Poproszono mnie dziś o skonfigurowanie Wifi Calling w Nokii 2.2 (oficjalnie obsługująca wowifi w abonamencie T-Mobile). Zacząłem od sprawdzenia routera (na swoim telefonie, prepaid w Orange) pod kątem kompatybilności z wowifi. Router OK, na moim telefonie nawet w odległości 30 metrów (i przez dwie ściany) sygnał był na tyle stabilny że wowifi działało bez zarzutu. No to biorę tą Nokię, włączam wowifi i... O Matko i Córko! Teoretycznie niby działa, ale zrywa połączenia, a nawet jak nie to głosu często nie słychać, tylko sms działały bez problemu. "Hitem" było gdy próba nawiązania połączenia (z moim numerem) niby udana, włączył się timer długości rozmowy, tyle że... mój telefon nic o tym nie wiedział, żadnego znaku że ktoś wogóle próbował dzwonić. Po tym odpuściłem temat, powiedziałem gościowi że nic z tego. Nie wiem skąd te problemy (na pewno nie zasięg, bo nawet metr od routera było to samo), nie mój telefon to nie chciałem w nim grzebać (poza manewrowaniem opcjami wowifi), może upgrade firmware by pomógł.
klaudia123 pisze: ↑20 sty 2021, 00:03
rsig pisze: ↑19 sty 2021, 23:45
...
w następnej wersji wifi calling można było dzwonić również przez bluetooth (natywnie, bo przez aplikacje jak w w/w a2mobile, tudzież oszukując telefon że połączenie bluetooth to połączenie wifi, można już dziś).
Raczej o apkę a2mobile chodzi... Normalnie masz VPN zestawiany do serwera operatora i VoWIFI działa.
Tak, ale mi chodzi o rozwiązanie "fabryczne", bez zabawy z VPN, itp. Nie wymaga to żadnego dodatkowego hardware, czysto softwarowo da się zaimplementować dzwonienie po bluetooth.