Temat stricte techniczny więc proponuję nie brać pod uwagę wpisów użytkowników którzy licytują się czy Play wyprzedza konkurencję czy nie. Z faktami się nie dyskutuje, technika to rzecz wymierna i widać jak na dłoni ze Play jest już krok do przodu w stosunku do N! a jak uruchomi 4CC CA to będzie kolejny. Sam mam BTS z 4x4 MIMO, QAM256 pod nosem i jest na tej mapce Play z tym marketingowym 5G Ready. Póki co test na MF980 pokazuje ze mam praktycznie stałe łacze z DL 150-230Mb/s i UL 60Mb/s w agregacji LTE2600+1800( 15MHz)+800. Niestety ale MF980 nie agreguje 3 wysokich pasm LTE, nie ma MIMO4x4 ani QAM 256 na DL, obsługuje już QAM64 na UL. Pora więc na zmianę sprzetu i testy na czyś co wykorzysta w pełni możliwości BTS-a. Pewnie jakiegoś p20 uda się pozyczyć ale interesuje mnie router z 4 CC CA. Na dziś praktycznie M1 lub E5788 ale to MiFi. Ciekawe jak rozwinie się kwestia dwóch sprzętów. Ktoś napisał tu o B818, pozostaje więc czekać że w Play trafi do oferty ale wiadomo ze MIMO4x4 tylko na antenach wewnętrznych. Ale największą nadzieję dla uzytkowników Play widzę w sprzęcie ZTE . W ofercie posiada zewnętrzny punkt dostępowy LTE z 4CC CA , MIM4x4 i QAM256 oraz anteną zewnętrzna kierunkowa 4x4 MIMO, to WF860 będący następca WF830 z 2CC CA oferowanego teraz przez Play. Gdyby w ofercie Play pojawiły się B818 i WF860 sprzętowo praktycznie operator zmiażdżyłby konkurencję. Pozostaje mieć nadzieję ze tak się stanie, to logiczny krok biorąc pod uwagę modernizację sieci Play.
Lubię to tempo gdy operator wchodzi jak drugi na maszt i w zasadzie ekspresowo odpala wszystko co chce. Więcej takich masztów Emitela i kooperacji między operatorami. Żałuję, że Orange powiesił anteny stosunkowo nisko. Liczyłem, że poprawi się zasięg na DK48 w stronę Wyśmierzyc. Jednak w między czasie Orange postawił stację w Falęcicach więc liczę, że ona doświetli ten rejon. Byle zasięg "nie przeleciał" nad doliną Pilicy. Do tego zauważyłem, że TMobile chce wybudować kolejną stację w Wyśmierzycach

Druga stacja Play, która jest w zasadzie poza miastem odetchnie a klienci Play powinni dostać nowe otwarcie w zasięgu i pojemności w mieście. Jak nic dorzucam stację do listy wiosennej wycieczki krajoznawczej.