Telekomunikacja jak na dłoni






HD Voice w roamingu i między operatorami

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez iphoneski » 12 wrz 2018, o 21:02

3G napisał(a):Jestem troszkę zaskoczony powtarzającymi się doniesieniami o braku HD Voice na linii Plus <-> T-mobile. Sam (Plus) często rozmawiam z dwoma numeracji w T-Mobile i wydaje mi się, że HD voice jest zawsze - niezależnie kto do kogo dzwoni.

Z tego co zaobserwowałem w plusie zależy to od lokalizacji. Na południu kraju działa to lepiej, na północy niestety różnie z tym bywa.
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1041
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Mixiorek » 13 wrz 2018, o 21:58

Play, 3G, Galaxy S8, zasięg macierzysty, Konstancin-Jeziorna -> Orange, VoLTE, Galaxy S7, Warszawa Kabaty. HD Voice.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez p2225 » 22 paź 2018, o 11:14

Właśnie miałem rozmowę z Getin Bankiem i było piękne HD Voice. :D
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5247
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez bobix » 22 paź 2018, o 11:39

Czyli co możemy uznać, że coś się w końcu rusza na infoliniach? :-)
Z moich obserwacji to jest dramat np. infolinia Luxmed to nie wiem czy z jakością głosu nie cofnęła się do lat 80.
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 477
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 8 Plus 64GB
Sieć: Play RBM Energy na karte

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez p2225 » 22 paź 2018, o 11:41

X-kom i poczta polska też ma HD Voice. Coś się powoli zmienia, szkoda tylko, że BOK operatorów komórkowych dalej w AMR-NB.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5247
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez bobix » 23 paź 2018, o 10:08

Dzwoniłem do GB i ja HDV nie miałem.
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 477
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 8 Plus 64GB
Sieć: Play RBM Energy na karte

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez p2225 » 23 paź 2018, o 10:29

Taka różnica, że to oni dzwonili do mnie. :)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5247
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Athantor » 23 paź 2018, o 16:39

Taka ciekawostka, nie wiem czy już była: w Play dzwoniąc na pocztę głosową z wymuszonym 2G połączenie zestawia się w AMR-WB.

Obrazek

Na ucho jakość AMR-NB.
Z wymuszonym 3G ani z CSFB do 3G nie ma WB.
:-)
Athantor
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 67
Dołączył(a): 24 sie 2006, o 21:45
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: Play

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez bed » 23 paź 2018, o 17:44

To może być błąd telefonu po prostu i błędnie wpisane statystyki.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1766
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Athantor » 23 paź 2018, o 18:00

Możliwe. Jednak dźwięk jest inny; jest inny „comfort noise”. Jestem w stanie rozpoznać na ucho i to właśnie mnie skłoniło do sprawdzenia service mode. :-)

Jako że pani po drugiej stronie jest nagrana zapewne w NB, to i jej głos brzmi wąsko.
:-)
Athantor
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 67
Dołączył(a): 24 sie 2006, o 21:45
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: Play

Re: HD Voice

Postprzez marcin19883 » 10 lis 2018, o 00:02

Miałem dziś rozmowę PLAY - a2mobile. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ale dałbym sobie rękę uciąć, że słyszałem HD-VOICE, chociaż telefon a2mobile nie ma HDV. Czy PLAY stosuje sztuczny hd-voice? Polepszenie dźwięki itp w czasie rzeczywistym? Gdzieś o tym czytałem, ale nie wiem jaka sieć tak ma. :D
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1440
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: HD Voice

Postprzez macc » 10 lis 2018, o 07:21

W a2 mobile też kilka razy miałem podczas połączenie do innej sieci komórkowej i stacjonarnej lepszej jakości rozmowę. Nie wiem czy to hd voice ale na pełno znacznie lepsza jakość od tradycyjnej.
http://listen.pls ->Słuchaj za pomocą winamp-<
macc
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1254
Dołączył(a): 3 lis 2012, o 07:17
Lokalizacja: GS
Pochwały: 4
Model telefonu: vodafone, samsung
Sieć: a2 mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 10 lis 2018, o 07:42

@marcin19883 a2mobile zostało przejęte przez Premium Mobile, a oni na swojej platformie mają HD Voice. Być może rozpoczął się proces przenoszenia numerów na własną platformę. Chociaż Play też coś kombinuje z "Always HD Voice" o ile tak to się nazywało. Chyba będzie to działać tylko dla klientów VoLTE i tylko (albo najpierw) wewnątrz sieci.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5247
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez marcin19883 » 10 lis 2018, o 14:11

Hmmm tylko, że telefon z a2mobile nie obsługuje hd voice. Dziwne...
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1440
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: HD Voice w roamingu i między operatorami

Postprzez Johnny » 10 lis 2018, o 17:54

@marcin19883 a może po prostu abonent a2mobile zmienił telefon na lepszy, o czym nie wiesz ? :D
Johnny
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 596
Dołączył(a): 12 gru 2017, o 11:32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości