DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

  • Strona 697 z 703
  • 1
  • 695
  • 696
  • 697
  • 698
  • 699
  • 703
 #1082578  autor: Spacedust
 20 paź 2019, 21:04
Miałem okazję dzisiaj testować na LG K10 2017 nowiutką kartę Virgin Mobile w abonamencie dla grupy czyli pierwsza karta za 29 zł, druga za 14,50 zł i jeśli chodzi o LTE-A w PLAY to jak zwykle tragedia zasięgowa raptem 1 kreska i transfery na poziomie 2 Mbps. Dodatkowo co chwila gubi agregację i zostaje samo gołe LTE.

W przypadku 3G obojętnie czy U900 czy U2100 transfery na poziomie 1 Mbps.

Dostępu do Plusa brak. Jest za to dostęp do Orange i działa roaming LTE, transfery jakieś dziwne ok. 6 Mbps, a czasem nawet mniej i do tego pływający zasięg mimo, że na iPhonie mam cały czas maksymalny, ale gdy przełączyłem na 3G to mamy zaskoczenie – nie ma zupełnie lejka!

U900 Orange:

https://www.speedtest.net/result/a/5408588029 - upload powyżej 5 Mbps w 3G to szok!
https://www.speedtest.net/result/a/5408592259

U2100 Orange:

https://www.speedtest.net/result/a/5408595865

Analogicznie w T-Mobile, dostępu do LTE brak, ale 3G także bez lejka:

U900 T-Mobile:

https://www.speedtest.net/result/a/5408614214 - chyba maks. technologii jeśli chodzi o upload

U2100 T-Mobile:

https://www.speedtest.net/result/a/5408617298
 #1082580  autor: Młody..
 20 paź 2019, 21:55
marcin19883 pisze:
20 paź 2019, 13:27
Od kilku tygodni mam dziwny problem:
- PLAY zasięg macierzysty
- trwa rozmowa w 2G lub 3G
- po rozmowie zasięg znika i nie chce się pojawić, nie ma znaczenia poziom w danym miejscu
-pomaga włączenie i wyłączenie trybu samolotowego lub reset telefonu
Na samym 3G, też tak jest? Masz samego Playa? Śmierdzi tutaj super roamingiem krajowym, a dokładniej jego konfiguracją. Zrobi handover, a po rozmowie telefon szuka właśnie tej sieci.
 #1082588  autor: marcin19883
 20 paź 2019, 23:43
Młody.. pisze:
20 paź 2019, 21:55
Na samym 3G, też tak jest? Masz samego Playa?
Telefon głównie siedzi na 3G. Mam zasięg macierzysty od bardzo dawna. Zanik zasięgu mam od ok 2 tygodni, po rozmowach. Wcześniej zawsze było ok, teraz PLAY widocznie się gubi w swoich konfigach ;-) Ok sprawdze na dniach, czy z roamingiem krajowym dzieje się to samo. Choć PLAY, tak czy inaczej ma najsilniejszy zasięg
 #1082611  autor: Młody..
 21 paź 2019, 08:41
To, że telefon siedzi w 3G, to jeszcze nic nie znaczy, bo zależy jakiego trybu pracy sieci używasz. Jak 3G/2G, to telefon ma furtkę, aby podczas rozmowy zlecieć do roamingu, i wtedy takie kwiatki mogą mieć miejsce. W trybie tylko 3G, Play zostaje sam i to ten tryb trzeba sprawdzić, aby wykluczyć jakieś błędy w samej sieci macierzystej.
 #1082636  autor: Młody..
 21 paź 2019, 13:50
Roamingu możesz nie mieć, ale celki partnera roamingowego w 2G, mogą być rozgłaszane wraz z Playowi. Tym sposobem podczas rozmowy, może wywalić Cie do roamingu, a po zakończeniu rozmowy telefon może niepotrzebnie szukać tego partnera roamingowego, no i niestety pozostać bez sieci. Dlatego wybierz tryb "tylko 3G" i wtedy się okaże gdzie jest problem.
 #1082637  autor: marcin19883
 21 paź 2019, 14:21
Młody.. pisze:
21 paź 2019, 13:50
Dlatego wybierz tryb "tylko 3G" i wtedy się okaże gdzie jest problem.
No i mamy winowajce. Na only 3G wszystko działa. Problemem jest e-gsm Playa pewnie.
 #1082643  autor: Młody..
 21 paź 2019, 16:12
A masz ustawiony automatyczny wybór sieci, czy ręcznie wybierałes Playa z listy?
 #1082645  autor: Młody..
 21 paź 2019, 16:32
Wyglada na to, że jest problem podczas powrotu z celek roamingowych do macierzystej. Z racji wyłączonego roamingu, telefon traci sieć, i pewnie okrojony E-GSM nie chętnie wpuszcza do sieci, to telefon szuka celek na których prowadził rozmowę.
 #1082651  autor: Spacedust
 21 paź 2019, 18:02
Stacja bazowa PLAY na ul. Dąbrowskiego 82 / Polnej w Poznaniu (budynek usługowo-mieszkalny) po rozbudowie o LTE800/LTE2600:

https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5E287D58

Nowa stacja bazowa PLAY na ul. Polnej 27 w Poznaniu (kamienica) – chyba po dwa tribandy Huawei na sektor, pomalowane jakąś szarą farbą (z demontażu), póki co potwierdzone U2100, L800, L1800, L2600 - chyba nie ma U900 i L2100.

Jest to chyba odbudowa za zlikwidowaną stację na ul. Jackowskiego 17 aż 300 metrów dalej.

https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5E1B4363

https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5E586CD8

https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5E1C10C4

https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5E5A27A4
 #1082661  autor: Mixiorek
 21 paź 2019, 20:50
kozien70 pisze:
08 paź 2019, 08:37
Wczorajsza trasa Warszawa->Wyszków->Brok->Małkinia->Ciechanowiec->Brańsk->Bielsk Podlaski. Karta Play z wyłączonym RK.
Niestety słabo to wyglądało i nie chodzi o sam zasięg, który momentami owszem spadał do -125 dBm L800, ale o jakość transmisji danych.
kozien70 pisze:
09 paź 2019, 20:12
To nie kwestia zapychania się L800. Wjeżdżałem w pełny zasięg stacji L800+L1800+L2100+L2600 a transmisja była nadal "zamrożona", komunikat "jesteś w trybie offline".
To zła konfiguracja sieci, a nie zapychające się L800.

Trasa warszawskie Kabaty-Powsin-Konstancin-Jeziorna-Góra Kalwaria-DK 50-DW 801-Wilga-Garwolin-S17-Żyrzyn-DW 824-Puławy.
W tamtą stronę apka polskiego radia (radio dzieciom, chociaż to nie ma znaczenia :-) ). Z powrotem apka RMF. Około 130-140km w jedną stronę. iPhone X.
Transmisja stanęła dwa razy. Raz (standardowo i przewidywalnie) w Brzęścach a drugi raz na sekundę w lesie przed Puławami na DW 801, na wysokości zakładów azotowych. Za każdym razem sama się podnosiła. Reszta trasy bez zacięć i scen. Oba przypadki to moim zdaniem klasycznie słaby/ mizerny poziom/ jakość sygnału.
Na reszcie trasy po prostu działało. Nie zwracałem uwagi na technologię ale zakładam, że był miks LTE/3G. Jak wiadomo logów ze stacjami apple nie przewiduje.

Gęstość stacji na tej trasie jest na średnim poziomie. Nie ma dużych dziur ale do gęstości N! (stacje są głównie naprawdę co chwilę) a nawet Plusa trochę brakuje. Co jak widać pozwala zachować ciągłość transmisji danych przy średnio wymagającym streamingu z lekkim buforem. Wieże 55m robią robotę? :mrgreen:
Pytanie co by było przy połączeniu głosowym albo streamingu >192kbps. Na rozmowę głosową nie miałem za bardzo warunków.

Kozien70
Czy ta Twoja trasa nie była aby głównie po obecnej/ zmienianej strefie na Ericssona? "Może coś, tam nie teges" z konfiguracją albo trwają/ trwały jakieś prace.
Moja to chyba Huawei (?).

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #1082730  autor: marcin19883
 22 paź 2019, 20:25
Mi się po weekendzie poprawił ping. Miałem kiedyś 30-33ms. Dziś mam 21-23ms. Zrobiłem kilka speedtestów i ciągle mam 22ms. Odległość 7.5km a taki ping. :D Ogóleni to PLAY zawsze miał pingi koło 30ms, gdziekolwiek byłem. Orange to zawsze ma 15-20ms.
  • Strona 697 z 703
  • 1
  • 695
  • 696
  • 697
  • 698
  • 699
  • 703
  • 1
  • 695
  • 696
  • 697
  • 698
  • 699
  • 703