Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez 3G » 12 paź 2018, o 11:19

Mixiorek napisał(a):Jestem fanboyem Orange, T-Mobile, Play i trolluję wiecznie Plusa :mrgreen:

Tego nie powiedziałem :) Myślałem, że jako stały bywalec forum takie rzeczy masz w jednym paluszku :wink:
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1976
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 12 paź 2018, o 11:22

Napisałem już, że akurat tego nie przyswoiłem a Plusa nie używam na co dzień ;-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3797
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 12 paź 2018, o 14:42

3G napisał(a):może po prostu S7 nie obsługuje B38+B38.

Obsługuje.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4222
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Spacedust » 12 paź 2018, o 15:42

Stacja bazowa Plusa na ul. Chłapowskiego 29 (budynek mieszkalny) w Poznaniu - bardzo skromnie, zwykłe Katheriny dual band 1800/2100, bo stacja ma tylko U2100/L1800, nie ma zupełnie GSM w żadnym paśmie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez SACZI » 12 paź 2018, o 18:33

Spacedust napisał(a):... bardzo skromnie, zwykłe Katheriny dual band 1800/2100, bo stacja ma tylko U2100/L1800, nie ma zupełnie GSM w żadnym paśmie...

Dlaczego skromnie?
Bardzo dobrze!
Historię zostawmy historykom!
SACZI
Moderator
Moderator
 
Posty: 1366
Dołączył(a): 15 sie 2009, o 20:38
Lokalizacja: PL
Pochwały: 9
Sieć: 260 02, 260 06, 260 01

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Spacedust » 12 paź 2018, o 18:39

Takie stacje powinny dostać U900/L900, ale do tego są potrzebne dodatkowe anteny.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez SACZI » 12 paź 2018, o 18:58

No dobra, mój tel po wyłączeniu LTE zalogował się do U900 i kurczowo się go trzyma ...
L900/L800 to raczej na trzasach/autostradach, gdzie prędkość transmisji traci znaczenie.
Tutaj rozmawiamy o Poznaniu, czyli drugiej, największej aglomeracji miejskiej w Polsce ...
Plus ma dużo zasobów radiowych w paśmie 1800,więc jest to uzasadnione.
SACZI
Moderator
Moderator
 
Posty: 1366
Dołączył(a): 15 sie 2009, o 20:38
Lokalizacja: PL
Pochwały: 9
Sieć: 260 02, 260 06, 260 01

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez 3G » 12 paź 2018, o 18:59

Spacedust napisał(a):zwykłe Katheriny dual band 1800/2100

Przestaniesz kiedyś z tymi "Katherinami"? :roll:
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1976
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Next79 » 12 paź 2018, o 22:31

Jeśli chodzi o zasięg Plusa byłem ostatnio w Gdańsku na Smoluchowskiego 17 mieści się tam najnowocześniejszy szpital na Pomorzu ( Centrum Medycyny Inwazyjnej UCK ). Chciałem będąc tam 3 godziny przeglądać net. W przypadku Plusa jest katastrofa sygnał łapałem z oddalonego o 800m położonego dużo niżej nadajnika na słupie energetycznym BT43287 ( Gdańsk Al. Zwycięstwa 13 ). Komfort korzystania z netu w miejscu gdzie leczy się rocznie 120000 tyś ludzi jest tragiczny, słabe zanikające U900 naprzemiennie z zanikającym GSM 900. Jedyne sieci sensownie tam działające to Play na jednym z budynków wysoko położona stacja nie całe 400m i T+O, wysoki maszt trochę ponad 400M. Trochę to wstyd dla Plusa i anty reklama jak ktoś mając fona w sieci Plus będzie miał problem z rozmowami nie mówiąc o necie, zwłaszcza jak będzie musiał tam leżeć parę dni.

Nadajnik Plusa BT43287 ( Gdańsk Al. Zwycięstwa 13 ).
Obrazek

Obrazek

Jakość sygnału 3G nie chciało czasem zaskoczyć.

Obrazek

Obrazek

Mapka
Obrazek
Next79
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 18 gru 2017, o 00:30

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez bed » 12 paź 2018, o 22:50

Next79 napisał(a):Komfort korzystania z netu w miejscu gdzie leczy się rocznie 120000 tyś ludzi jest tragiczny, słabe zanikające U900 naprzemiennie z zanikającym GSM 900.


To ten szpital jest chyba międzynarodowy i to bardzo skoro przyjeżdża tam ponad 120 milionów ludzi :o :shock: :lol: Abstrahując od umiejętności stosowania odpowiednich jednostek (błędnie zresztą napisanych) to jeśli jest to jedyna stacja, która taki teren obsługuje i to tylko z tymi technologiami to rzeczywiście Plus się nie popisał...
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1766
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Next79 » 12 paź 2018, o 23:16

bed napisał(a):
Next79 napisał(a):Komfort korzystania z netu w miejscu gdzie leczy się rocznie 120000 tyś ludzi jest tragiczny, słabe zanikające U900 naprzemiennie z zanikającym GSM 900.


To ten szpital jest chyba międzynarodowy i to bardzo skoro przyjeżdża tam ponad 120 milionów ludzi :o :shock: :lol: Abstrahując od umiejętności stosowania odpowiednich jednostek (błędnie zresztą napisanych) to jeśli jest to jedyna stacja, która taki teren obsługuje i to tylko z tymi technologiami to rzeczywiście Plus się nie popisał...



Chodziło mi, że sto dwadzieścia tysięcy ludzi rocznie, a to jest klinika na, której budowę wydano 600 milionów złotych. Nie trudno się domyślić :roll:
A LTE1800/900 na tej stacji też jest, ale anteny i stacja nisko plus grube ściany i można korzystać jedynie na zewnątrz.
http://uck.pl/nasz-szpital/o-nas.html
Next79
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 18 gru 2017, o 00:30

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez umcusumc » 13 paź 2018, o 10:48

A Plus Online nie działa co najmniej od wczoraj. "Daj nam moment, wystąpił błąd aplikacji. Spróbuj ponownie za kilka minut." Uroki testów na produkcji... ;)
umcusumc
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 258
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 13 paź 2018, o 11:12

Aplikacja mobilna działa cały czas.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4222
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez p2225 » 15 paź 2018, o 11:06

https://www.telko.in/sferia-cena-za-pas ... -za-wysoka
Dużo miejsca poświęca Sferia kwestii analizy udziału operatorów w rynku częstotliwości, a przede wszystkim kwestii, którą grupa Cyfrowego Polsatu porusza od wielu lat: współpracy częstotliwościowej Orange z T-Mobile.

:lol: A Sferia współpracuje z Polkomtelem i Cyfrowym Polsatem. Przecież wiadomo, że grupa CP ma za mało pasma. :roll: W ogóle to N! raczej już kończy współpracę częstotliwościową. Współpraca to w sumie 2 kanały 900-ki T-mobile w użytku Orange.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5247
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez spotify » 15 paź 2018, o 14:34

Zygmunt to był zawsze kombinator biznesowy i się nie zmienia. Więc stanowisko jego jakiejkolwiek ze spółek w jakimkolwiek temacie dla mnie wcale nie jest dziwne.
Będzie na to przetarg. Ale czy ktoś wystartuje? Play ma problemy finansowe ale 800Mhz dla niego ważne.
Jeśli TMobile i Orange mają prawo przystąpić to też to zrobią (w sumie mają już po 10Mhz w 800Mhz) ale pewnie tylko w celu podniesienia ceny. W końcu się trochę wykrwawili na ostatni przetarg.
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 547
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości