• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #11022  autor: McPiteroS
 11 sie 2005, 16:22
Heja ! Jaki fajny telefon, tak do 800 złoty by sobie kupić. Telefon musi mieć MP3 i odtwarzać filmy... No i symbian też mile widziany. Telefon będe używał kolo roku (moge troche dluzej), wiec zalezy mi na bezawaryjnosci... Myśle glownie nad P800 (super wyglad, funkcje konkretne), 6600 i SX1 (też sa fajne). Co polecacie, lub zaproponujcie cosik nowego... 128MB w zupełności mi wystarczy, więc to że SE tylko takie karty obsługuje to żadna wada jak dla mnie....

;)

#11028  autor: WitekT
 11 sie 2005, 17:08
Moim zdaniem P800 - największe możliwości...

#11036  autor: domin
 11 sie 2005, 19:16
Ja tez polecam P800. Mam telefon od miesiąca i to jest super sprzęt. Dotykowy ekran jest super praktyczny, mówię to mimo to że wcześniej uważalem takie rozwiązanie za porażkę. Chociaż jest to telefon sprzed 2 lat, to oferuje właściwie maksimum możliwości, to jest kombajn. Jedyna różnica między nowszymi modelami to to, że ekran ma trochę mniej kolorów i telefon robi trochę słabsze zdjęcia. Dla mnie zdjęcia w komórce to tylko rozrywka, a ekran w P800 jest za to ogromny.
Super telefon.

domin

#11069  autor: McPiteroS
 11 sie 2005, 20:34
do domin: a czy ten telefon jest poręczny (chodzi mi o rozmiar). Nie jestem typem biznesmana z aktówką, i telefon standartowo nosze w kieszeni. Czy bez problemu wsadze go w kieszen jeansów ?

;)

#11070  autor: Dragon
 11 sie 2005, 20:46
najlepiej zobacz sobie wymiary na jakiejs stronie i porownaj go do swojej akutralnej komorki, ale jak dla mnie nie jest gigantyczny i da sie og nosic w kieszeni

#11079  autor: domin
 11 sie 2005, 22:03
Odp: Telefon jest trochę większy niż normalny telefon, szczególnie na szerokość i grubość, wysokość prawie standardowa. Ale nie ma porównania z Nokią Communicator która jest rzeczywiście wielka. Dla mnie jego rozmiar nie jest problemem choć może nie jest on tak kompaktowy jak choćby Nokia 6610 ale naprawdę luz - bez problemu.

domin

#11082  autor: WitekT
 11 sie 2005, 22:20
Eeee... 9300 jest normalnej wielkości, ciut tylko grubsza od 6310i.

#11099  autor: adrianet
 12 sie 2005, 04:00
treo 600 treo 650. sa male i ladne a karty sd a nie jakies memory stick duo.

#11109  autor: Dragon
 12 sie 2005, 09:56
po pierwsze to drogie telefony,a po drugie Treo 600 nadaje sie do prac biurowych tylko, do filmow i zdjec ma za slaby ekran

#11111  autor: McPiteroS
 12 sie 2005, 10:09
treo odpada.... szukam telefonu, gdzie sobie obejrze jakies filmiki i fotki. Wpadlem na pomysl symbiana, bo oferuje wiele mozliwosci... A p800 bo wyląda inaczej :D Jak sie przedstawia sprawa muzyki i filmow na nim odtwarzanych. Jaka jest jakosc ? i czy wogole za 600-700 to oplaca sie brac taki telefon ?
P.S - nie jestem biznesmenem, ale 18sto letnim chlopakiem, wykorzystujacy telefonik standartowo (oprocz oczywiscie tego, do czego zostal stworzony) do grania, robienia zdjec i ogladania filmow.

;)

#11113  autor: Dragon
 12 sie 2005, 10:18
no wlasnie ja bym raczej juz nie bral P800, troche stary jest, wysiwetlacz ma tylko 4096kolorow, myslales moze o SPV E200 za 800zl kupisz bez problemu, Symbiana co prawda nie ma, ale ma za to Windows Mobile (jak dla mnie jest lepszy niz Symbian)

#11121  autor: McPiteroS
 12 sie 2005, 10:50
dragon: powiem Ci szczerze, że o SPV to nic nie wiem. Nikt z moich znajomych nie miał telefonu takiej firmy, i nie wiem jakie robi zdjecia, filmiki itp... A SE to popularne fony, i zdążylem sobie o nich wyrobic zdanie (jak widac dobre, ze chce zmienic tez na SonyEricssona).
P.S - no z tym że troche stary i że tylko 4096 kolorow to sie zgodze... Ale trzyma cene, i sądze że juz jakos radykalnie nie klapnie na tyłek (jak ja kupowalem T610, to byly po jakies 1000 zloty, a teraz ledwo 300 osiąga). P800 juz od jakiegos czasu jest na tym samym (przystepnym) poziomie cenowym.

SPV E200 - gdzie moge znalezc jakies testy tego fonika ?

;)

#11126  autor: Dragon
 12 sie 2005, 11:20
ehh, admini mnie kiedys zbanuja za te reklamowanie kokurencji :P http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8532

W podsumowaniu psize tak:

PLUSY:
duży, kolorowy ekran
dobra jakość dźwięku
gniazdo na karty SD/MMC z obsługą SDIO
wbudowany moduł bluetooth oraz port podczerwieni
zintegrowany aparat cyfrowy
wygodna jak na telefon przeglądarka internetowa
duża ilość nie ulotnej pamięci RAM
możliwość ładowania z podstawki synchronizacyjnej
potencjalne duże wsparcie ze strony deweloperów oprogramowania

MINUSY:
brak możliwości głosowego wybierania
brak pokrowca
brak możliwości zmniejszenia podświetlania
jedno konto email
nieprzemyślany joypad
skomplikowany system operacyjny
brak polskiego słownika T9
brak możliwości pisania polskimi znakami
brak systemu w języku polskim
rozłączanie się połączeń GPRS po załadowaniu strony
tylko pojedynczy alarm budzika
kiepska obsługa wiadomości tekstowych

Co do minusow to tak, brak mozliwosci zmniejszenai podswietlenia to plus, na moim SPV widzialem wszystko nawet w najmocniejszym swietle, system operacyjny jest po prostu inny niz Symbian, ale nie jest skomplikowany, mi sie joypada bardzo dobrze uzywalo, nigdy nie zdazylo mi sie nacisnac tego czego nei chcialem, a obsluga wiadomosci jak obsluga wiadomsoci normalna :) co do GPRS to nie wiem czy tak jest na pewno, a reszty wad niestety nie moge obalic :P

#11129  autor: McPiteroS
 12 sie 2005, 11:26
- brak polskiego słownika T9
- brak możliwości pisania polskimi znakami
- brak systemu w języku polskim
Mnie to najbardziej te wady w oczy zakuły... Nie wyobrażam sobie SMSowania bez T9 i polskich znakow... A co jesli, ktos mi przysle SMSka z polskimi znakami, na ekranie pojawia sie chyba jakies krzaki czy cos ?? :shock:

;)

#11133  autor: Dragon
 12 sie 2005, 12:20
do braku slownika da sie przyzwyczaic, jesli chodzi o jezyk angielski to wystrcza podstawy zeby sie zorientowacco i jak (najlepiej ustwa sobie w Eryku angielski i zobacz jak sobie proadzisz) a co do polskich znakow to z tego co ja pamietam to po prosur yamienial je na ęnormalne literzę cyzli np na a, e,l

#11136  autor: McPiteroS
 12 sie 2005, 12:26
z Angielskim nie mam problemów, ale boje się, że przy tak skomplikowanej platformie moge sobie jednak nie poradzic :? No i jednak lepiej bym się czuł czytając WIADOMOŚCI zamiast MESSAGE itp :P

P.S - czytalem o tym SPV, i jest fajny ale jak dla mnie brakuje mu tego czegos co ma P800.... wyglądu..... Wiesz może coś, jak grają MP3 i filmiki na soniaku ?

;)

#11139  autor: Dragon
 12 sie 2005, 12:31
Mp3 normalnie, jak to w telefonie, a filmy to nie wiem, zalezy od jakosc i programu jakiego uzywasz do odtwarzania, a co do angielskiego to proadzisz sobie bez problemu skoro mowisz ze umiesz, a jakby co to jedno czy dwa slowka zawsze mozesz sprawdzic w slowniku, albo zapytac na forum

#11141  autor: McPiteroS
 12 sie 2005, 12:36
ale dalej nie wiem, jak się sprawują te SPV. Czy sie wieszają, jakie mają baterie i wogole. W tescie niby wszystko jest, ale chcialbym zebrac opinie rowniez od dlugoterminowych uzytkownikow :twisted:

;)

#11142  autor: Dragon
 12 sie 2005, 12:38
no wlasnie wieszanie to jest problem, ale ja mialem stara wersje SPV ze starym oprogramowaniem, w tej jest podobno o wiele mniej prolemow, jesli chodzi o baterie to zalezy ajk korzystasz z mp3, jesli 2-3godziny dziennie to wytrzymie jakies 1,5dnia, a jesli w ogole to ok3dni

#11341  autor: domin
 13 sie 2005, 14:35
Nie znam sie na SPV i innych mniej rozpowszechnionych markach jakoś specjalnie, ale w SE P800 robi wrażenie jego szeroko pojęta funkcjonalność i logiczność obsługi. Myślę że kolejne modele czyli P900, P910i i w tym roku P1000 to jest naprawdę świetna synteza różnych rozwiązań.

domin