Telekomunikacja jak na dłoni






Netia światłowód ograniczenie prędkości

Wszystko, co dotyczy ofert Internetu stacjonarnego.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 10 sie 2018, o 00:45

Witam

Posiadam łącze światłowodowe 100/50Mb (kiedyś Dialog obecnie Netia) miejscowość Wrocław.
Od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zachowanie a mianowicie.
Przy wykonywaniu testów prędkości (Speedtest.net, Speedtest.pl) na różnych serwerach najczęściej otrzymuję wynik 90-93/50Mb ale łącze jakby się stosunkowo długo rozpędzało do maks prędkości pobierania. Mam porównanie do Orange światłowód i tam prędkość max jest osiągana prawie natychmiast czy to w testach prędkości czy to przy pobieraniu plików.
Drugą sprawą to dziwne ograniczenie prędkości pobierania do około 50-60 Mb w jednym wątku http lub FTP, wystarczy zacząć ściągać w kilku wątkach przez np. Download Managera i osiąga się 90Mb.
w linku przykłady:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moim zdaniem są to jakieś agresywne tłumiki prędkości na loginie do usługi. Ma to miejsce od jakiegoś czasu. Swoją drogą bardzo nieładnie, że ogólnie nie da się uzyskać 100Mb. Swego czasu pytałem rzecznika Netii skąd to ograniczenie ale dostałem odpowiedź w stylu co się czepiam 90Mb to przecież wypas :-(

Ps. Dodam tylko, że komputer połączony po kablu gigabit, komputer szybki i niezawirusowany, łącze jest stabilne, nie gubi pakietów, pingi są bardzo niskie, testowane na 2 gigabitowych routerach oraz bezpośrednio na modemie światłowodowym.

Obrazek
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 12 sie 2018, o 00:24

Nie osiągniesz pełnej 100 na Corecessie, on ma gniazda fast ethernet,nie gbit. Chyba,że jako jeden z niewielu masz Alcatela.

Ja na dawnym EPON Dialog Corecess,aktualnie GPON Huawei Netia przy pobieraniu sterów Nvidii mam ~12 mbajt czyli 96 mbit.
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 12 sie 2018, o 02:30

adijos93 napisał(a):Nie osiągniesz pełnej 100 na Corecessie, on ma gniazda fast ethernet,nie gbit. Chyba,że jako jeden z niewielu masz Alcatela.

Ja na dawnym EPON Dialog Corecess,aktualnie GPON Huawei Netia przy pobieraniu sterów Nvidii mam ~12 mbajt czyli 96 mbit.


Łącze jestem w stanie wysycić na maxa 90/50Mbit ale tylko przy wielowątkowej transmisji.
Mam modem Alcatela, moja teoria jest taka, że właśnie przez modemy z Eth 100Mb zostało wprowadzone ograniczenie do 90 Mb aby nie "wysysać" na maxa modemu. Czasy się zmieniają a limity zostały :x

Na tym filmiku https://youtu.be/Cn2rS04lPsk?t=289 widać, że łącze nie chodzi ze 100% prędkością ale "wkręca" się od razu na obroty u mnie niestety nie jest tak pięknie.
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 12 sie 2018, o 12:43

Pobieralem stery Nvidii z ich strony przez różne przeglądarki i jest sztywna w miarę prędkość w okolicach 12

Zgłoś im to, może masz ograniczenia jakieś jak dla Corecessa.
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 12 sie 2018, o 12:44

Chyba że modem rezerwuje sobie z góry kilka mb pod IPTV Dialog.
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 13 sie 2018, o 00:24

adijos93 napisał(a):Chyba że modem rezerwuje sobie z góry kilka mb pod IPTV Dialog.


Możesz pokazać wyniki speedtestu ?
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 15 sie 2018, o 01:21

Muszę przeprosić Netię, dzisiaj przysiadłem do tematu ponownie i udało mi się znaleźć winnego zamieszania. Ciężko uwierzyć ale problem powodował kabel łączący modem z routerem. Po wymianie i restarcie rutera prawie wszystko wróciło do normy. Łącze od razu wkręca się na obroty, w jednym wątku ściąganie 12MB, jedynie prędkość max pobierania poniżej 100Mb al i tak wzrosła o parę Mb :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 18 sie 2018, o 22:05

Następnym razem testerem sprawdź żyły kabla czy są ok. Najlepiej samemu zarabiać. Zaciskarka to grosze i tester.

A test jak nie zapomnę wrzucę po sformatowaniu, ponad rok już nie formatowałem.
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 18 sie 2018, o 23:01

adijos93 napisał(a):Następnym razem testerem sprawdź żyły kabla czy są ok. Najlepiej samemu zarabiać. Zaciskarka to grosze i tester.

A test jak nie zapomnę wrzucę po sformatowaniu, ponad rok już nie formatowałem.


Kabel był oryginalny i nie podejrzewałem go. Mam tester ale w pracy.
Ważne, że udało się dojść co było przyczyną.

Teraz walczymy z Netią o pełne 100Mb, pisałem na Twitrze do rzecznika ale bez odpowiedzi.
Można by napisać do UOKiK w końcu nie świadczą usługi zgodnie z umową. Do 100Mb to nie to samo co 90Mb
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 18 sie 2018, o 23:33

Zgłoś to przez fb przez pw i tyle. Powinni przekonfigurowac. Rzecznik nie odpisze każdemu bo to fizycznie niemożliwe.
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 19 sie 2018, o 00:25

adijos93 napisał(a):Zgłoś to przez fb przez pw i tyle. Powinni przekonfigurowac. Rzecznik nie odpisze każdemu bo to fizycznie niemożliwe.


Karol Wieczorek jest naprawdę w porządku i odpowiada nawet nawet na priv. Po instalacji mojego łącza napotkałem spory problem. Technik przyszedł zainstalował łącze fizycznie, zrobił testy i poszedł. Niestety super łączem cieszyłem się tylko przez kilka dni, ponieważ trafiłem czasowo na fuzję Dialogu i Netii i po kilku dniach internet przestał działać. Przyczyną był brak autoryzacji PPoE. Zgłaszałem problem na infolinię kilka razy ale niestety nikt nie był w stanie rozwiązać problemu a poziom kompetencji był żenujący. Sytuacja patowa trwała prawie miesiąc!. Jako, że skończyła mi się umowa z poprzednim ISP sytuacja zrobiła się nerwowa. Napisałem w akcie desperacji na maila P. Karola w sobotę wieczór i o dziwo odpisał w nocy a już w poniedziałek rano dzwonił technik z Warszawy i ogarnął temat od ręki :D
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 19 sie 2018, o 10:54

Nie mówiłem że zły, mówiłem że nie jest w stanie wszystko ogarnąć sam.

A etap fuzji technologiczno crm-owej to jeden z najgorszych etapów.

Wywalili dużą część specjalistów dialogu a ci z Netii nie mieli wcześniej do czynienia z FTTH i efekty widać gołym okiem było.

Ale teraz jest już ok.
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Vieslav » 19 sie 2018, o 11:44

Czy posiadany przez ciebie modem/ruter posiada ethernet gigabitowy czy tylko fast? Najlepiej w ustawieniach karty sieciowej sprawdź jaka jest prędkość połączenia (czy jest to 100mb/s czy 1gb/s). Jeśli masz fast ethernet to za nic w świecie nie osiągniesz pełnego 100mb/s i prędkości, jakie obecnie uzyskujesz są w 100% prawidłowe. Z twojego speedtesta wnioskuję, że właśnie posiadasz fast ethernet bądź karta sieciowa linkuje się na 100mb/s.
Vieslav
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4278
Dołączył(a): 9 sie 2006, o 09:11
Lokalizacja: 0-81
Pochwały: 127
Model telefonu: Motorola Moto G5
Sieć: Orange, Play

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez adijos93 » 19 sie 2018, o 12:54

Zmień na sztywno we właściwościach karty sieciowej sztywno 1000 full duplex
adijos93
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 19:28
Lokalizacja: Lca

Re: Netia światłowód ograniczenie prędkości

Postprzez Monsoon » 20 sie 2018, o 22:02

Vieslav napisał(a):Czy posiadany przez ciebie modem/ruter posiada ethernet gigabitowy czy tylko fast? Najlepiej w ustawieniach karty sieciowej sprawdź jaka jest prędkość połączenia (czy jest to 100mb/s czy 1gb/s). Jeśli masz fast ethernet to za nic w świecie nie osiągniesz pełnego 100mb/s i prędkości, jakie obecnie uzyskujesz są w 100% prawidłowe. Z twojego speedtesta wnioskuję, że właśnie posiadasz fast ethernet bądź karta sieciowa linkuje się na 100mb/s.


Modem Alcatel Lucent I-240G-P i ma on Gigabitowe porty.
Ograniczenie jest na loginie przypisanym do usługi.

Dzisiaj pojawiła się informacja https://my.netia.pl/pr/399460/netia-swi ... -studentow i podstawową prędkością będzie 150Mb ciekaw jestem czy obecni klienci zostaną zmigrowani do tej prędkości :roll:
Monsoon
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 5 lut 2016, o 23:12

Następna strona

Powrót do Internet stacjonarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość