• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sagem oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sagem oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #100195  autor: Rozmaryn
 29 sie 2006, 23:41
Za namową Kamila zakładam nowy temat i kontynuuję myśl, którą zapoczątkowałem tutaj.

Niepewna przyszłość Sagema...
Sagem należy do dużej francuskiej grupy SAFRAN (swoją działalność opiera na przemyśle lotniczym - m.in. podległa Snecma). Już na początku tego roku pojawiły się pierwsze informacje nt. możliwych zmian dotyczących Sagema. Powodem całego zamieszania były (i są) niewystarczające zyski, jakie przynosi Sagem (komunikacja i telefony). Sagem jest jedynym producentem telefonów, który produkcję ma prowadzoną wyłącznie we własnym kraju, na terenie Francji. Inni producenci w mniejszym czy większym stopniu produkcję (czy to całych telefonów czy części) opierają na fabrykach znajdujących się m.in. w Chinach. Pozwala im to w znacznym stopniu ograniczyć koszty produkcji i uzyskać odpowiednio wysokie zyski. Na początku roku pojawiła się informacja o zawężeniu współpracy między Sagemem, a chińskim partnerem (od września 2005), również zajmującym się produkcją telefonów, firmą Bird (pierwszym efektem tej współpracy jest my501X, który nawiązuje do modelu Bird D720). Jednak mimo tego sytuacja firmy Sagem nadal była niepewna, mimo że telefony nie sprzedawały się źle (szczególnie we Francji czy Włoszech, gdzie duży sukces odniosł ostatnio my700X). Jednym z ostatnich "bastionów" Sagema był jego główny szef, Grégoire Olivier, który 25 sierpnia zrezygnował ze swojej funkcji (dymisja). Nieznane są powody tej decyzji.
Przyszłość Sagema stoi pod znakiem zapytania. Szefostwo grupy SAFRAN ogłosiło, że informacja o dalszych losach francuskiego producenta telefonów zostanie ogłoszona 12 września. Są 3 prawdopodobne możliwości:
1. dalsza prudukcja pod marką Sagem;
2. zmiana nazwy (produkcja pod marką Bird lub fuzja Sagem-Bird);
3. zaprzestanie produkcji telefonów komórkowych

Pozostaje czekać do 12 września.

PS: Wiadomości zawarte w tekście pochodzą ze strony grupy SAFRAN i francuskiego forum o telefonach.

#100196  autor: kamil1221
 29 sie 2006, 23:47
Już czytałem o tym kiedyś, ale myślałem, że to plotki.

Dopuszczam do myśli tylko 2 opcje.
Sprzedawanie telefonów pod logiem Sagema, lub fuzje jako Sagem-Bird.
Z tego, co wiemy fuzje wychodzą na dobre, np. w przypadku SE i BS.

#100204  autor: orB
 30 sie 2006, 01:24
Co do BS to jednak bym się powstrzymał z oceną ;-)
Ale Sagem sam w sobie nie jest zły i żadna fuzja nie powinna tego stanu pogorszyć.

SE i Sony robiły dobre telefony to i fuzja dobra.
Czy cokolwiek jest w stanie pomóc Siemensowi nie jestem w stanie uwierzyć :D

ps. zaraz mnie fani Siemensa zjadą za ten tekst ;)

#100399  autor: Pb
 30 sie 2006, 16:57
orB pisze:Co do BS to jednak bym się powstrzymał z oceną ;-)
Ale Sagem sam w sobie nie jest zły i żadna fuzja nie powinna tego stanu pogorszyć.

Co do siemensa popieram!!!!!!!!
a sagemy sa spx niewiem czemu ludzie nie kupuja a fuzja wyszlaby podejrzewam na dobre temu producentowi

#100414  autor: Osk92
 30 sie 2006, 17:46
orB pisze:Co do BS to jednak bym się powstrzymał z oceną ;-)

No żebyś chciał wiedzieć :|
Bird-Sagem... i co kolejny BS :?: :smt005 jeśli miałoby to im wyjść na dobre to jestem za a nawet przeciw :wink: Wpisując w googlach (w grafice) bird gsm pojawiło się kilka telefonów... mają typowo azjatycką stylistykę, wiele z nich to nic innego jak Sagemy z inną nazwą czy inną obudową :roll:

#100488  autor: Forest
 30 sie 2006, 20:09
Mysle ze bedzie fuzja i zaczna robic parzadniej te telefony. Tak jak Sony Ericsson.

A jesli nie to raczej Sagem nie zginie.

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#101080  autor: kosaz
 01 wrz 2006, 09:07
SE BS i SB ciekawie zaczyna sioe dziac :)

mialem sagemy kilka i uwazam ze nie za bardzo to sa fony do normalnego czlowieka ktory z fona nic nie chce tylko by siec trzymal i dzwonil o smsach nie mowiac bo ma male litery nawet te nowe sagemy ;/

#101304  autor: Forest
 01 wrz 2006, 19:20
kosaz pisze:SE BS i SB ciekawie zaczyna sioe dziac :)

mialem sagemy kilka i uwazam ze nie za bardzo to sa fony do normalnego czlowieka ktory z fona nic nie chce tylko by siec trzymal i dzwonil o smsach nie mowiac bo ma male litery nawet te nowe sagemy ;/
Niewiem o jakich literach mowisz, o tych na klawiszach? Bo jesli tak to sie z tym zgodze ze ma male litery. Ale to nie jest wada tylko poprostu tak jest. Sagem robi takie telefonu i koniec, a jak sie nie podoba to musisz kupic Nokie 3510 :P

#101914  autor: subrock
 03 wrz 2006, 16:58
czytalem ze ostanio w badaniu EU grupy magazynow dot. mobile takie info. ze sagem zajal 1-sze miejsce jesli chodzi o niezawodnosc, wiec made in china ma swoj wplyw....
co do likwidacji to nie przedzie to tak latwo w takiej francji =>zwiazki zawodowe zrobilyby wieksza zadyme niz nasi gornicy o emerytury pomostowe.

#101981  autor: Forest
 03 wrz 2006, 19:27
Jesli chodzi o Sagema to z ta niezawodnoscia to sie zgodze. Mam juz drugi model sagema. Wczesniej mialem My x-2, mialeg go rok i nic sie nie dzialo. Teraz mam My x5-2 i zero usterek, a niedlugo minie 2 lata. Dodam ze kilka razy mi spadl na ziemie ale wszystko chodzi jak nufka funkiel nie smigana :D

#102444  autor: jezol7
 04 wrz 2006, 22:16
ja mialem mw3020 i sie wieszal w trakcie pisania sms gdy zgubil siec,
a dodam ze w nim nie ruszalem softu :D

#103776  autor: Rozmaryn
 09 wrz 2006, 11:28
Najnowsze info:
Sagem Communications jest na sprzedaż. Według niepotwierdzonych informacji wśród zainteresowanych kupnem są: Nokia, Motorola, Bird. Najmniej prawdopodobny jest zakup przez Chińczyków (Bird), bardziej przez Amerykanów (Motorola).

[z forum.lesmobiles.com]

Na oficjalną wiadomość trzeba jednak poczekać do 12 września.

#103830  autor: Przemek
 09 wrz 2006, 14:34
Najbardziej dziwi mnie tutaj obecność Nokii :shock: po co im taka inwestycja :roll:

#103900  autor: kamil1221
 09 wrz 2006, 17:12
Przemek pisze:Najbardziej dziwi mnie tutaj obecność Nokii :shock: po co im taka inwestycja :roll:
Nowe patenty i technologie zawsze się przydadzą.
Jeżeli motorola lub nokia wykupi sagema to po nich nie zostanie już śladu.
Mam nadzieje, że jednak dalej będą produkować pod nazwą Sagem, lub powstanie fuzja z Birdem.

#109462  autor: Rozmaryn
 27 wrz 2006, 16:17
Kolejne info znad Sekwany:
Według niepotwierdzonych informacji Sagem jednak nie będzie sprzedany. Wydaje się, że informacje o sprzedaży czy zaprzestaniu produkcji były przesadzone, a wszystko zostało spotęgowane przez różnego rodzaju plotki w mediach.
Jednak nadal nie ma oficjalnej informacji, podobno definitywna odpowiedź dotycząca przyszłości Sagema ma być znana 6 października...

Bla, bla... Siła plotek jest wielka.

-----
edit:
Jednak ta informacja, że sprzedaży nie będzie, była napisana przez jakąś niedoinformowaną osobę, gdyż jak się okazuje, sprzedaż Sagema jest nadal prawdopodobna.

#117386  autor: kamil1221
 26 paź 2006, 18:47
Na łamach telix.pl

Motorola jest zainteresowana Sagemem.

Amerykański producent telefonów komórkowych, firma Motorola jest zainteresowana zawiązaniem spółki z Sagem Communication (SAFRAN Group), producenta z zakresie urządzeń mobilnych - napisał francuski dziennik Le Figaro.

Informację o planach przejęcia firmy Sagem miał ujawnić dziennikowi Ronald Garriques, główny menadżer odpowiadający w Motoroli za telefony komórkowe. Według Le Figaro zawiązanie spółki z francuską firmą może oznaczać, że Motorola w najbliższej przyszłości prawdopodobnie chce się skupić na produktach najtańszych, które cieszą się na rynku największą popularnością.

#117421  autor: Forest
 26 paź 2006, 19:38
Jesli dojdzie do tego to troche bedzie mi zal Sagema :( To takie telefony z dusza ;-)

#117513  autor: jezol7
 26 paź 2006, 22:28
no i ciekawe czy moto zadusi całkiem sagemika czy zrobi mix.
moze sie pojawi:
moto-sagem
sagemoto
m-sagem

:lol: nic lepszego chyba nie wymysle

#117517  autor: Forest
 26 paź 2006, 22:50
jezol7 pisze:no i ciekawe czy moto zadusi całkiem sagemika czy zrobi mix.
moze sie pojawi:
moto-sagem
sagemoto
m-sagem
Mysle ze Motka wezmie calego Sagema pod swoja nazwe. Jesli wogole go wezmie.

#117799  autor: Necro Lord
 27 paź 2006, 18:40
I Sagem zatraci resztki indywidualizmu.