Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 23 paź 2018, o 11:08

Akurat ten maszt jak i inne Orange chętnie wydzierżawi. Zresztą Play ma na tym maszcie pozwolenie UKE.
Nie wykluczam, że mogą działać równolegle i tak między słowami wyszło, że chyba robią. Tzn. mają plan A na swoją stację i plan B na dowieszkę. Tylko, że czas goni i niby zostały 2 lata ale przy budowie stacji to wcale nie jest długo. Szczególnie w niełatwych miastach.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3815
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 23 paź 2018, o 11:50

Świecie, kuj-pom, od dzisiaj B3 na 15 MHz

Obrazek
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Galaxy S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ST » 23 paź 2018, o 12:05

Z nowości w bazie: Kwilcz przy DK24, maszt i anteny rozsiewcze Orange, +U2100 (tylko). Obiekt P4 działa od kilku tygodni... :-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 368
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 23 paź 2018, o 12:09

W Poznaniu działa już nośna 1474 na 10 MHz:

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 23 paź 2018, o 12:29

A Zielona Góra pewnie dostanie ostatnia. Tak samo jak przy wprowadzaniu LTE dostaliśmy je jako ostatnie większe miasto w Polsce. Nawet małe miasteczka w okolicy już miały. :evil:
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4429188025.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5266
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pastele » 23 paź 2018, o 21:18

Spacedust napisał(a):W Poznaniu działa już nośna 1474 na 10 MHz:

Obrazek



Te rekonufiguracje zachodzą zatem większymi obszarami. Konin też już na 1474.
pastele
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 1
Dołączył(a): 23 paź 2018, o 21:13

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ST » 23 paź 2018, o 22:13

Ale jednak nie całościowo. Na przykład Rawicz (byłe leszczyńskie) ma już 1474, natomiast samo Leszno - jeszcze 1449...
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 368
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ST » 23 paź 2018, o 22:19

Ciekawe, jak na przykład Wschowa albo Góra Śląska (także byłe leszczyńskie, a obecnie lubuskie i dolnośląskie) - mamy tu kogoś? ;-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 368
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez WellDone » 24 paź 2018, o 08:26

Nie wiem czy było pisane - Kraków od dwóch tygodni na nowej nośnej, 10 Mhz
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 480
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8, Redmi Note 5
Sieć: Play, pozostali

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Dodo84 » 24 paź 2018, o 08:48

Gorzów Wielkopolski jeszcze na nośnej 1449 10Mhz.
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 168
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Flash999 » 24 paź 2018, o 10:43

Athantor napisał(a):
mkkot napisał(a):No to info dla wszystkich, którzy spodziewają się nowego nadajnika Play u siebie.

1. Wybudowanie nadajnika, na który jest nowe pozwolenie w wykazie UKE może zająć wiele lat, a nawet nigdy nie nastąpić.
[...]


Tu od wydania decyzji do postawienia masztu minęło 2,5 miesiąca. :-D

:!: (kliknięcie prawym myszy → "pokaż obraz" na stronie ibb po wczytaniu pełnej jakości wyświetla w jeszcze wyższej jakości)
:arrow: Nowy Lipsk dz. nr 176/1, gm. Lipsk, podlaskie, AUG4430, nie działa:
<grafiki>

Te okopcone anteny na dwóch sektorach to chyba ze śmietnika wyciągnęli. :lol:
Wyglądają na niepodłączone?

:arrow: Kopciówka dz. nr 52/6, gm. Suchowola, podlaskie, SKL4402, nie działa:

<grafiki>

Bez zmian od sierpnia. Te dolne anteny to ponoć od Orange po rozdzieleniu Nw!, ale nie pasuje mi to:
-tylko trzy sektory,
-inne azymuty niż wyższych
-play-owe montowanie (wysięgnik)
-po co trzeci zestaw anten?

Skłaniałbym się więc ku temu że to raczej Play niż Nw!

I na koniec prośba @Pawrzes o identyfikację:
Obrazek Obrazek

Złapane w okolicach Trofimówki. Z TA, strzelam: Jasionówka, MON4430? Skindzierz (SKL4490) jeszcze nie działa?

Wiedziałem że zawitasz w mojej okolicy :mrgreen: . Stacja w Nowym Lipsku nie działa, lekko ponad tydzień temu pojawiła się radiolinia. Zgadza się, te dwie anteny na sektor które są okopcone nie są wcale podłączone.

Co do Kopciówki, nie ponoć po "rozdzieleniu N!", a ponoć po uruchomieniu L800/L2600. Chyba, że Play w międzyczasie się tam dowiesił, a N! uruchomiło LTE z innych anten (ale wątpię). Jest tam tyle anten, bo trzeba pamiętać o tych klockach od CDMA ;-)
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1539
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 14:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Athantor » 24 paź 2018, o 19:29

Flash999 napisał(a):Wiedziałem że zawitasz w mojej okolicy :mrgreen: .


Tak właśnie przechodziłem z tragarzami, to pomyślałem że odwiedzę. :lol:

Flash999 napisał(a):Stacja w Nowym Lipsku nie działa, lekko ponad tydzień temu pojawiła się radiolinia. Zgadza się, te dwie anteny na sektor które są okopcone nie są wcale podłączone.


Trochę śmieszne, że chce się im trzeci raz dziergać te 50m. Wygląda jakby nawet nie pociągnięto kabli do tych anten. Ciekawe czemu nie podłączyli od razu.

Flash999 napisał(a):Co do Kopciówki, nie ponoć po "rozdzieleniu N!", a ponoć po uruchomieniu L800/L2600. Chyba, że Play w międzyczasie się tam dowiesił, a N! uruchomiło LTE z innych anten (ale wątpię). Jest tam tyle anten, bo trzeba pamiętać o tych klockach od CDMA ;-)


No jak pisałem, jak dla mnie te najniższe anteny odstają od reszty ilością sektorów, sposobem montowania i azymutem. Brakuje np. sektora w kierunku Skindzierza.
Zobacz że wszystkie wyższe anteny są montowane bezpośrednio do wieży, a te dolne są na takiej samie ramie, jak chociażby ta co na nowolipskim maszcie.
No i nie możliwe by przez ponad pół roku play nie poczynił żadnego ruchu z tą stacją, do której trzeba, tak naprawdę, najmniej działania ze wszystkich w okolicy... :-)

TSD, przydałby się jeszcze maszt gdzieś w Sidrze, bo raczej będą problemy z propagacją na wschód przez te wzniesienie, a anteny nie są nawet skierowane w tę stronę.
:-)
Athantor
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 67
Dołączył(a): 24 sie 2006, o 21:45
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 25 paź 2018, o 01:36

Zielona Góra na 1474 - 10MHz. ;)
@Dodo84 jak Gorzów?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4429188025.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5266
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Flash999 » 25 paź 2018, o 02:19

@Athantor
Pewnie będą musieli robić 3 podejście, bo na zdjęciach nie widać niepodłączonych przewodów (podłączenie 6 anten dla kilku systemów to już makaron). Dziwne, bo stacja jest z nowego projektu i powinna zakładać wszystkie systemy. Zwłaszcza bez sensu jest wciąganie okablowania, bo ten system na pewno podłączyli "na ziemi". Co ciekawe, radiolinia jest skierowana do Kamienia, a nie do Dąbrowy B.

Orurowanie jest po to, by zmieścić dwie anteny na sektor, nic nowego. Spójrz jeszcze na RRU, widać je w środku konstrukcji, przypominają mi Nokia Networks ;-). Playa Huawei są bardziej ożebrowane. Obok anten widać radiolinię, moim zdaniem w kierunku Nowego Dworu. Jeśli Play chciałby zasilić stację to musiałby się kierować najprawdopodobniej w kierunku Dąbrowy (a tam na wieży Play nie ma drugiej radiolinii - tylko jedna w kierunku Augustowa). Niekoniecznie musi to być opóźnienie z winy Play, to obiekt Orange i wstęp musi być dogadany i pod ich nadzorem. W dodatku to nie jest "typowa" stacja, tylko też węzeł radioliniowy. Żeby pokryć teren w kierunku granicy koniecznie potrzebna będzie kolejna stacja, i to nie jedna ;-)
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1539
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 14:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 25 paź 2018, o 02:53

p2225 napisał(a):Jakie na przykład? Chodzi o jakieś dalsze "przepchnięcie" procedur na dokładnie te stacje, na które toczą się postępowania, czy może rozwiązaniem będzie zmiana umiejscowienia masztu? Czy może postawienie w takich miejscach stacji mobilnych, na które wystarczy chyba zgłoszenie i mogą stać jakoś 6 miesięcy? Może tymczasowe odpalenie sygnału z anten innego operatora? Pytam, bo mam na "moich terenach" taki problem, że wójt blokuje nowe stacje na dość sporym obszarze, a planowane umiejscowienie stacji byłoby świetne. Oby po wyborach mu się cudownie odmieniło...

Zmiana inwestora budowy, zmiana lokalizacji, maszty mobilne ale bardziej na peryferiach miast (miejscami też ich nie chcą ludzie/władze), tymczasowe dowieszenia do masztów innych sieci, zmiana parametrów stacji do jednego pasma i anteny na azymut, odblokowany roaming na terenach nieukończonych itp. Oby przegrał on w tych wyborach...

Mixiorek napisał(a):Potworów PZS4430

W budowie, podobnie jak Klwów. Reszty nie znam...

Spacedust napisał(a):Prośba o identyfikację kolejnych stacji PLAY w Poznaniu z E-GSM:

CID 35099 LAC 3031
CID 37323 LAC 3031

Grochowska 36/38
Poznańska 51/53

Athantor napisał(a):@Pawrzes, jak zawsze skłaniam się z prośbą o dopisanie. :smt006
A nie wiesz może czemu tu i przynajmniej jeszcze w Rudnikach (BIA5590) nie chce się dopiąć B3 do agregacji?

Dzięki za kolejne cenne dane, dopisane i widoczne :)
Hm, chyba za szybko badasz te stacje zanim wszystko ruszy pełną parą :wink:

robbo2k napisał(a):Wygląda ze to świeze pozwolenie z 2018roku
Kożuszki- Parcel

Tak, aktywne są wszystkie pasma.

ST napisał(a):Na masztach P4 nie ma takich ułatwień

U nas są a pozostałe aluzje w obliczu tragedii które niestety zdarzają się w tej ciężkiej pracy w każdej dużej firmie są delikatnie mówiąc niestosowne...

Athantor napisał(a):anteny na dwóch sektorach to chyba ze śmietnika wyciągnęli. :lol:
Wyglądają na niepodłączone?

Trzeba dbać o środowisko więc recykling stosowany :-D
Wygląda jakby na start miało ruszyć tylko U900. L800 od razu nie będzie bo projekt powstał sprzed nowymi uzgodnieniami z Białorusią.
Z Nowej Grzybowszczyzny świeci już L1800/2100/800 :-)
Athantor napisał(a):Z TA, strzelam: Jasionówka, MON4430

Strzał celny :-)
Mixiorek napisał(a):Warszawa
ul. Vogla 2

Fajnie, czekamy zatem na przełożenie wajchy :-)
Mixiorek napisał(a):Play dostał po nosie w Chylicach (gmina Konstancin-Jeziorna):
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 98b2849ba/

Mówiłem, żeby wieszali się na maszcie Orange. Mieliby już może anteny a tak zmarnowali kolejne miesiące. Wiem, że własny maszt to własny ale tu nie było i nie będzie łatwo stawiać kratownice.

Ale to jest inna lokalizacja... Chylice to nie Chyliczki ;)

Flash999 napisał(a):Jeśli Play chciałby zasilić stację to musiałby się kierować najprawdopodobniej w kierunku Dąbrowy (a tam na wieży Play nie ma drugiej radiolinii - tylko jedna w kierunku Augustowa).

Tak, natomiast w planach jest 3 radiolinia Play z Dąbrowy do Nowego Dworu i masztu Orange ciekawe w jakim celu... ;-)

Tymczasem w Rybnikach gm. Wasilków stoi nie tylko wieża P4 ale też działa 800/900/1800/2100 a sekcja podlaska milczy na ten temat :)
(eNB 6748)
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2403
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości