Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez harys » 17 sie 2018, o 11:13

Dokładnie chodziło mi o 3400-3800. Mają trochę czasu na porządki. 100MHz na operatora byłoby super. Z drugiej strony do tej pory porządku w 1800 nie potrafili zrobić więc co tu marzyć:)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 sie 2018, o 13:33

To ciekawostka na rozluźnienie dyskusji. Na szczycie Kasprowego udało mi się zalogować do lte 2600 play z... Nowego Targu, maszt na ulicy Szaflarskiej. Góry to jednak ciekawe miejsce :)
Spostrzeżenia z całej okolicy po powrocie.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 879
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 17 sie 2018, o 14:50

Dodatkowo obecnie tylko 6% połączeń z Internetem jest realizowana w roamingu krajowym.

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/play ... 43370.html
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 17 sie 2018, o 15:15

p2225 napisał(a):
Dodatkowo obecnie tylko 6% połączeń z Internetem jest realizowana w roamingu krajowym.


Tiaa... a słonie latają.
Już to w uwierzę. Nie od dziś z czapy podają te dane od lat.
spotify
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 325
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 17 sie 2018, o 15:26

U mnie w miejscowości Sulęczyno, pomorskie, już stoją kratownice na ziemi. Hehe mam nadzieję, że w tym miesięcu maszt postawią. Cieszę się jak małe dziecko, bo to jedyna czarna dziura w moich okolicach. Gdy bts będzie nadawał to wyłączę roaming krajowy.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1291
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez umcusumc » 17 sie 2018, o 16:01

W miejscowości Kamienica-Wygoda (niedaleko Emolinka i Zakroczymia) leży już kratownica. Id: PLN4470.
Przydałaby się jeszcze stacja w okolicach Czerwińska nad Wisłą, wtedy droga do Wyszogrodu byłaby idealnie pokryta.
umcusumc
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 241
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 17 sie 2018, o 16:26

marcin19883 napisał(a): Gdy bts będzie nadawał to wyłączę roaming krajowy.

Czy wyłączenie będzie dobrym pomysłem - wątpie.
Ale przyznać rację trzeba - w końcu po wielu latach załatali tam wiele dziur. Praktycznie P4 ma obecnie mniej więcej tyle stacji w tej okolicy co N!.
spotify
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 325
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 sie 2018, o 17:00

spotify napisał(a):
p2225 napisał(a):
Dodatkowo obecnie tylko 6% połączeń z Internetem jest realizowana w roamingu krajowym.


Tiaa... a słonie latają.
Już to w uwierzę. Nie od dziś z czapy podają te dane od lat.

Jeśli masz lepsze dane chętnie je przeczytamy.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 879
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 17 sie 2018, o 17:28

harys napisał(a):(brak podwykonawcow)

Jaki brak podwykonawców? Nie pleć bzdur... W każdym z 4 regionów jest ich kilku, np. w strefie 1 WaveNet, UP-Telecom, Net-Serwis, Algo Poland, BAZA oraz budowa gołych wież zlecona EmiTel S.A.
Co do Goławic to już dawno tam Play chciał postawić stację ale w planie miejscowym jest zakaz więc teraz raczej może być dowieszka do innych sieci bo już nie chce walczyć w nieskończoność z gminami w takich miejscach... W Jaskółowie zaprojektowana jest własna wieża.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2372
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez harys » 17 sie 2018, o 17:40

@Pawrzes przecież to było oficjalnie komunikowane info o tych podwykonawcach, sam sobie z tyłka tego nie wymyśliłem :)
Oczywiście przyjmuje to co piszesz, wierzę że masz pewne info.
Co do Jaskółowa i Golawic to zrobią dobrą robotę. Tego potrzeba. Jakieś choć przybliżone daty na nie? Ta w Golawicach odciąży potencjalnie mój sektor z Nasielska. Dowiesic się można do stacji w Brodach Warszawskich i w Golawicach.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 17 sie 2018, o 19:15

Ale to stare dzieje i była kiedyś zależna spółka 3GNS która odpowiadała za budowę i utrzymanie sieci (ale sama stacji nie budowała - prace projektowe czy budowlane zlecała podwykonawcom) i potem została wchłonięta do P4. Play nie budował stacji "własnym siłami" jak każda inna sieć a niższe koszty utrzymania to mała działka pod wieżą czy brak energochłonnej klimatyzacji.



Patryk7588, Athantor, stacja SOK4402 i 2 inne w tym samym powiecie już zostały rozbudowane i zyskały +L1800/G1800 +L2100/U2100 :-)
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2372
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 17 sie 2018, o 20:22

spotify napisał(a):
marcin19883 napisał(a): Gdy bts będzie nadawał to wyłączę roaming krajowy.

Czy wyłączenie będzie dobrym pomysłem - wątpie.
Ale przyznać rację trzeba - w końcu po wielu latach załatali tam wiele dziur. Praktycznie P4 ma obecnie mniej więcej tyle stacji w tej okolicy co N!.
U mnie już kilka miesięcy temu, testowałem zasięg bez RK. Sulęczyno miało dziurę i okoliczna miejscowość Parchowo, ale tam już od lipca nadaje bts.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1291
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 18 sie 2018, o 00:49

W powiecie ostrowskich i węgrowskim stacje razem ze sprzętem stawiała spółka z Bełchatowa, nie pamiętam nazwy.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2373
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez klaudia123 » 18 sie 2018, o 10:58

słuchajcie a jak jest z trwałością masztów? tak jadę po PL i niektóre stacje kratowe trochę straszą... estetyczniejsze są słupy strunobetonowe
LTE 23 8/5, 3G 25 14/8 jakoŚ NW!
klaudia123
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 105
Dołączył(a): 28 lis 2017, o 17:27
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 18 sie 2018, o 13:23

Maszt ALE0301 Zakrzewo kuj.-pom. L800, GU900, GL1800, UL 2100. Ta mała antena będzie od L800?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 446
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 15 gości