj. pola od 5G nie są wtedy wypełnione danymi. Po chwili wraca do LTE i już tak zostaje.
Mi w niczymmariusz9a pisze: ↑06 kwie 2022, 13:15Nie wymusisz konkretnej stacji. A terminal będzie "siedział" tam, gdzie, ma lepsze parametry sygnału + wyższą dostępną częstotliwość.Martino pisze: ↑06 kwie 2022, 12:57Pozwólcie, że zadam takie pytanko techniczne. Jako że od kilku dni mam mniejszą bądź większą przyjemność testować 5G w Polkomunie na S20 FE 5G zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Jednak jedna mnie najbardziej zastanawia, mianowicie fakt tej tzw. kotwicy jaką jest LTE dla 5G NSA. Mam taką sytuację, że w domu podczas gdy telefon korzysta z 5G to LTE 1800, które jest wówczas kotwicą dla NSA pochodzi z innej stacji niż ta, która daje 5G na 2600. Stacje te są od siebie oddalone o jakieś 200-250 m w linii prostej. Tutaj też zaznaczę iż stacja, która daje kotwicę nie jest wyposażona w 5G, ale posiada LTE w paśmie B7 (ale nie posiada B38), natomiast stacja dająca 5G nie posiada LTE w paśmie B7. Próbowałem na różne sposoby przez netmonitora wymusić, żeby kotwica B3 pochodziła z tej samej stacji co NR NSA, ale bezskutecznie. Usilnie terminal wybiera B3 ze stacji pobliskiej. To normlane zjawisko ?
PS. A w czym Ci to przeszkadza?