Telekomunikacja jak na dłoni






HD Voice

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: HD Voice

Postprzez spotify » 29 wrz 2018, o 18:05

@kozien
Nie używam ServiceMode bo nie mam Samsunga. Używam obecnie Iphone 7 oraz Sony X dualsim

Nie twierdzę o jakości połączeń jako takiej, bo już kilka razy pisałeś o wyższym kodeku w Orange.
Tylko w praktyce w czasie jazdy autem Tmobile nie ma dropów tylu jak Orange i nie trzeszczy jak w Orange. Zrzuci na 2G i jedziesz dalej. Orange nie. Nie zrzuca, trzeszczy, zrywa. A jak skoczy do 2G to jakość połączeń - szkoda komentarza. Obecnie w Sony mam dwie karty SIM - Orange i TM. I od razu czuć różnice. Poruszając się po np Gdyni czy w Sopocie - różnicy nie widać/słychać. Słychać, jak pojedziesz w trudniejszy teren.
Teraz chce włożyc na jakiś miesiąc kartę Play i porównać do O (O muszę mieć bo Sony to służbowy a tam moja firma ma abo) Tylko jak rozmawiam ze znajomymi i mi piszą, że Plus mieli wcześniej a obecnie mają Play - i Plus był lepszy , to mam coraz mniejszą ochotę na testy P4.
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 545
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: HD Voice

Postprzez Dodo84 » 15 paź 2018, o 21:52

Ma ktoś może z naszego grona LG G7?
Obecnie posiadam LG G4. W nim sprawdziłem, ze w GSM HD Voice działa na kartach sim T-Mobile i Plusa. Czy na tym smartphonie HD Voice działa w każdej sieci w 2G czy tylko w wybranych?
Jak jest z Volte i VoWifi na softach brandowanych i niebrandowanych?
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 165
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: HD Voice

Postprzez kowal2200 » 16 paź 2018, o 13:26

Jeżeli chodzi o brandowane softy czy nie, to obie usługi działają tylko i wyłącznie u operatora z którego był kupiony LG. Nie wiem czy w przypadku G7 już tego nie zmienili niestety przerabiałem wszystkie możliwe kombinacje jeżeli chodzi o Q6. Jedyne co udało mi się osiągnąć to uruchomienie WiFi Calling na brandzie Play i flashowanie czystym softem aby ten brand zgubić i zostawić działającą usługę.
kowal2200
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 474
Dołączył(a): 10 lis 2014, o 10:13
Model telefonu: S9+ oraz LG Q6
Sieć: Plus Biznes konto 110, Fakt, VM Freemium, SIPdiscount, Halonet, Orange, Play

Re: HD Voice

Postprzez Dodo84 » 17 paź 2018, o 07:05

kowal2200 napisał(a):Jeżeli chodzi o brandowane softy czy nie, to obie usługi działają tylko i wyłącznie u operatora z którego był kupiony LG. Nie wiem czy w przypadku G7 już tego nie zmienili niestety przerabiałem wszystkie możliwe kombinacje jeżeli chodzi o Q6. Jedyne co udało mi się osiągnąć to uruchomienie WiFi Calling na brandzie Play i flashowanie czystym softem aby ten brand zgubić i zostawić działającą usługę.


Czy miałeś okazję sprawdzić jak działa HD Voice w GSM w Q6?. Przyznam szczerze, że planuję zmianę telefonu na nowy lub wymianę baterii w G4 bo już nawet 2 godzin na wyświetlaczu bateria nie wytrzymuje. W T-Mobile mam o tyle fajnie, że jak rozmowa spadnie mi do GSM to HD Voice jest a w Orange i Playu na tym modelu niestety wraz ze spadkiem do GSM/DCS połączenie traci HD Voice co jest uporczywe.
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 165
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: HD Voice

Postprzez jovi123 » 20 paź 2018, o 19:24

Jak wyglada HD voice na kartę czy odstaje od tej jakości w abonamencie jeśli chodzi o sieć orange i tmobile , play nie wchodzi u mnie w rachubę kompletnie , jestem wykończony jakościa rozmów fakt mobile
jovi123
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 125
Dołączył(a): 9 lis 2017, o 18:31

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 20 paź 2018, o 19:56

Czy to abo czy karta: jeden pies. HD Voice działa tak samo. W T-mobile na kartę brak VoLTE i VoWiFi. Taka różnica.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4772
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez bed » 20 paź 2018, o 21:57

A mnie od dawna denerwuje to, że ktoś z Plusa dzwoniący do mnie (nju) nie zawsze ma HD Voice w rozmowie, ale zawsze kiedy to ja dzwonię z nju do tej osoby w Plusie to HD Voice działa. Magia?
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1764
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: HD Voice

Postprzez jovi123 » 22 paź 2018, o 08:49

Witam jak wygląda sprawa w NJU czy względem Orange są przycięcia jakości , ograniczenia priorytetu dostępu do sieci i inne różnice ? i czy w NJU działa HD w 2G i czy zrzuca LTE do 3G w czasie rozmowy
jovi123
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 125
Dołączył(a): 9 lis 2017, o 18:31

Re: HD Voice

Postprzez bxx1 » 22 paź 2018, o 09:01

jovi123 napisał(a):Witam jak wygląda sprawa w NJU czy względem Orange są przycięcia jakości , ograniczenia priorytetu dostępu do sieci i inne różnice ? i czy w NJU działa HD w 2G i czy zrzuca LTE do 3G w czasie rozmowy

Niema żadnych ograniczeń.Priorytet jest taki sam jak w Orange.Korzystam od samego początku z nju.HD w 2G działa.Co do zrzutu z lte(volte),to niewiem,bo mój fon jak wiekszość niema wsparcia w tej sieci.Jeśli chodzi o nju w roamingu,to bardzo polecam.Będąc za granicą,lte śmiga,niema,żadnych lejków.Wszystko idzie z pełną prędkością.
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 169
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: HD Voice

Postprzez f0ku5 » 23 paź 2018, o 21:14

jovi123 napisał(a):czy zrzuca LTE do 3G w czasie rozmowy
Jak masz telefon wspierający VoLTE w Orange to nie zrzuca, jak nie masz to zrzuca... ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1746
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Re: HD Voice

Postprzez jovi123 » 23 paź 2018, o 22:06

f0ku5 napisał(a):
jovi123 napisał(a):czy zrzuca LTE do 3G w czasie rozmowy
Jak masz telefon wspierający VoLTE w Orange to nie zrzuca, jak nie masz to zrzuca... ;)

widzę że masz X działa u ciebie?, jaj mam 8 i jak na razie często zrzuca do 3G chyba tylko raz udłao się rozmawiać w LTE w T-mobile tak samo?
jovi123
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 125
Dołączył(a): 9 lis 2017, o 18:31

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 23 paź 2018, o 22:14

Jeśli masz słaby sygnał LTE to tak będzie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4772
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez f0ku5 » 23 paź 2018, o 22:15

jovi123 napisał(a):widzę że masz X działa u ciebie?, jaj mam 8 i jak na razie często zrzuca do 3G chyba tylko raz udłao się rozmawiać w LTE w T-mobile tak samo?
Działa, działa. Zadzwoń na infolinię Nju i dowiedz się, czy aby na pewno masz to włączone. Ustawienia telefonu też sprawdź.
Jeżeli jesteś w zasięgu LTE i VoLTE masz poprawnie aktywowane to nie ma siły, żeby Cię zrzucało do 3G. Ewentualnie jak masz słaby zasięg.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1746
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 31 paź 2018, o 09:22

Z kronikarskiego obowiązku: iOS 12.1, ustawienia sieci Orange 34.0, nadal brak HD Voice w 2G na japkach.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4772
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: HD Voice

Postprzez kozien70 » 3 lis 2018, o 12:55

Czy ktoś ma pod ręką Nokię C5 z brandem Orange i jest w stanie zweryfikować, czy obsługuje HD Voice w 3G i 2G? Chodzi zarówno o C5-00 (RM-645) jak i C5-00.2 (RM-745)
Z brandem T-mobile wiem, że obsługuje.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4772
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości