Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 21 paź 2018, o 11:32

Nie :D
NetMonster przekłamuje czasami różne informacje, parametry
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Galaxy S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 21 paź 2018, o 12:29

Co jakiś czas ktoś wpada i wypisuje cudowne agregacje "widziane" przez Netmonster :mrgreen: Było więc już L800 + L900 w Plusie, było 4CA w Plusie, teraz L800 + L800 z różnych stacji :roll:
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1976
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 21 paź 2018, o 12:44

Za jakiś czas, gdy wdrożą Cloud RAN to zobaczymy agregację z różnych stacji. Ale to pieśń przyszłości, temat jest póki co w powijakach i nikt tego u nas nie ma.
A wyświetlanie jakichkolwiek informacji o CA w wynalazku pt. Netmonster powinno być zabronione. Jest to kompletne nieporozumienie, ilość błędów dyskwalifikuje całkowicie to narzędzie w temacie agregacji. Ludzie to instalują i w ten sposób rodzą się legendy, co i jak gdzie działa.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4772
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 21 paź 2018, o 14:24

Netmonster to chyba(!) bierze neighbour celle jako agregowane częstotliwości, co wiadomo już że jest bzdurą.

Jeśli chodzi o Playa z aktywną transmisją no to nie da się ukryć że jest lipa. Ciągłości bym nie oczekiwał bo:
1. Póki co jeszcze brak dobrego pokrycia...
2. Czego następstwem jest konieczność wykorzystania RK, a tam po zrzucie ustawienia IP się resetują i ponownie DHCP wchodzi w ruch. Nigdy w taki sposób nie uda się utrzymać ciągłości streamingu. No chyba, że ktoś mnie oświeci i uświadczył ładnego handoveru transmisji do roamingu - ja nie. A powrót z roamingu to już totalnie masakra.. Dlatego dzieje się to wtedy kiedy transmisji nie ma/jest znikoma.
3. Często zrzut nie następuje w porę i trzyma macierzysty do granic możliwości... Do takiego stopnia że sygnał jest nienadający się do transmisji.
4. Play ma problem ze zrzutem z LTE do roamingu. z UMTS/GSM działa ok.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 125
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 21 paź 2018, o 14:35

Ubinoob napisał(a): No chyba, że ktoś mnie oświeci i uświadczył ładnego handoveru transmisji do roamingu - ja nie. A powrót z roamingu to już totalnie masakra.. Dlatego dzieje się to wtedy kiedy transmisji nie ma/jest znikoma.


Ja również nigdy. Przejście w trakcie aktywnej transmisji (streaming) do roamingu zawsze "z czkawką". A powrót aktywnej transmisji z roamingu do macierzystej - nigdy. Jeśli w roamingu masz uruchomiony streaming, to nigdy do sieci macierzystej nie wrócisz bez uprzedniego zatrzymania streamu.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4772
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd » 21 paź 2018, o 14:44

Zasięg play się polepsza ale dalej są miejsca gdzie tylko roaming krajowy.
Pozdrawiam :)
www.nowetechnologie474.SPAM www.pakierhakierxd.cba.pl www.tworzeniestron564.cba.pl
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5891
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,S8,K10 2017 dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin Rebtel

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 21 paź 2018, o 14:59

Wkurza mnie jedna rzecz. Gdy siedze na E-GSM, to podczas wybierania numeru, przełącza mnie automatycznie na 3G900 i po połączeniu, wraca na E-GSM. Nie byłoby w tym nic wkurzającego, gdyby nie to, że podczas tego przełączania zasięg znika na kilka sekund. :evil:
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1440
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 21 paź 2018, o 15:36

Jakie urządzenie? Gdzie w playu jest taka sytuacja że terminal siedzi w EGSM zamiast w UMTS/LTE?
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 125
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 21 paź 2018, o 15:43

Ubinoob napisał(a):Jakie urządzenie?

Urządzenie nie ma znaczenia, bo mam tak na dwóch telefonach, bez i z Androidem.
Gdzie w playu jest taka sytuacja że terminal siedzi w EGSM zamiast w UMTS/LTE?

Na wsi, daleko od nadajnika. Przy nie korzystaniu z transmisji danych.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1440
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Nikita_Bennet » 21 paź 2018, o 15:57

ustawiłem korzystanie z LTE, w play ustawione zrzucanie najpierw sieć play potem plus potem tmobile. Jest LTE play, chcę zadzwonić i zrzuca niżej i ogólnie jest lipa, trza wyłączyć LTE i wtedy telefonu da się używać jako telefonu czyli do dzwonienia. Nie wiem kiedy play to ogarnie.
Nikita_Bennet
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 357
Dołączył(a): 5 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: płn Polska
Model telefonu: play i plus i era

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez piotrzet » 21 paź 2018, o 16:10

Skoro wycofują się z RK to raczej nigdy.
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3118
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ3
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 21 paź 2018, o 16:36

Warszawa
ul. Vogla 2
Play ID: WAR1275

Obrazek

Po prawej jeden z sektorów N!:

Obrazek

Tutaj standardowo dla Play:

Obrazek

Obrazek

Póki co w trybie auto na pasmach 4G i 3G terminal nie wykrywa niczego nowego.

Celestynów, maszt Play a w tle niezidentyfikowana konstrukcja. Maszt Play jest na wzniesieniu i chyba zrezygnowali z 1-2 (?) sekcji bo mam wrażenie, że jest niższy niż "standardowe" konstrukcje.

Obrazek

Obrazek

Z pasm LTE brak 2600. Radiolinia skierowana na komin w Karczewie gdzie Play ma spory punkt/ węzeł.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez piotrzet » 22 paź 2018, o 11:03

http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3118
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ3
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 22 paź 2018, o 20:32

Play dostał po nosie w Chylicach (gmina Konstancin-Jeziorna):
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 98b2849ba/

Mówiłem, żeby wieszali się na maszcie Orange. Mieliby już może anteny a tak zmarnowali kolejne miesiące. Wiem, że własny maszt to własny ale tu nie było i nie będzie łatwo stawiać kratownice.
A wyniki wyborów wskazują, że osoba odpowiedzialna za wydział infrastruktury w powiecie dostanie po raz kolejny ważną posadę.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bobix » 23 paź 2018, o 10:04

A myślisz, że Orange tak chętnie się zgodzi? Kiedyś pisałem do Witka żeby dowiesili się do Plusa na jednym maszcie to mi odpisał, że gdyby to było możliwe to już dawno by to zrobili. Do tanga trzeba dwojga. Jeśli jest jakiś strategiczny punkt to raczej chęci nie będzie żeby kogoś wpuszczać... W tym miejscu gdzie pytałem Plus przypuszczalnie nikogo nie chce wpuścić. Orange buduje "obok" swój maszt. Podobnie może być i tu :-)
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 477
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 8 Plus 64GB
Sieć: Play RBM Energy na karte

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości