maniek357 pisze: ↑07 lut 2022, 13:02
W T-M aktywacja 5G nie ma wpływu na prędkości LTE. Na 5G, jak sama nazwa wskazuje, prędkości są niższe niż na LTE. Czyli wszystko w absolutnym porządku
Dzień doberek
Cieszę się, że ktoś o tym wspomniał, bo chciałem się podpiąć pod ten temat prędkości LTE po aktywacji dostępu do 5G w Orange na kartę.
Łączę się z siecią Orange na iPhone 12 mini i od momentu aktywacji pakietu za 39 zł/msc, z dostępem do 5G, gdy jestem w zasięgu LTE prędkość pobierania nie przekracza więcej niż 70-75 Mb/s, a utraty pakietów pojawiają się w dwucyfrowych wartościach procentowych. Z tego co pamiętam, przed aktywacją tego pakietu, prędkości spokojnie dobijały a nawet przekraczały 200 Mb/s na LTE i nie było żadnej utraty pakietów.
Generalnie nie jest to jakoś bardzo uciążliwe, bo wszystko działa jak należy, a prędkość 70 Mb/s w zupełności wystarcza na smartfonie, ale nie ukrywam, że dziwi mnie takie "zachowanie" na LTE (szczególnie te utraty pakietów) po aktywacji 5G w sieci Orange.
A teraz do meritum - czy ktoś wie, czy taka sytuacja występuje jedynie w Orange na kartę? W planie abonamentowym Orange z dostępem do #hello5G, aktywacja 5G nie ma wpływu na prędkości osiągane na LTE?
Dziękuję z góry za odpowiedź.