Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez doktor » 19 paź 2018, o 16:16

Gdzie w Netmonitor jest numer eNodeB?
https://www.speedtest.net/pl/result/a/4392989590
LTE2600+LTE1800+LTE800

http://www.speedtest.net/result/7676107800.png
GPON w domu
doktor
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 453
Dołączył(a): 22 lis 2005, o 11:44
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 3
Model telefonu: LG G6
Sieć: Play, Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez dagonPL » 19 paź 2018, o 16:50

Obrazek
Kliknij aby powiększyć

44 TAC
17001 eNodeB
W nawiasie sektor, dalej PCI i na końcu nośna
Przy WCDMA przed PCI jest RNC
W ustawieniach NetMonitora musisz zaznaczyć opcję "Pokazuj LTE eNodeB oraz sektor"
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Galaxy S8+
Sieć: Play, Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bxx1 » 19 paź 2018, o 23:21

Że plus szaleje u mnie na wioskach dodaje wszędzie lte900 i 1800..ok,orange jeszcze lepiej,tu gdzie było lte800 jest dodawane 2600.W tych miejscowościach jest światłowód.Wyniki i plusa i orange to 80/100 mb.Skoro w dużych miastach ich oprotestowali,to nie zdziwie się,jak niedługo zobaczę lte800+1800+2100+2600 4ca na wioskach.Pewnie i poleci ze 200/300mb.Tylko jaki ma to sens?A u siebie 2600 nie idzie sie doprosić...
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 170
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zwariowany.kurczak » 19 paź 2018, o 23:32

bxx1 napisał(a):Tylko jaki ma to sens


A taki iż jak reklamujesz "milionpincetstodziewięćset" Mb/s, to ma być do dostępne nawet na wioskach, gdzie wciskasz zestawy z antenami dachowymi LTE. Inaczej kupią światłowód i lipa będzie ze SmartDom na dożywocie... Co innego stacje na odludziach, GSM/UMTS900/LTE800/900 wystarczy.
max http://www.speedtest.pl/test/191863174
zwariowany.kurczak
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 570
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez doktor » 20 paź 2018, o 08:06

To u mnie jest tak. Zasięg ze stacji w lini prostej 5,8km. Widoczność optyczna. Zasięg na zewnątrz.
Obrazek
Ostatnio edytowano 20 paź 2018, o 08:09 przez doktor, łącznie edytowano 1 raz
https://www.speedtest.net/pl/result/a/4392989590
LTE2600+LTE1800+LTE800

http://www.speedtest.net/result/7676107800.png
GPON w domu
doktor
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 453
Dołączył(a): 22 lis 2005, o 11:44
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 3
Model telefonu: LG G6
Sieć: Play, Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2018, o 08:09

220149 - istotnie stacja Orange/N! Łany Tyczyńskie

W N! jest to o tyle fajnie, że nr eNodeB pokrywa się z numerem pozwolenia radiowego (trzeba tylko "obciąć" pierwszą cyfrę, w Tm jedynkę a w O dwójkę)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez doktor » 20 paź 2018, o 08:29

O tej zależności nie wiedziałem. THX
Teraz czekamy na nową stację na maszcie Play ID: RZE3813 oraz na LTE2100
https://www.speedtest.net/pl/result/a/4392989590
LTE2600+LTE1800+LTE800

http://www.speedtest.net/result/7676107800.png
GPON w domu
doktor
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 453
Dołączył(a): 22 lis 2005, o 11:44
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 3
Model telefonu: LG G6
Sieć: Play, Orange

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 20 paź 2018, o 08:54

„W III kwartale 2018 r. niemiecki T-Mobile uruchomił ponad 400 nowych stacji bazowych (BTS). Stacje wybudowano zarówno w centrach miast, jak i w tzw. białych plamach na terenach wiejskich.”

https://www.telko.in/deutsche-telekom-c ... nowymi-bts

Jak oni mogą 400 to my chyba możemy z 200? ;) przynajmniej spróbować.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3802
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Kuba5262 » 20 paź 2018, o 10:46

Czy ktoś z warszawskiego bemowa/chrzanowa zauważył, żeby coś było pogrzebane z siecią tmopl?
Dziś rano jakoś download mi przyspieszył z około 30-40 do prawie 100 i to wewnątrz mieszkania. Niestety na swojej xperii nie widzę co z czym agraguje poza info bandu 3 lub 7
Kuba5262
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 28 mar 2017, o 21:17
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Xperia XZ2 Compact
Sieć: T-mobile.pl

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 6230i » 20 paź 2018, o 15:42

Przypomnijcie jakie sa predkosci na 2100 lte?
6230i
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 21:30
Lokalizacja: z daleka

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 20 paź 2018, o 15:55

Max na LTE 2100 to 75 Mb/s
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3131
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ3
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 paź 2018, o 16:14

W terminalu z modulacją 64QAM czyli np. LTE kat 4 lub 6 - zgadzam się. W urządzeniu wyższej kategorii z modulacją 256QAM będzie ok. 30% więcej.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 20 paź 2018, o 16:30

Tak zgadza się. Czyli dokładnie z modulacją 256QAM około 100 Mb/s
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3131
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ3
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 20 paź 2018, o 16:32

Od którego modelu Iphone, jeśli oczywiście występuje jest 256QAM?

EDIT
Dzięki @Spacedust ;)
Ostatnio edytowano 20 paź 2018, o 16:38 przez spotify, łącznie edytowano 1 raz
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 562
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 20 paź 2018, o 16:37

XS i XS Max oraz może XR
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości