Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 20 paź 2018, o 16:49

Spacedust, znów troszeczkę mijasz się z prawdą. 256QAM jest od 8 wzwyż, natomiast MIMO 4x4 pojawiło się w XS, XS Max i XR.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1747
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 20 paź 2018, o 16:50

Faktycznie racja.

O 8 piszą tak: "It can do 3xCA with 256QAM or 4xCA with 64 QAM."
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4414
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 20 paź 2018, o 16:54

Nigdy nie widziałem na moim X 4xCA więc w to za bardzo bym nie wierzył ;)
Wiem natomiast, że 256QAM i 64QAM jak najbardziej działa.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1747
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 20 paź 2018, o 19:32

Szkoda, że X nie dostał MIMO 4x4. Takiej klasy telefon powinien to już mieć.

“The iPhone 8, X, only supports 60MHz of aggregation on bands that matter to Americans and Canadians. While Canada has 75MHz, 4x carrier aggregation up and running with Bell and Telus, the phone doesn’t support the 2/4/7/7 setup that they use, limiting the iPhone’s speed on those carriers. In Canada, it’s a 600Mbps phone, or LTE category 12.”
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4414
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 20 paź 2018, o 19:34

Wina dość kiepskiego (jak na tamte czasy) modemu Intela i polityki Apple, aby wszystkie wersje danego telefonu miały tak samo. Modem Qualcomma w wersjach amerykańskich ogarniał to bez problemu, ale miał to wyłączone.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1747
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bxx1 » 20 paź 2018, o 23:20

Orange.Przejechałem trochę po okolicy z aktywnym streamem,zaczynałem na lte 800 i ani razu nie przeskoczył do 1800 i 2600.Wyniki w spedteście i po 50 mb były,nie dziwię się.Jak włączacie stream na 1800 to spada wam w trasie do 800setki?
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 169
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2018, o 23:54

@bxx1 - oczywiście, spada jeśli L1800 słabnie, a w eterze jest mocniejsze L800.
Ostatnio edytowano 21 paź 2018, o 16:25 przez f0ku5, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie popadajmy z jednej skrajności w drugą. Gdyby nie pozwalać na jakiekolwiek odstępstwa (nawet najmniejsze) od tematu wątku to pewnie z 75% postów by musiało zostać edytowane, lub przeniesione. Ten kawałek rozmowy tyczył się technologii działających w ra
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 21 paź 2018, o 08:18

Zasadniczo przypadek przejechania np: całej Warszawy tylko na jednym paśmie to rzecz normalna. Mam tak w N! i ostatnio w Plusie. Podczas aktywnego streamingu terminal trzyma się twardo pasm zasięgowych lub pasma, w którym streaming się zaczął.

Informacja szczególnie dla RicoExus :lol: Konstancin -Jeziorna nadal na 10MHz L1800 i bez L2100. Liczę na pozwolenia w nowym wykazie UKE i odpalenie w najbliższych tygodniach.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3798
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez RicoExus » 21 paź 2018, o 10:41

Mixiorek napisał(a):Informacja szczególnie dla RicoExus :lol: Konstancin -Jeziorna nadal na 10MHz L1800 i bez L2100. Liczę na pozwolenia w nowym wykazie UKE i odpalenie w najbliższych tygodniach.


Powoli tracę sens życia :lol:
RicoExus
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 170
Dołączył(a): 19 lis 2015, o 15:29

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk_ » 21 paź 2018, o 17:33

W ostatnim czasie odpalono stacje:

- Cisownica (woj. śląskie, pow. cieszyński), kościół. Dwa sektory GSM/UMTS900/UMTS2100/LTE800. Tylko Orange.

- Jaworzynka (woj. śląskie, pow. cieszyński), kościół w przysiółku Trzycatek (trójstyk granic PL-CZ-SK). Dwa sektory GSM900/UMTS2100, tylko T-Mobile.

- Przełęcz Kocierska (Targanice, woj. małopolskie, pow. wadowicki). Betonowy słup Orange. Trzy sektory GSM/UMTS900/LTE800 dla obu operatorów.

Poza tym w budowie (zawieszono anteny sektorowe) stacja na wieży P4 w m. Dankowice (woj. śląskie, pow. bielski). Sądząc po zastosowanych antenach będzie to - przynajmniej docelowo - sajt full wypas.
Patryk_
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 888
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:05
Lokalizacja: Beskid Mały
Pochwały: 39
Model telefonu: rozmaite
Sieć: Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 21 paź 2018, o 18:48

Na tej stacji http://btsearch.pl/szukaj.php?search=op ... 1&mode=std sygnał N! leci z anten Playa, ale ostatnio zauważyłem nowe tribandy Huawei (po 2 sztuki na sektor) mniej więcej w połowie wieży, jeszcze niepodłączone.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1979
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 22 paź 2018, o 14:10

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/wyd ... murowaniec
Ktoś może wie jakie częstotliwości i czy Orange też ma wstęp?
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3125
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ3
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez WellDone » 22 paź 2018, o 16:27

800 i 1800 w LTE, 900 i 2100 w UMTS, 900 w GSM. Tylko timo i Play :smt005
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8, Redmi Note 5
Sieć: Play, pozostali

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 22 paź 2018, o 18:11

To i tak nie źle, że dali 800+1800 a nie samo 800.
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3125
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ3
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 22 paź 2018, o 19:09

@WellDone - skąd info o dostępnych technologiach? Trochę jestem zaskoczony, że aż taki wypas działa na tego typu stacji.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości