• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #109086  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 08:58
Witam, mam Nokię 6230i, ale od kiedy kolega kupił sobie "Waszą" nokię, troszeczkę zachorowałem na ten telefon. Zanim jednak zdecyduję się na jego kupno, chciałbym wiedzieć, czy w tym modelu uniknięto wpadek, jakie sa w moim telefonie,skądinąd bardzo fajnym. Otóż czy w 6280 rózniez zdarzają się "przeskakiwania" fragmentów utworów? Chodzi mi o to, że kiedy słucham muzyki na moim telefonie, wgranej na zewnętrzną kartę (format AAC), co jakiś czas utwór przeskakuje o kilka lub kilkanaście sekund i nie ma tutaj żadnej reguły ani powtarzalności - dzisiaj telefon skróci mi utwór A od np. 3 do 4 minuty, a następnym razem ten utwór zostanie odtworzony bez najmniejszych zastrzeżeń od początku do końca, ale za to w piosence "K" moja Nokia obetnie np. cały refren, na który czekałem od początku utworu. Czy w Waszych telefonach też tak jest?
Drugą denerwującą rzeczą w 6230i jest jakośc filmów, które nadają się do oglądania tylko na wyświetlaczu telefonu, bo już np. po przelaniu na ekran komputera jakośc obrazu jest taka, że odechciewa się tego oglądać. A jak jest z jakością filmów w N6280?
Czy w Waszych telefonach też nie można ustawić stałego sygnału dzwonka? W mojej noki istnieje, bez względu na ustawienie, sygnał tylko narastający, tak więc jeżeli ktoś krótko do mnie dzwoni, to mam sporą szanse w ogóle nie usłyszeć dzwonka!
Jak jest z łączeniem się z komputerem za pomocą bluetotha? 6230i jest pod tym względem bardzo kapryśna - bywa, że łączy się bez najmniejszego problemu, a bywa, że musze kilka razy resetować komputer, aby oba urządzenia się zobaczyły. Nie wspomnę już o zrywaniu połaczenia podczas transmisji. Jak pod tym względem zachowuje się 6280?
Pozdrawiam wszyskich nokiowiczów i nie tylko.

Odi profanum vulqus et arceo

#109142  autor: wendzior
 26 wrz 2006, 15:14
wg mnie to wina zbyt małego transferu karty pamięci.
nie ktore karty pamieci nienadają sie do mp3 i własnie to co Ci sie dzieje jest tego objawem. w 6280 są nowsze i szybsze karty pamięci, wiec nie powinienes miec problemow.
jakiej firmy masz karte i o jakies pojemnosci w 6230i?

#109176  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 17:21
512 mb, firmówka Nokii

Odi profanum vulqus et arceo

#109486  autor: Dragon
 27 wrz 2006, 18:02
akurat mp3 potrzebuje bardzo mala przepustowosc wiec to nie wina karty, szczerze mowiac to nigdy o takim problemei nie slyszalem wiec to raczej odosobniony problem i nie powinine on wystepowac w 6280. Co do jakosci filmow to nie jestem pewien ale nagrywa chyba nawet w rozdzielczosci 640x480, w kazdym razie standardowe 176x132 na pewno nie

#109619  autor: yo!
 28 wrz 2006, 11:00
owszem nagrywa w rozdzielczości 640x480 ale to jeszcze nie znaczy że jakość jest świetna. na pewno kamera bez naprawdę dobrego oświetlenia sprawdza się kiepsko.

lepszym pytaniem jest pytanie o baterię. gdzieś czytałem że ludziom trzyma po 4 dni, ale mój rekord to 2 dni i naprawdę nie jest tak że bawię się cały czas. w sumie slucham radia/mp3 1h dziennie i zdjęć robię tyle że na palcach jednej ręki policzyć można

fear ends
when yo! comes

#110259  autor: Kaczy
 30 wrz 2006, 15:40
lennox2 pisze:Otóż czy w 6280 rózniez zdarzają się "przeskakiwania" fragmentów utworów? Chodzi mi o to, że kiedy słucham muzyki na moim telefonie, wgranej na zewnętrzną kartę (format AAC), co jakiś czas utwór przeskakuje o kilka lub kilkanaście sekund i nie ma tutaj żadnej reguły ani powtarzalności - dzisiaj telefon skróci mi utwór A od np. 3 do 4 minuty, a następnym razem ten utwór zostanie odtworzony bez najmniejszych zastrzeżeń od początku do końca, ale za to w piosence "K" moja Nokia obetnie np. cały refren, na który czekałem od początku utworu.
Taka sytuacja może wystąpić, jeśli karta pamięci ma jakieś błędne sektory. Już miałem podobną sytuację z odtwarzaczem mp3. Wgrywałem piosenkę, a później odtwarza tylko kawałek bez środka :|

...::: Made for loneliness :::...