Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 17 wrz 2018, o 07:35

Nie mam pojęcia. U mnie dopiero pobranie pliku zadziałało i wskazało nadajnik.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5182
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 20 wrz 2018, o 00:19

W nawiązaniu do moich poprzednich postów donoszę, że w S7 edge na G935FXXU1DQJ3/G935FXXU1DQIL (zablokowane pełne service menu) idzie wgrać np. XEO G935FXXU1DQB3/G935FXXU1DQB1, który to soft umożliwia jeszcze korzystanie z menu serwisowego (kod *#2693662#) :)
Teraz walczę z wyłączeniem aktualizacji OTA żeby sytuacja z aktualizacją się nie powtórzyła, ale na razie bezskutecznie - np. taki debloater widzi tylko dwie aplikacje na liście... Chyba spróbuję Package Disabler Pro. Ewentualnie jakieś inne pomysły?
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1931
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 20 wrz 2018, o 10:54

Z tego, co kojarzę nie za bardzo się da. Na pewno trochę pomaga wyłączenie automatycznego pobierania. Wówczas musisz dwa razy kliknąć, żeby zainstalować. Zawsze jakieś utrudnienie ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 20 wrz 2018, o 19:17

Czytałem na xda, ze można, tylko nie udało mi się wyłączyć stosownych aplikacji. Na razie odpuściłem, ale wrócę do tematu i dam znać jeśli do czegoś dojdę.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1931
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Kuba5262 » 25 wrz 2018, o 09:23

piotrzet napisał(a):Dla tych co mają Xperie. Okazuje sie że nie każdy operator ma wsparcie dla 4CA sprawdziłem modele XZ2, XZ1, XZ Premium i żadna na brandzie T-Mobile.pl nie wspiera 4CA. Co do modulacji będę sprawdzał ale podejrzewam, że jest podobnie. Mogę dać też informacje o innych telefonach Xperia z innych sieci ale niech ktoś mi napisze jaki model by chciał i w jakiej sieci.

Piotrze, jak sytuacja z XZ2 Compact dla tmopl?
mamy 4CA w Błoniu testowo zdaje się - Xperia nie pociągnie powiadasz?
Kuba5262
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 28 mar 2017, o 21:17
Model telefonu: Xperia XZ2 Compact
Sieć: T-mobile.pl

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 25 wrz 2018, o 21:29

Czy u Was też tak się wyświetla mapa BTSearch?


Obrazek
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 417
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 25 wrz 2018, o 21:35

Od paru dni co jakiś czas - też.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 25 wrz 2018, o 21:55

Ofertowany przez Google darmowy limit 200 dolarów oznacza raptem 28 tys. wywołań map miesięcznie, podczas gdy dotychczas za darmo można było liczyć na 25 tys. wywołać, tyle że dziennie.

https://geoforum.pl/news/25390/google-p ... ny-za-mapy
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5182
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez bed » 25 wrz 2018, o 22:00

Przejdą pewnie jak wiele innych serwisów i portali na openstreepmapę.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1749
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez patrix-83 » 30 wrz 2018, o 14:49

Czy wiecie jakim kodem lub jak wejść do hidden menu aby wymusić konkretne pasmo(3G/LTE) w HUAWEI P20 LITE? Jest na to jakiś sposób?
Sieć co się reklamuje Best in the Test a ogranicza prędkość w ofertach na kartę do 15Mb/s, zwykła hipokryzja różowego niemieckiego operatora!
patrix-83
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 488
Dołączył(a): 29 wrz 2009, o 01:08
Lokalizacja: NOWA HUTA (KRK)
Pochwały: 3
Model telefonu: Huawei P20 LITE DS, LG K10 2017 DS, Iphone 4 16GB
Sieć: Mix PLAY, PLAY INTERNET abo, ORANGE FREE abo, AERO2, LTE PLUS, LYCAMOBILE, KLUCZ, NJU, REBTEL, WRODZINIE

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 30 wrz 2018, o 15:30

Nie ma takiej możliwości w tym telefonie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 30 wrz 2018, o 15:35

Panowie, pliss. Polećcie telefon, jak najtanszy. Ma służyć TYLKO do testów w Netmonitorze. Od początku używam iPhonów i temat Androida jest mi totalnie nie znany.

Zależy mi tylko na:
Dual SIM
2-3GB ram
Możliwośc roota dla Network Signal Guru
LTE 2CA
Reszta typu wygląd, aparat etc. Bez znaczenia.

Dzięki!
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 417
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez patrix-83 » 30 wrz 2018, o 18:43

kozien70 napisał(a):Nie ma takiej możliwości w tym telefonie.

Szkoda :( :( :(
Mimo wszystko dziękuję za info.

WellDone napisał(a):Panowie, pliss. Polećcie telefon, jak najtanszy. Ma służyć TYLKO do testów w Netmonitorze. Od początku używam iPhonów i temat Androida jest mi totalnie nie znany.

Zależy mi tylko na:
Dual SIM
2-3GB ram
Możliwośc roota dla Network Signal Guru
LTE 2CA
Reszta typu wygląd, aparat etc. Bez znaczenia.

Dzięki!

Polecam najtańszy w tej kwestii LG K10 2017 DUAL SIM (M250n). Ma wszystko to czego oczekujesz oprócz jednej rzeczy której nie wiem (root dla NETWORK SIGNAL GURU) jak i posiada również możliwość wymuszania pasm. Działa na procesorze MTK. Sam go posiadam.
Natomiast niech ktoś inny Ci odpowie w temacie roota dla Network Signal Guru dla tego telefonu ponieważ ja go nie rootowałem a używam go do wymuszania pasm jak i konkretnych częstotliwości.
Sieć co się reklamuje Best in the Test a ogranicza prędkość w ofertach na kartę do 15Mb/s, zwykła hipokryzja różowego niemieckiego operatora!
patrix-83
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 488
Dołączył(a): 29 wrz 2009, o 01:08
Lokalizacja: NOWA HUTA (KRK)
Pochwały: 3
Model telefonu: Huawei P20 LITE DS, LG K10 2017 DS, Iphone 4 16GB
Sieć: Mix PLAY, PLAY INTERNET abo, ORANGE FREE abo, AERO2, LTE PLUS, LYCAMOBILE, KLUCZ, NJU, REBTEL, WRODZINIE

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez mp107 » 30 wrz 2018, o 19:05

Network Signal Guru działa tylko ze smartfonami opartymi o SoC Qualcomma, więc jeśli ten LG ma MediaTeka, to nie będzie tam działać.
mp107
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 125
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 21:26
Pochwały: 1
Model telefonu: Sony Xperia X Compact

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 30 wrz 2018, o 19:07

Dzięki Panowie!

Teraz posiadam LG K8 2017 (bez dual sim) i zmiana na K10 to słaba zmiana, bo procek praktycznie wolniejszy z tego co widzę w porównywarkach testów :) No i jak kolega @mp107 podpowiada brak współpracy z Signal Guru :(
WellDone
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 417
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości