kozien70 pisze: ↑07 lip 2019, 21:57
Jestem pozytywnie zaskoczony jakością sygnału macierzystego Play na tej trasie
Kryniczanin pisze: ↑08 lip 2019, 06:00
Kozien ja jestem bardziej pozytywnie zaskoczony po 1500km trasy pociągiem

Ja również jestem zaskoczony ale w negatywnym odczuciu.
Play na rynku jest już chyba 12 lat i takie szlaki (s7) czy główne kolejowe powinien mieć dawno pokryte.
Mnie wcale nie dziwi pokrycie LTE, ponieważ ta sieć się głównie na LTE opiera (patrząc nawet na pasma które ma wykorzystane do LTE). Z
reguły jak nie ma LTE w Play to raczej nie ma wcale tej sieci.
Oczywiście fajnie, że już pokryli (w sumie sami o tym informowali, ze się skupiają na głównych szlakach) ale takie coś powinno już dawno pokryte.
S7 na odcinku Wawa - Gdańsk niestety jeszcze ma dziury.
Taaaa wiem. Zaraz wyskoczą argumenty, ze W3 jest dłuzej na rynku. Tylko że do czasów wejścia Play w Polsce nie było każdej osoby z telefonem komórkowym przy sobie lub co niektórzy mają dwa lub więcej. (Kryniczanin nawet 5 na testach

)
Obecnie telefon komórkowy poza kluczami od domu jest najważniejszą rzeczą każdego człowieka, którą nosi przy sobie.
20-krotna utrata zasięgu macierzystego to tyle co kot napłakał. W T-Mobile było tego 14 razy na tym samym odcinku.
Szacun za testy na takim odcinku
Tylko, ze Twoja metoda ma dwa zasadnicze błędy. Na pewno nie masz 5 takich samych terminali i inaczej się sieć zachowuje podczas reselekcji a inaczej podczas handoveru. Pewnie Play o wiele więcej razy miałby brak usług. Dotyczy to też TM czy innej sieci.
I do tego ja już o tym pisałem jak i @iphoneski (też nie wierzył). W Play często się zdarza, że niby masz LTE a już dawno jesteś poza usługami tej sieci z sygnałem dochodzącym do -140dBm (ale dalej na telefonie LTE).
Dlatego też metoda badania sieci przez @kozien70 czy @Mixiorek ma uzasadnienie, bo oni testują z aktywnym streamingiem. I od razu widać, gdzie sieci klękają.
Nie mniej - baty dla N!

14 razy brak sieci
OmnibusTelko pisze: ↑08 lip 2019, 06:55
Na powrocie włącz RK i policz ile razy do niego ucieknie.
Większość (myślę, że ponad 95% użytkowników sieci Play, bo udzielający się na forum to promil społeczeństwa) właśnie tak korzysta z sieci Play.
Co najciekawsze - gdy Play się nie budował, to RK było największym zbawieniem i zaletą. Gdy teraz się buduje - to największe zło.
No ale nie od dzisiaj fani fioletu są jak chorągiewki.
Chodzi o to, że z opcją RK tej sieci nie da się korzystać i nigdy nie dało.
Niestety Kowalski, który kupuje usługę w Play działa na automacie i musi się z tym RK męczyć i katować. Ale bez RK również w wielu miejscach nie miałby żadnych usług (nawet w miastach gdzie @Mixiorek w Wawie testował i średnio co druga winda w budynku i masz RK) Więc na razie się koło zamyka.
Testy P3 zlecona przez TM (tak wiem, drażliwy temat

) były bez RK (o czym pisał @WellDone), co znaczy, że Play ma potencjał. W końcu wyprzedził tylko o 5 punktów ale wyprzedził Orange. @Kryniczanin właśnie bez RK też ma na to dowód.
BTW
P3 testował szlaki drogowe a nie kolejowe
Jestem ciekaw jak to się zmieni, gdy Play dostawi stacje (pokryje kolejne tereny) a N! skończy z modernizacją sieci o L2100 i uzupełnienie braków L800/L2600.
Suma sumarum. Budują się, widać postęp i oby tak dalej. Bardzo duży postęp w ciągu dwóch ostatnich lat. @Kryniczanin z dwa lata temu na pewno nie napisałby
20-krotna utrata zasięgu macierzystego to tyle co kot napłakał
Znając jego, to pewnie by to przemilczał
W3 niech patrzy, że w wielu miejscach można lepiej i że fiolet do bicia potrafi im pokazać jak się sieć buduje.
Patrząc na ciśnienie w tej sieci na budowę i ilość nowych stacji bo tabelki się muszą zgadzać, koniec budowy to raczej nie koniec 2021. Myślę, że zanim to wszystko wybudują (dzisiaj często ich stacje stoją ale nieuruchomione albo pasma takie byle odhaczyć że nowa stacja stoi) i skonfigurują, to raczej koniec 2022.
Tylko co dalej? Bo powoli cenami się zbliżają do TMobile (budowa sieci kosztuje) i zaraz szpilki które dzisiaj dostaje róż, będzie dostawał fiolet.
W Polsce ludzie kupują usługi kalkulatorem i jakość jest dla nich drugorzędna.
Chyba, że to przygotowywanie na sprzedaż o której się mówi od dawna, gdzie zakupem był zainteresowany Vodafone (nie doszło do skutku bo Play miał braki w zasięgu a Vodafone nie chciał tyle hajsu wyłożyć ile Play chciał, bo trzeba było jeszcze trochę funciaków w budowę włożyć). Wejdzie na rynek Polski jak to robi w Europie zachodniej, łyknie UPC i Play za jednym zamachem
A wtedy bez zastanowienia mogę przechodzić do sieci Vodafone