Użytkownik
mariusz9a
Pewnie że tak. Tu już na starcie odpada "oddychanie" komórek znane z 3G i 4G (które to jest istotne z punktu widzenia degradacji sygnału). Bardzo fajnie to widać w górach. EDGE na 900MHz fajnie się propagujejedrek pisze:Czy potwierdza się, że 2G poleci najdalej z tej samej stacji
Możesz rozwinąć temat tego oddychania? Dla mnie póki co nieznane określenie. Czym to się objawia? Niby ta sama fala w.cz. a tu w zależności od technologii wydłubiesz z tego użyteczne dane, a w innej tylko zbieraninę bitów-śmieci, z których nic do kupy się nie da złożyć.
Tak, sama sieć tak przydzielała. Wystarczyło wymusić 2G żeby dostać AMR-NB 12,2 kb/s, wymusić 3G żeby dostać AMR-WB 12,65 kb/s i włączyć VoLTE żeby dostać AMR-WB 23,85 kb/s.
HD Voice w 3G i LTE jest ten sam, to kodek AMR-WB i maksymalnie wynosi 23,85kb/s zależnie od sieci i relacji (wewnątrz sieci/poza sieć). Np. wewnątrz Orange, jeżeli jest AMR-WB po 3G lub LTE to leci zawsze 23,85 kb/s.Czyli tryb HD Voice to absolutne max 12,5kbps przepływności? A to samo HD w LTE to max 23,85kbps? Nic wyżej stacja nie puszcza?
Odsłuchując to teoretycznie najlepsze MARKETINGOWE "HD Voice" pozostawia to duuuuuuuuuuużo jeszcze do życzenia, dla mnie degradacja dźwięku nadal niedopuszczalna jakbym chciał powiedzieć, że to jest dźwięk naprawdę wysokiej jakości.
https://wolnelektury.pl/katalog/lektura ... -jaszczur/ i muzyka z nielicencjonowanych zasobów YouTube.A plik źródłowy to skąd brałeś...
Nie i jednak wolę testować w rzeczywistych warunkach, możliwych do uzyskania przez użytkowników.Natknąłeś się na takie coś? Wtedy pomijamy wszelkie niedoskonałości telefonu i usłyszymy rzeczywiste możliwości samego kodeka.
Ja takich miejsc nie znamp2225 pisze:Spróbujcie wymusić tryb sieci tylko LTE, a zobaczycie, że LTE potrafi być tam gdzie macie 2G i 3G. Znam miejsca, gdzie sygnał LTE jest lepszy niż 2G.
A nie mogą? Dlaczego niby nie? I na każdym sektorze musisz mieć ten sam zestaw?p2225 pisze:@mariusz9a sektory LTE są inaczej ułożone względem 2G?
No i tu jest pies pogrzebany, ta cała moc, do tego w 3G i LTE może nie być stała w czasie (nie tylko moc a i inne parametry ale mniejsza z tym). Sprawdzałeś u siebie jak ta moc się rozkłada w LTE 800/900 a jak na GSM900? Bo ja mam na LTE900 aktualnie -107dBm a na GSM900 -85dBm z tego samego nadajnika. Zgadnij co mój terminal będzie łapał z tej stacji w dalszej odległości (oczywiście mówię o sygnale użytecznym)... Raczej no to LTE bym nie liczyłp2225 pisze:Ale wiesz, że moduły radiowe z każdą kolejną technologią się rozwijają, są bardziej "czułe" i moc stacji nie ma tu nic do rzeczy? Tym lepiej, że mają mniejszą moc, bo się tak nie zakłócają jak starsze technologie. Stąd też każda stacja nie wykorzystuje pełnej puli kanałów 2G, a sąsiednie stacje mają inny zestaw, tak żeby się nie zakłócały.
Nic nie mieszam. Słowo klucz w Twojej wypowiedzi to "zazwyczaj" i o to mi chodziło, chociaż nawet bardziej o uruchamianych technologiach na danych sektorachp2225 pisze: mieszasz częstotliwości z fizycznym ułożeniem anten. Anteny w zdecydowanej większości są ustawione w tym samym kierunku. Co najwyżej może być inny tilt.
Wiemp2225 pisze:A wiesz, że sygnał 3G kończy się na -120 dBm, a LTE na -140 dBm? Nie pamiętam przy ilu kończy się 2G, ale na pewno wcześniej lub podobnie jak 3G.
To fajnie. Zainspirowałeś mnie i rano zrobiłem test w piwnicy (miałem problem z zalogowaniem do sieci) i ani Plus ani T-Mobile nie chciało zestawić połączenia (nie chce mi się logować VoLTE) przy tak skrajnie niskim poziomie sygnału. Speedtest nie chciał ruszyćp2225 pisze:Rozmowy VoLTE prowadzę bez problemu nawet na -135 dBm.
W telefonach rzadko jest możliwość ustawienia trybu "Tylko LTE" (oczywiście można to wymusić softwarowo), ale zakładam że podobne zjawisko występuje i w 3G względem 2G (a możliwość ustawienia "Tylko 3G" jest już częsta). Tak się składa że kiedyś przez pewien czas używałem trybu "Tylko 3G" i tam gdzie zasięg całkiem zdechł to wystarczyło włączyć "Auto 2G/3G" lub "Tylko 2G" i odrazu telefon odzyskiwał łączność przez 2G.
Coś gdzieś kiedyś czytałem że z każdą kolejną wersją "G" polepszają się np. algorytmy wyłapywania fal odbitych od przeszkód terenowych.