Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 18 paź 2018, o 02:04

spotify napisał(a): Więc nadal na RK jest skazany.
Gdzie nie ma problemów z możliwością postawienia stacji mają pokrycie. Jeśli braki to albo problem z postawieniem albo uzasadnienie ekonomiczne (w Plusie pewnie nawet chęci).
Już nie przesadzaj, że kilka lat temu. Pewnie już od wejście P4 na rynek, tylko plany odłożyli na półkę :) W moich terenach sprawdziłem pozwolenia (tydzień temu przeglądałem, gdzie jeszcze P4 coś planuje na peryferiach) i większość to są nie bieżąco załatwiane sprawy z budowaniem stacji (góra sprzed 1,5 roku)
KONIEC OT, bo trochę zboczyliśmy z tematu.

Nie odkrywaj Ameryki na nowo, tam gdzie sieć nie jest ukończona lub stacja musiała być zlikwidowana to roaming się przydaje i to wie każdy, po co 100 razy to powtarzać?
Taaa jasne, takich spraw jest nadal sporo: https://ostrowiecka.pl/2017/03/02/kilku ... zasiegiem/
Od kilku tygodni mieszkańcy tych okolic mają zasięg wyłącznie sieci Play :-)

Nie przesadzam, kompletnie nie znasz przewlekłego postępowania administracyjnego. Znam setki spraw które nie zakończyły się do dziś, utknęły w sadach, oprotestowywane i uchylane decyzje w SKO w nieskończoność, plany miejscowe zakazujące budowy stacji itd. W GUNB pojawiają wnioski tylko z prawomocną decyzją celu publicznego a i wydane pozwolenia na budowę też są oprotestowywane. Tu od 2010 trwa walka http://bip.gniewoszow.pl/upload/decyzjaP4odm.pdf i końca nie widać, takich miejsc jest wiele! Albo jak nie protestują sąsiedzi inwestycji to nie chcą stacji włodarze i radni i takich spraw też jest wiele. W miejscach niekonfliktowych sieć powstaje obecnie ekspresowo. Z nowszych projektów są w większości maszty na terenach mało zurbanizowanych i czasem w takich miejscach mogły być też odłożone na później ale na terenach gdzie inwestycje szybko się zwracają i jest słaby zasięg własny to Play od dawna się stara postawić BTS. Niemniej jest przygotowanych kilka alternatywnych rozwiązań aby powstały do 2020 roku również w takich miejscach gdzie nie szans otrzymać prawomocnego pozwolenia w toczących się postępowaniach. A koniec 2020 nie oznacza końca rozbudowy sieci!

@WellDone, nie starcza czasu aby interesować się dalekimi miastami... A w Krakowie protesty zablokowały setki lokalizacji a władze też nie są przychylne telefonii komórkowej...

@mkkot, Grupa Cyfrowego Polsatu wlicza wszystkie lokalizacje swoich zależnych spółek.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2400
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 18 paź 2018, o 02:05

kozien70 napisał(a):No, fakt. Nie kumasz.
Zważywszy na to, ile kanałów ma DCS, ile te skrawki E-GSMu i dlaczego E-GSMu z taką liczbą kanałów nie można odpalić na każdej stacji.
A telefonów "tylko 2G" jeszcze sporo.


Dla samych rozmów nie wystarczy E-GSM?
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1434
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 18 paź 2018, o 02:27

Wszystko zależy od lokalizacji, od czasu refarmingu na UMTS900 technicznie nie był możliwy do uruchomienia na każdej stacji - szczególnie miejskich. Przy dynamicznym przydzielaniu może wystarczy w większości miejsc i stacje może nie będą w ogóle potrzebowały przydzielać dodatkowych kanałów GSM1800.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2400
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 18 paź 2018, o 05:58

Ale mi nie tłumacz, jaka jest różnica między G1800 a G900. Doskonale pamiętam czasy Idei. Miałem u nich numer od 97r.
:D :D :D :D :D :D :D :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Podziwiam miałeś numer w Idei wiele miesięcy przed startem sieci który był 1 marca 1998.

Niech każdy przeczyta sobie te rewelacje i zapamięta jak one są zgodne z rzeczywistością :-D :-D :-D :-D
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3786
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP20
Sieć: W4 i dziewica

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 18 paź 2018, o 06:25

Kryniczanin napisał(a):Podziwiam miałeś numer w Idei wiele miesięcy przed startem sieci który był 1 marca 1998.

Czujny :mrgreen:
Błąd czeski. Szybko pisałem na klawiaturze i kliknęło mi się 979. Zamiast skasować 7 skasowałem 9. Od 99 a dokładnie koniec 99r (na gwiazdkę pod choinkę :D ).
Pawrzes napisał(a):Nie przesadzam, kompletnie nie znasz przewlekłego postępowania administracyjnego. Znam setki spraw które nie zakończyły się do dziś, utknęły w sadach, oprotestowywane i uchylane decyzje w SKO w nieskończoność, plany miejscowe zakazujące budowy stacji itd.

Znam, bo kiedyś w tym pracowałem ;)
Niektóre sprawy się do dzisiaj ciągną i to u każdego opa. Już wiele lat temu było wiele protestów ale nie na taką skalę jak dzisiaj.
Jasne, że do 2020r Play nie skończy rozbudowy. To jest jak zywy organizm. Czeka nas zaraz 5G lub 6G Ultra ;)
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 540
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 18 paź 2018, o 07:58

@Pawrzes - cieszę się, że sprawa telemetrii nie jest w Play bagatelizowana :) Nie chciałbym stracić roboty :)
Zastanawia mnie jeszcze, czy wyłączenie roamingu krajowego w Poznaniu spowoduje tylko brak mozliwości ręcznego logowania do sieci partnerów roamingowych czy też (dla np. dla uruchomionego ponownie GSM lub istniejącego DSC) w przypadku słabej jakości sygnału macierzystego dojdzie do handoveru z siecią partnera roamingowego. Jak wiemy w DCS Play są wpisane sąsiednie komórki T-Mobile.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 489
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 18 paź 2018, o 09:21

Pawrzes napisał(a):Niemniej jest przygotowanych kilka alternatywnych rozwiązań aby powstały do 2020 roku również w takich miejscach gdzie nie szans otrzymać prawomocnego pozwolenia w toczących się postępowaniach. A koniec 2020 nie oznacza końca rozbudowy sieci!

@WellDone, nie starcza czasu aby interesować się dalekimi miastami... A w Krakowie protesty zablokowały setki lokalizacji a władze też nie są przychylne telefonii komórkowej...

Jakie na przykład? Chodzi o jakieś dalsze "przepchnięcie" procedur na dokładnie te stacje, na które toczą się postępowania, czy może rozwiązaniem będzie zmiana umiejscowienia masztu? Czy może postawienie w takich miejscach stacji mobilnych, na które wystarczy chyba zgłoszenie i mogą stać jakoś 6 miesięcy? Może tymczasowe odpalenie sygnału z anten innego operatora? Pytam, bo mam na "moich terenach" taki problem, że wójt blokuje nowe stacje na dość sporym obszarze, a planowane umiejscowienie stacji byłoby świetne. Oby po wyborach mu się cudownie odmieniło...

Śmiesznie by było gdyby w Krakowie zmieniła się władza i wszystkie decyzje byłyby wydawane pozytywnie. :mrgreen:
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5240
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Mixiorek » 18 paź 2018, o 09:28

Pawrzes napisał(a):
Mixiorek napisał(a):Wiesz coś o Cieciszewie? Prawomocne PNB chyba już jest?

Podobno trwa już budowa :-)

Wreszcie!!! Postaram się podjechać w najbliższych dniach.

Gotowy jest fundament do przykręcenia rurowej wieży typu Monobot stacji WAR1214 na końcowej działce ul. Okrzeszyńskiej na Kępie Zawadowskiej

Monobot :smt023 w okolicy są takie dwie konstrukcje.

Sprawdzisz w wolnej chwili Idzikowice OPC4411, Końskie KNS3303, Potworów PZS4430 i Małoszyce OPC4402 ? Tam też już może się coś dziać. Mam nadzieję.

bxx1 napisał(a):Hehe dobre.I powiedz im że masz np.120gb za 5 euro.Niemcy są w niesamowitym tyle,jeśli chodzi o net mobilny.Lte od tibombaja jest wszędzie.Tylko co mi z takiego lte jak na karcie mam 1gb,a w abonamencie jest wcale nie lepiej.Wszyscy narzekają,łazisz po galeriach itp gdzie jest darmowe wifi,i jest nieźle zawalone,no niema się co dziwić.Szkoda że mimo takich limitów,prędkości są nierewelacyjne..

Hmm:
https://www.telekom.de/unterwegs/tarife ... one-tarife

Dla nich 40-70EUR to niewiele.

Pawrzes napisał(a):Tu od 2010 trwa walka http://bip.gniewoszow.pl/upload/decyzjaP4odm.pdf i końca nie widać

Dobry przykład z trasy do Kazimierza, którą zrobiłem. Właśnie tam jest największa dziura w zasięgu Play.

p2225 napisał(a):Śmiesznie by było gdyby w Krakowie zmieniła się władza i wszystkie decyzje byłyby wydawane pozytywnie. :mrgreen:

Majchrowski pewnie wygra ponownie.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3788
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 18 paź 2018, o 16:41

Sprawdziłem na miejscu bardzo dokładnie. DCS na starej numeracji i na obu stacjach w Poznaniu mamy po 3 sektory EGSM.

Kanały 975, 976, 977, 997, 998, 999

2G;06;34707;;3031;;;kanał 976;900;os. Tysiąclecia 5-6 +EGSM900 PLAY
2G;06;34708;;3031;;;kanał 999;900;os. Tysiąclecia 5-6 +EGSM900 PLAY
2G;06;34709;;3031;;;kanał 997;900;os. Tysiąclecia 5-6 +EGSM900 PLAY

2G;06;33774;;3031;;;kanał 975;900;ul. Katowicka 11D +EGSM900 PLAY
2G;06;33775;;3031;;;kanał 977;900;ul. Katowicka 11D +EGSM900 PLAY
2G;06;33776;;3031;;;kanał 998;900;ul. Katowicka 11D +EGSM900 PLAY

Priorytet jest większy, bo samo wpada. Można łatwo wrócić do DCS włączając na chwilę tryb samolotowy, ale po chwili i tak samo wraca do E-GSM.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 18 paź 2018, o 19:17

Dąbie, pow. krośnieński - stacja z grudnia z zestawem U900+U2100+LTE2100, dostała w ciągu ostatnich 2 tygodni dodatkowo LTE800 i LTE1800. Niestety zapomniałem sprawdzić 2G.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5240
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 18 paź 2018, o 20:35

spotify napisał(a): Wymagający jestem i wkurza mnie to, że żadna sieć nie działa jak powinna :mrgreen:

Ty to chyba musisz pojechać na miesiąc na Filipiny, tam poużywać telefonu i wrócić do Polski. :D
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2390
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez RobsonRZN » 18 paź 2018, o 20:37

Zauważyliście, że Play dostał nową adresację ? Wcześniej widziałem tylko 94.x.x.x i 46.x.x.x, a teraz też wpada 5.x.x.x . Nie zmienia to nic w funkcjonowaniu sieci, ale raczej warte odnotowania.
RobsonRZN
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 106
Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 12:05

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Barciur » 18 paź 2018, o 21:06

ja.michal napisał(a):
spotify napisał(a): Wymagający jestem i wkurza mnie to, że żadna sieć nie działa jak powinna :mrgreen:

Ty to chyba musisz pojechać na miesiąc na Filipiny, tam poużywać telefonu i wrócić do Polski. :D

Wystarczy na Ukrainę - niedziałający Edge na większości zadupia, 3G tylko w miastach, zapchane 4G w centrach odpalone w marcu. ;)
Barciur
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 201
Dołączył(a): 9 mar 2009, o 22:55
Lokalizacja: Pennsylvania / USA
Pochwały: 4
Model telefonu: Nokia 6
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 18 paź 2018, o 21:07

No bliżej i jakiś pakiet roamingowy można dostać. ;) Z Filipinami gorzej. :D
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2390
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez WellDone » 18 paź 2018, o 21:58

Cześć,

Play odpalił L2600 na poniższej stacji. Mogę prosić o dodanie do bazy? Albo jak ja mam to zrobić?

Lokalizacja:
Play (26006) ID: KRA0123
Kraków, ul. Makuszyńskiego 19 - miejska noclegownia

Obrazek
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8, Redmi Note 5
Sieć: Play, pozostali

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 10 gości