Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 18 sie 2018, o 10:06

Mogłeś nie zauważyć, bo telefon non stop w niej nie siedzi...
Ja tą modulację odkryłem gdy upload wyraźnie zaczął przekraczać 50Mbps.
Wtedy szybko *#0011# i są upragnione 8 w service menu, ale po jakimś czasie bezczynności, 8 zamieniło się na 0, 2 lub 4.
Wygląda na to że 256QAM załącza się tylko na czas transmisji danych, podczas bezczynności ucieka do starszej modulacji.
Oczywiście mowa o strefie Ericssona.
Modulację 256QAM miałem przed modernizacją do L900, więc jedno z drugim jednak nie ma nic wspólnego.

Jak to wygląda w N?
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4141
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 18 sie 2018, o 10:11

Tak samo. Taka jest zasada działania: wyższe modulacje pojawiają się w chwili transmisji.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4618
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez dt » 18 sie 2018, o 10:18

Dokładnie zauważyłem jak wszedłem w service menu i mignęła mi 8 przez chwilę. Potem już sprawdzałem z transmisją. Żeby coś szło cały czas włączam RMFon :D Najniższy poziom SINR z modulacją jaki złapałem to 9 ale to taki poziom po spadku z wyższego SINR.
Obrazek
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 446
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez WellDone » 18 sie 2018, o 18:21

Czesc,

Dlaczego na BTS serach w menu wyboru sieci PLUS+Aero2+LTE jest bez Sferii?
Jest ku temu jakis powod czy to przeoczenie?
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 321
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 18 sie 2018, o 20:10

Stacja Plusa Kraków, ul Medyczna. Obsługuje G/U 900, L1800, U2100. Nokia.
Dualband Huawei 1800-2100, a obok charakterystyczna dla Plusa ogromna patelnia Kathrein dualband 800-900. Świeci tylko 900ką, nie doczekała się 800ki i raczej się nie doczeka. Choć kto to wie... ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4618
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez AlfredoUssr » 18 sie 2018, o 20:50

Może się doczeka LTE 900 MIMO 4x4?
AlfredoUssr
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 26 paź 2015, o 13:34

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez WellDone » 18 sie 2018, o 21:55

Cześć,

Jesteście w stanie namierzyć skąd leci ten sygnał l900? Miasto Kraków.

https://drive.google.com/open?id=1WlY7V ... zb4mrmtXRr

Obrazek

Pzdr
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 321
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez BUCiu » 18 sie 2018, o 22:23

Os. Na Wzgórzach 1a
BUCiu
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 171
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 22:26
Lokalizacja: Tuchów
Pochwały: 13
Model telefonu: J5 2017
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez WellDone » 18 sie 2018, o 22:27

Dziękuje! Jak dodać to do bazy?
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 321
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez dt » 19 sie 2018, o 09:17

Tutaj masz formularz:
http://btsearch.pl/dodaj.php
Powinno tam być jeszcze L1800 i L800.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 446
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez bxx1 » 19 sie 2018, o 11:50

Tam na wzgórzach to już chyba nadaje komplet lte 1800/900/800.Podjade do rodzinki(oś na stoku) to przyczaje.Tam ogólnie zasięg jest słaby z każdej sieci.Chodzi o LTE.
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 153
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez WellDone » 19 sie 2018, o 12:35

Oj to chyba dawno cię tam nie było ;) W play jest tam praktycznie wszedzie pelen zasieg lte-a. Podjade tam dzisiaj zrobić parę testów na potwierdzenie :)
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 321
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez bxx1 » 19 sie 2018, o 13:13

A tak bo mieli play i było ok.Teraz mi mówili,że z orange mają lipe,bo praktycznie jest 3g.I rzeczywiście na mapie widać,że do btsa jest kawałek i networks i plusa.Podjade kiedyś to przetestuje obydwie sieci.
bxx1
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 153
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez SACZI » 19 sie 2018, o 20:17

Panowie, LTE900 w Plusie to już 800'kę powszechnie zastąpiło?
SACZI
Moderator
Moderator
 
Posty: 1284
Dołączył(a): 15 sie 2009, o 20:38
Lokalizacja: PL
Pochwały: 9
Sieć: 260 02, 260 06, 260 01

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez WellDone » 19 sie 2018, o 20:23

Zajechałem dzisiaj do Ojcowa. Bardzo ciężki teren. Najlepszy zasięg T-Mobile (UMTS), a na samym Zamku (okolice słynnej Maczugi) Play (L800, L1800 i szczątkowe L2100).

Plus niestety radził sobie najgorzej w tych okolicach. Udało mi się złapać L900, ale co chwile uciekał do G900 :D

I teraz najciekawsze, w logach znalazłem G900 z... Gdyni :D Jak to możliwe? Jakaś stacja ma numer po rejonie pomorskim? No bo przecież nie możliwe, żeby sygnał przeleciał pół kraju :)
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 321
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości