Remington pisze: ↑26 gru 2019, 00:49
Uznanie przesyłki dwukrotnie awizowanej za doręczoną wprowadzono by nieodbieraniem listów nie paraliżować postępowania. Jeśli Ciebie ktoś oszuka i podasz go do sądu, nie będzie Ci fajnie gdy latami będzie on robił sobie z Ciebie bekę nieodbierając wezwań.
Takie było oficjalne uzasadnienie wprowadzonych zmian. A jaki był ich faktyczny skutek?
Taki, że po wprowadzeniu tego prawa w Polsce nagle powstały setki firm pożyczkowych (zazwyczaj powiązanych kapitałowo z firmami windykacyjnymi), które próbują od tysięcy niewinnych ludzi windykować fikcyjne zobowiązania, których ci ludzie nigdy nie zaciągali!
I co jest gorsze: to że proces ciągnie się latami, czy to, że niewinni ludzie muszą spłacać pożyczki, których nigdy nie zaciągali?
A żeby było weselej, to czas ściągania rzeczywistych długów wcale się przez to nie skrócił, bo prawnicy stosują rozmaite sztuczki, dzięki których takie postępowania ciągną się całymi latami.
Druga rzecz, to kto i jak miałby sprawdzić, że ktoś mieszka lub nie mieszka pod danym adresem? Jedyna możliwość to sprawdzenie adresu zameldowania w bazie PESEL, a adresów zameldowania ludzie nie aktualizują.
Przecież celem postępowania wcale nie jest ustalenie faktycznego adresu zamieszkania pozwanego, tylko wręczenie mu pozwu!
Przez setki lat jakoś dawało się skutecznie doręczać pozwy nawet w Polsce, a wciąż daje się to robić na całej reszcie świata.
Przypomnę tylko taki przypadek z przed kilku lat, gdy adwokat Światowego Kongresu Żydów w Nowym Jorku, na oczach kamer, wręczył pozew sądowy polskiemu ambasadorowi.
Za czasów gdy Państwo jeszcze nie było z tektury (i sadzę, że do dzisiaj jest to stosowane także w innych państwach), gdy pozwany nie odbierał wezwań, to wtedy odwiedzał go dzielnicowy, który osobiście wręczał mu wezwanie do sądu.
Wiem, że niedawno była opracowywana nowelizacja prawa, która miała ten obowiązek nałożyć na komornika i to rozwiązanie wydaje mi się sensowne.
Założyłem konto w e-Sądzie i każdemu to radzę.
A w zwykłych sądach rejonowych też pozakładałeś sobie konta?
Bo zwykłe sądy rejonowe też bardzo lubią wysyłać nakazy płatnicze oraz pozwy na niewłaściwe adresy.