• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #1109167  autor: Anthrax
 01 sty 2021, 20:23
Witam,
nadszedł czas wymiany starego urządzenia na nowy i bardziej wydajny sprzęt. Samsung mimo kilku zalet to jednak sprzęt, któremu już coraz więcej brakuje w dzisiejszych czasach.
Tablet będzie wykorzystywany do oglądania filmów, standardowego surfowania, wideorozmów.
Poniżej lista wymagań kluczowych:
- budżet: górna granica - 2500 złotych
- przekątna od 9 do 11 cali
- nowoczesna łączność LTE - tablet będzie często zabierany w plener. Mile widziane: wysoki Cat modemu, agregacja pasm i wydajna antena (zasięg)
- szybkie WiFi
- dobry czas pracy na baterii
Tablet ma posłużyć minimum ze 3 lata (oczekuje się jednak, że po dłuższym czasie nie będzie w miarę odstawać technicznie).
System operacyjny - na razie nie mam zdecydowanego faworyta.
Raczej nie bardzo mam ochotę na kolejnego Samsunga, ponieważ modem LTE w obecnym to DRAMAT. Jeżeli ktoś ma doświadczenie z tabletami Samsunga i da radę wykazać, że nowsze urządzenia trzymają dużo lepiej niż np. mój, to wtedy jestem gotów zmienić zdanie.
Dzięki z góry za uwagi.
 #1109290  autor: iphoneski
 04 sty 2021, 10:11
Nawet najwięksi przeciwnicy Apple przyznają, że obecnie jeśli tablet to iPad. Na Androidzie nic interesującego nie wychodzi od jakiegoś czasu, a jak już wyjdzie to często z jakąś średnią specyfikacją. O żywotność iPada nie musisz się martwić - sam mam 7letni Air 2013 i jeszcze z miesiąc temu poprawki bezpieczeństwa dostał. Demon prędkości to już oczywiście nie jest, używam do Zoom/Teams i jakieś filmy z Netflix i sobie radzi. Oczywiście teraz kupno tak starych modeli to głupota. Ja swój kupiłem jakoś miesiąc po premierze i zwyczajnie nie opłaca się sprzedawać, a nie będę wydawał kasy na nowy sprzęt używany raz na jakiś czas.
 #1109333  autor: Anthrax
 04 sty 2021, 17:48
Przyznam, że spodziewałem się takiej odpowiedzi :)
Nie mniej chciałem się upewnić, czy rzeczywiście nie ma sprzętu, który chociaż w znacznym stopniu jest w stanie dorównać iPad-owi. Potwierdziliście, że nie ma. Benchmarki i specyfikacje nie pozostawiają wątpliwości, a ceny topowych Samsungów w porównaniu do iPad-a momentami wyglądają zabawnie :)
Dzięki za porady, będę celować w iPad'a.
 #1109397  autor: kathumax
 05 sty 2021, 10:50
Specyfikacja i cyferki to jedno, rzeczywista użyteczność to drugie. Jak używasz telefonu z Androidem i nie planujesz przesiadki na iPhone'a, to kupno iPada ma średni sens. Oczywiście wszystko da się zintegrować, ale po co sobie utrudniać życie?
 #1109401  autor: iphoneski
 05 sty 2021, 11:22
Właśnie pytanie o jakiej integracji mowa przy wykorzystaniu tego tabletu do zastosowań, o których pisze autor wątku. Żeby była synchronizacja wystarczy zamiast Safari do neta pobrać sobie Chrome i zalogować się na konto Google. Na komputerze przecież też używa się Windowsa a nie Androida ;)
 #1109473  autor: Anthrax
 05 sty 2021, 23:10
Panowie, generalnie sytuacja wygląda tak: jak widzieliście w mojej "profilówce" na ten moment korzystam z iPhone'a 7+. Telefon jest względnie ok, ale generalnie nie jest to już szczególnie nowy model, więc planuję przesiadkę na coś innego.
Dalej chciałbym zostać przy iP i ekosystemie iOS, ale chciałem zrobić też research w Androidzie. Niestety Android nie ma kompletnie nic do zaoferowania w segmencie smartfonów kompaktowych (Pixel'e odpadają), więc siłą rzeczy jestem skazany na iOS :)
 #1109545  autor: kathumax
 06 sty 2021, 22:15
Jak masz iphone'a to raczej nie ma sensu się zastanawiać.
Co do małych telefonów z Androidem to raczej trudno znaleźć coś rzeczywiście fajnego (chociaż Sony jest całkiem całkiem, a kształt ułatwia obsługę, nie wiem też czemu nie chcesz Pixela). Z drugiej strony wyniki sprzedaży 12 mini nie powalają, więc zobaczymy czy będzie kontynuacja. Może jednak rynek wcale małych telefonów nie potrzebuje?
Co do różnych systemów - ux jest inny, inaczej się po nich poruszasz, inaczej obsługujesz aplikacje, inaczej konfigurujesz itd. - dla mnie to niepotrzebne utrudnianie sobie życia, ale co kto lubi...
 #1109557  autor: Anthrax
 07 sty 2021, 09:36
kathumax pisze:
06 sty 2021, 22:15
Jak masz iphone'a to raczej nie ma sensu się zastanawiać.
Co do małych telefonów z Androidem to raczej trudno znaleźć coś rzeczywiście fajnego (chociaż Sony jest całkiem całkiem, a kształt ułatwia obsługę, nie wiem też czemu nie chcesz Pixela). Z drugiej strony wyniki sprzedaży 12 mini nie powalają, więc zobaczymy czy będzie kontynuacja. Może jednak rynek wcale małych telefonów nie potrzebuje?
Co do różnych systemów - ux jest inny, inaczej się po nich poruszasz, inaczej obsługujesz aplikacje, inaczej konfigurujesz itd. - dla mnie to niepotrzebne utrudnianie sobie życia, ale co kto lubi...
Z tego co wiem, to Pixele nie są oficjalnie dystrybuowane w PL...
Rynek potrzebuje małych telefonów, tylko zaślepienie konsumentów, ale też i moim zdaniem nie do końca przemyślana droga dotarcia do konsumentów sprawiła, że mamy co mamy.
Apple strzeliło sobie samo w stopę wypuszczając niemal równocześnie SE i 12 mini. Oba urządzenia dzieli przepaść cenowa, a 12 mini poza OLED-em, nieco większą baterią (która i tak w całokształcie d**y nie urywa) i nieco nowszym hardware nic innego nie oferuje. No chyba, że poza coraz bardziej wnerwiającym notch'em, którego coraz więcej osób ma dość.
Co do systemów przyjąłem, że chcę operować w jednym środowisku. Bez większych kombinacji (choć PC będzie z Windą i tak :))