Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
W T-Mobile i Play jest w Orange trzeba dzwonić.O ile dobrze pamiętam ktoś, kiedyś pisał, że w Hua trzeba zadzwonić by sprawdzić czy jest połączenia głosowe po LTE. W TMobile PL jest ikonka VoLTE obok nazwy operatora.
VoLTE i VoWiFi to nie wygląd dialera tylko ustawienia operatorskie zaszyte w oprogramowaniu. Po za tym do tego grona dołączyło Sony od modelu Xperia 1 II telefon ma wszędzie wsparcie tych usług tak jak 5 II. Wystarczy chcieć.klaudia123 pisze: ↑21 paź 2020, 20:56Pytanie laika, czy Samsung, podobnie jak Apple, ma taki sam dialer na prawie każdym telefonie i stąd wynika jego powszechna zgodność z VoLte/VoWifi w polskich sieciach?
Trochę mnie to dziwi, dwie firmy umieją, dla reszty to fizyka kwantowa.
Pomijam bylejakość polskich sieci, gdzie kosmosem niedługo będzie wydruk kartki z drukarki... Patrząc na głupkowate reklamy 5G, kiedy trzonem głosu zajmuje się 2/3G na ich własne życzenie, a Nokia pokazała telefon 5G za 200zł... Pomijam fakt platform, gdzie zielony szczędzi, filetowy pudruje trupa, pomarańczowy coś sam siebie nie ogrania, a fioletowy udostępnia bo taką już platformę kupił.
Więc jak to robi Samsung/Apple? Jedne autoryzowane ustawienia zaszyte w dialer tylu modeli?
Może za bardzo uprościłam. Czyli rozumiem iż np. Samsung, dogadał się z operatorami co do ustawień i skopiował je na tyle własnych urzdzeń na ilu tylko się dało? Stąd tak szerokie wsparcie?
Redmi Note 8t - Volte i VoWifi działa w Play.klaudia123 pisze: ↑22 paź 2020, 11:59Świadome blokowanie funkcji, tylko kup nowe, nowe i do tego eko pierniczenie.
Szanowny Panie, technicznie i telefon za 500zł obsłuży wspomniane technologie. Wycieczki na temat wątpliwego prestiżu bo ja mam X ty Y proszę odstawić.
Rozumiem, częściowo się zgadzam. Jednak reklamowanie 5G, kiedy się podstaw LTE nie ogrania? Trochę żałosne...piotrzet pisze: ↑22 paź 2020, 13:50klaudia123
Nie tylko nowe bo i starsze modele mają wsparcie. To, że nikt się nie cofa i nie będzie robił VoLTE czy VoWiFi dla starszych modeli to norma nie tylko u nas. Operatorom i producentom zależy sprzedać jak najwięcej. Stąd takie podejście i nie tylko u nas.
Nie tylko u nas, kraj nie ma tu nic do rzeczy.klaudia123 pisze: ↑22 paź 2020, 11:59Zadziwia mnie podejście w tym kraju. Świadome blokowanie funkcji, tylko kup nowe, nowe i do tego eko pierniczenie.
W mojej opinii żałosne to jest wymaganie wsparcia konkretnego operatora w każdym pojedynczym modelu urządzenia (a niekiedy nawet brandu oprogramowania) zamiast utworzenia odpowiednio wcześniej standardu eliminującego konieczność tak głębokiego dostosowywania się pod określoną sieć komórkową. Istnieje wspólny mianownik w postaci CSFB, ale moim zdaniem to czasowe (do czasu działania sieci w starszych technologiach) obejście problemu, nie jego rozwiązanie.iphoneski pisze: ↑22 paź 2020, 13:30Żałosne to jest kupowanie telefonów za grosze i płacz bo nie działa. Sprawdziłem teraz na stronie Play (bo pierwsza z brzegu) i VoLTE w iPhone działa od modelu 6, czyli rok 2014, w samsungu od S7, czyli też telefon wydany kilka lat temu, podobnie inne większe firmy. Kupujcie może telefony porządnych marek to i usługi będziecie dostawać porządne.
Zgadam się.Pabloz pisze: ↑23 paź 2020, 10:19Nie tylko u nas, kraj nie ma tu nic do rzeczy.klaudia123 pisze: ↑22 paź 2020, 11:59Zadziwia mnie podejście w tym kraju. Świadome blokowanie funkcji, tylko kup nowe, nowe i do tego eko pierniczenie.
Nie wiem o co ci chodzi, ale te twoje biedafony mają SoC znanych firm obsługujące Volte i Vowifi. Tu raczej chodzi o monopol i lenistwo operatorów. Sam telefon ma configi, tylko operatorom nie chce się dodawać wsparcia, bo to wymaga testów.