Dzięki za sugestię, appka w wersji podstawowej działała, ale niestety nie była tak wygodna jak auto ussd, mianowicie:
-powtarzalność tylko co x min(czyli jeśli chciałem coś włączać o 3 w nocy to musiałbym za pierwszym uruchomieniem siedzieć do 3 w nocy, aby zapoczątkować powtarzalność i owszem, mogłoby to być jednorazowe siedzenie, ale patrz punkt niżej)
-naliczanie czasu od nowa po restarcie terminalu, brak zapamiętania licznika czasu z przed restartu
-aplikacja nie potrafiła się utrzymać przy życiu(przynajmniej przez dłuższy czas rzędu typu 3k min) przez co ustawiając wykonanie co X min te wykonywało się po X+Y min, gdzie Y to czas kiedy appka była w uśpieniu. Dodam, że wyłączyłem dla tej aplikacji Oszczędzanie Energii + w opcjach był priorytet na zadania.
Ostatecznie udało się znaleźć rozwiązanie idealne

Aplikacja Automate(widziałem ją wcześniej, ale nie mogłem znaleźć ussd request, a te siedziały w Telephony, gdzie ja pierwotnie szukałem w Messaging), wykonuje wcześniej zaprogramowane przez nas scenariusze, dodatkowo logując każdy z kroków, testowałem na Android 10 i 11 i pozostaje w aktywności + rzecz jasna wykonuje zadania przy zablokowanym tel.
Dodatkowo dzięki pisaniu do loga po restarcie terminalu od razu wie na czym skończyła prace i jaki ma target.
Przykład1:
Zaplanowana akcja cykliczna na godzinę 3 w nocy, terminal zostaje wyłączony o 1 w nocy po czym włączony o 2:30, akcja poprawnie wykonuje się o 3 w nocy(nie trzeba wykonywać żadnych czynności na terminalu)
Przykład2:
Zaplanowana akcja cykliczna na godzinę 3 w nocy, terminal zostaje wyłączony o 1 w nocy po czym włączony o 8 rano, akcja wykonuje się automatycznie sama natychmiast po uruchomieniu terminalu.