Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 17 paź 2018, o 21:44

Chodzi o zasięg a nie pojemność. Obecnie telefony GSM only (te nowe często gorzej łapią zasięg niż smartfony) generują duży udział w roamingu bo DCS Playa ma niski priorytet i można sporo miejsc w budynkach znaleźć gdzie G1800 już nie jest w stanie się przebić przez mury ale jest własny U900 czy GSM900 partnerów a wyłączając docelowo roaming jakiś odsetek klientów czy urządzeń telemetrycznych straciłby zasięg, stąd pewnie przywracanie E-GSM.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2401
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 17 paź 2018, o 21:55

Pawrzes napisał(a):ale jest własny U900 czy GSM900 partnerów a wyłączając docelowo roaming jakiś odsetek klientów czy urządzeń telemetrycznych straciłby zasięg, stąd pewnie przywracanie E-GSM.

O rany..... Tyle lat na rynku, miasta oczkiem w głowie a Play nie potrafi jeszcze zapewnić zasięgu w miastach na macierzystej sieci. Przecież to wstyd.
Poza miastami to jeszcze jakoś do wytłumaczenia ale w miastach?
Oni się kiedyś uwolnią z RK czy do co najmniej 2025r będą latać przynajmniej voice po RK?
Dopóki w Playu jest RK to sieć się nie nadaje do używania na telefonie. Co najwyżej po pokryciu Polski tylko i wyłącznie jako internet mobilny.
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 17 paź 2018, o 22:10

Nic nie rozumiesz! GSM1800 ma mniejszy zasięg obszarowo i jest bardziej podatny na tłumienie niż GSM900 i tu chodzi o propagację tych pasm w tej samej technologii!
Np. w domku letniskowym nie mam zasięgu DCS Play (również jak rozsiewane było przez T-Mobile) ale jest własny UMTS900 i GSM900 Plusa (działa dobrze) i N! (działa tragicznie, nie da się rozmawiać, zrywa rozmowy itp.) więc bez roamingu telefon GSM only pozostał by bez zasięgu, odbierał by G1800 tylko na zewnątrz pomimo, że zasięg innym pasm jest identyczny jak N! ale jakościowo znacznie lepszy na ten moment a stacje P4 są w tych samych lokalizacjach co N!
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2401
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 17 paź 2018, o 22:33

Ja dobrze rozumiem. GSM1800 nie daje rady, to muszą zwiększać kanały G900.
Skoro piszesz, że ma się wspomagać GSM900 w roamingu (pewnie U900 też) to znaczy, że nie potrafi jeszcze sam działać. Piszę o miastach a nie o domku letniskowym. Zwróciłem uwagę na miasta a nie tereny wioch. Nawet jak gdzieś nie będą mieli zasięgu to i tak będą w sytuacji jak inni i tak to lepiej niż z RK . Żadna sieć 100% Polski nie pokryje. Ale braki zasięgu w miastach po tylu latach to wstyd, bo nawet sami tego dzisiaj boją.
Nie próbuj bronić na siłę tylko weź to na klatę.
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez WellDone » 17 paź 2018, o 22:39

Ja pierdziele, jak ty chłopie ciągle narzekasz :lol:
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8, Redmi Note 5
Sieć: Play, pozostali

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 17 paź 2018, o 22:45

Wymagający jestem i wkurza mnie to, że żadna sieć nie działa jak powinna :mrgreen:
Najlepiej to chyba trzeba mieć 4 telefony z 4 kartami :D
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 17 paź 2018, o 22:48

Mixiorek napisał(a):Mam wrażenie, że odpalili stację w Wildze po drugiej stronie Wisły.

Tak, na start wszystkie pasma z 4 sektorów.
Mixiorek napisał(a):Wiesz coś o Cieciszewie? Prawomocne PNB chyba już jest?

Podobno trwa już budowa :-)

Gotowy jest fundament do przykręcenia rurowej wieży typu Monobot stacji WAR1214 na końcowej działce ul. Okrzeszyńskiej na Kępie Zawadowskiej:
Obrazek


@Halset, dalej nic nie rozumiesz! Chodzi o obszary z taką samą siatką lub lepszą niż inne sieci! Tak samo było w Idei w Warszawie, przez jakiś czas ich sieć GSM1800 była gęściejsza niż GSM900 Plusa i Ery ale wewnątrz budynków to zasięg Idei ginął najczęściej. To jest specyfika tych częstotliwości a nie sieci!
Tam gdzie ludzie nie chcą stacji to są braki, tam gdzie nie ma problemów to te obszary są doskonale pokryte a na obszarach peryferyjnych wnioski o maszty zostały złożone kilka lat temu aby prawomocną zgodę uzyskać w najbliższym czasie.
Ostatnio edytowano 17 paź 2018, o 22:57 przez Pawrzes, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2401
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez WellDone » 17 paź 2018, o 22:55

No widzisz, ja patrze na to z innej strony. Nawet jak widzę, że jest coś do doopy to cieszę się jak gdzieś indziej, gdzie wcześniej było do doopy już nie jest do doopy :D

Dużo podróżuje po świecie i uwierz mi, naprawdę mamy świetne i mega tanie usługi telekom, przejedź się chociażby po bogatych Niemczech i ciesz się wszechobecnym EDGEM :D
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8, Redmi Note 5
Sieć: Play, pozostali

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bxx1 » 17 paź 2018, o 23:12

WellDone napisał(a):No widzisz, ja patrze na to z innej strony. Nawet jak widzę, że jest coś do doopy to cieszę się jak gdzieś indziej, gdzie wcześniej było do doopy już nie jest do doopy :D

Dużo podróżuje po świecie i uwierz mi, naprawdę mamy świetne i mega tanie usługi telekom, przejedź się chociażby po bogatych Niemczech i ciesz się wszechobecnym EDGEM :D

Hehe dobre.I powiedz im że masz np.120gb za 5 euro.Niemcy są w niesamowitym tyle,jeśli chodzi o net mobilny.Lte od tibombaja jest wszędzie.Tylko co mi z takiego lte jak na karcie mam 1gb,a w abonamencie jest wcale nie lepiej.Wszyscy narzekają,łazisz po galeriach itp gdzie jest darmowe wifi,i jest nieźle zawalone,no niema się co dziwić.Szkoda że mimo takich limitów,prędkości są nierewelacyjne..
Ostatnio edytowano 17 paź 2018, o 23:16 przez bxx1, łącznie edytowano 1 raz
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 169
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez WellDone » 17 paź 2018, o 23:14

@Pawrzes
A czy posiadasz jakies informacje na temat rozwoju PLAY-a w Krakowie? Jednak czasami przydaje się teraz RK, bo mając w "zapasie" Orange który ma większą siatkę nadajników czasami w jakimś garażu czy inny podziemnym pubie ten roaming wskoczy :)
Albo obszar Galerii Krakowskiej i okolicy. Praktycznie centrum miasta a Play tam często leży i kwiczy :)
Będą jeszcze jakieś nowe nadajniki w mieście? Dodawane sektory? Rozbudowa o pasma to wiem, że jest ciągle w toku natomiast ciekawi mnie czy coś oprócz tego...
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8, Redmi Note 5
Sieć: Play, pozostali

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 17 paź 2018, o 23:19

P4wrzes
Ale mi nie tłumacz, jaka jest różnica między G1800 a G900. Doskonale pamiętam czasy Idei. Miałem u nich numer od 97r. "Idea sieć miastowa", gdzie poza tereny miasta stacje tylko GSM1800 i zasięgu praktycznie brak. Jak budowali N! w końcu postawili na stacjach G900 bo wcześniej było słabo.

Nawet jak te kanały przeznaczy na dodatkowe egsm żeby wspomóc DCS1800 nie jest w stanie sam zapewnić zasięgu. Do tego zmierzam. Nie wszędzie ma taką samą lub lepszą siatkę i to dotyczy miast. Więc nadal na RK jest skazany.
Tam gdzie ludzie nie chcą stacji to są braki, tam gdzie nie ma problemów to te obszary są doskonale pokryte a na obszarach peryferyjnych wnioski o maszty zostały złożone kilka lat temu aby prawomocną zgodę uzyskać w najbliższym czasie.

Każda sieć tak robi. Gdzie nie ma problemów z możliwością postawienia stacji mają pokrycie. Jeśli braki to albo problem z postawieniem albo uzasadnienie ekonomiczne (w Plusie pewnie nawet chęci).
Już nie przesadzaj, że kilka lat temu. Pewnie już od wejście P4 na rynek, tylko plany odłożyli na półkę :) W moich terenach sprawdziłem pozwolenia (tydzień temu przeglądałem, gdzie jeszcze P4 coś planuje na peryferiach) i większość to są nie bieżąco załatwiane sprawy z budowaniem stacji (góra sprzed 1,5 roku)
KONIEC OT, bo trochę zboczyliśmy z tematu.
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 paź 2018, o 23:27

Widzę coś jeszcze na kanale 976 i 999, czyli mamy 976, 977 oraz 999.

Jakoś się dziwnie to zachowuje, nawet wymuszenie PLAY i GSM900 powoduje utratę zasięgu i ciągle szuka sieci, po dłuższej chwili loguje się do tego E-GSM i potem znika - musi być bardzo mocno skręcone (20W nie więcej). Na liście sieci nie widać PLAY w tym paśmie.

Kolejny sektor tej samej stacji tj. chyba Tysiąclecia:

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 18 paź 2018, o 00:36

Ja nie kumam Playa, dlaczego na nowych stacjach daje tylko DCS. A dopiero po kilku miesiącach gsm900. :D Mam nadzieje, że DCS zniknie całkowicie na rzecz LTE1800.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1451
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 18 paź 2018, o 00:41

No, fakt. Nie kumasz.
Zważywszy na to, ile kanałów ma DCS, ile te skrawki E-GSMu i dlaczego E-GSMu z taką liczbą kanałów nie można odpalić na każdej stacji.
A telefonów "tylko 2G" jeszcze sporo.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez mkkot » 18 paź 2018, o 00:55

A czy to nie jest tak z tą siecią Plusa, że chociaż niektóre lokalizacje należą tylko do Sferii, Centernetu lub Aero2 i abonenci Plusa, chociaż mają z nich zasięg, to nie wliczają się one do tych niecałych 8 tysięcy stacji?

Co do pokrycia kraju, to jest z tym słabo niestety w Plusie. Mam dziadka w Sośnicy - Gliwicach i u niego w domu na parterze z praktycznie całą ścianą przeszkloną Plusa nawet nie pokazuje na liście sieci. Inni operatorzy działają, w tym Play na swoim zasięgu. Schronisko Przegibek i tamtejsze okolice - także brak jakiegokolwiek zasięgu Plusa. Podobnie schroniska w Tatrach na skutek umowy PTTK otrzymują już porządny zasięg Networks, podczas gdy Plusowi zostanie tam jakieś bardzo złej jakości 2G i to też nie wszędzie. Praktycznie centrum Wrocławia, blisko dworca, mieszkanie koleżanki na parterze w blokach - poleciłem jej zmienić operatora, bo nie dało się z nią porozmawiać na Plusie - ciągle rwało głos i nie było HD-Voice, zrzucało do 2G. W tym samym miejscu Networks -50dBm, Play -80dBm. Jankowice koło Kuźni Raciborskiej - stacja Networks! już stoi i wkrótce ruszy, a Plusa wewnątrz budynków często nawet nie znajduje na liście sieci.

Jestem bardzo ciekawy jak te 9k stacji Playa będzie się sprawdzało i czy faktycznie wszędzie wszędzie będzie zasięg bez RK. Szczególnie w górach, gdzie Playowi będzie się pewnie ciężko podczepić pod nadajniki na schroniskach.
mkkot
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 354
Dołączył(a): 25 maja 2012, o 13:01
Lokalizacja: Śląsk
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 14 gości